Archives for Werner

Try it Out!!!

De seizoenkok wenst je Fijne Feestdagen!!!

Try it out….bezint eer ge begint etc. etc. Een van mijn betere tips is deze: kook nooit iets voor gasten wat je nog niet eerder hebt gemaakt. Vertrouw op je vaardigheden…….Probeer het gerecht vooraf  een keer (of desnoods twee keer) uit. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik meerdere keren mijn vingers hierdoor heb gebrand….. Succes (verzekerd)!!!!

 

 

Kip met Boursin á la Rick & Rita

Kip met Boursin á la Rick & Rita
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept is afkomstig van, juist ja...Rick & Rita.....We aten dit een keer tijdens een etentje bij hen thuis en zij vertelden dat met dit recept Rita Rick had binnengehengeld. Of was het nu andersom??? Zo zie je maar weer.....de liefde van de man/vrouw gaat door de maag…
Auteur:
Seizoen: Hoofdgerecht
Cuisine: Onbekend
Ingrediënten
  • -500 gram kipfilet
  • -4 stronken prei
  • -250 gram champignons
  • -2 grote kuipjes Boursin met fijne kruiden
  • -4 schijven ananas
  • -2 runderbouillonblokjes
  • -1 eetlepel Garam Masala (Hindoestaanse kerrie)
  • -400 gram tagliatelle of farfalla pasta
  • -zout
Bereiding
  1. -Snijd de kipfilet in blokjes en bak in een wok ruim in vloeibare margarine. Kruid de kip met peper en zout en veel kerrie, zodat de kip mooi geel van kleur wordt.
  2. -Snijd de prei in ringen, was de prei en haal de ringen uit elkaar. Snijd de champignons in dunne schijfjes.
  3. -Voeg de prei met de champignons toe aan de kip. Dek de wok af met een deksel. Als onder in de wok zich het vocht van de prei en champignons vormt, voeg dan de runderbouillonblokjes toe aan het vocht.
  4. Voeg de Boursin toe aan de kip en roer er doorheen als de prei en champignons voldoende gekookt hebben.
  5. Snijd de ananas in kleine stukje en voeg als laatste toe aan de saus.
  6. Laat de saus nog een paar minuten zachtjes inkoken tot die op de juiste dikte is.
  7. Kook intussen de pasta gaar en voeg toe aan de saus. Roer het geheel goed door.
  8. Smakelijk eten namens Rick en Rita.......

 

Salade Nicoise

Salade Nicoise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze overheerlijke wereldberoemde salade heeft al een keer op mijn facebook pagina gestaan en vanaf nu ook hier te vinden. De foto's tonen de "opbouw" van de salade, uiteraard kun je er je eigen draai aan geven......
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • Ingrediënten:
  • 1 krop gewassen en in stukken gescheurde Romana of ijsbergsla
  • 4 gesneden tomaten
  • 4 voorgekookte en in stukken gesneden aardappelen
  • 1 blikje artisjokharten
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 blikjes goedgekeurde tonijn
  • 1 blikje uitgelekte ansjovis (bewaar de olie voor de vinaigrette)
  • 1 ui in dunne ringen gesneden
  • 2 hardgekookte eieren
  • Voor de vinaigrette:
  • 3 delen olie (waarvan 1 deel afkomstig van de ansjovis), 1 deel azijn, mosterd, 1 teen geperste knoflook, peper en zout
Bereiding
  1. Meng alle delen voor de vinaigrette en roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout en giet de vinaigrette als laatste over de salade.
  2. Lekker met knapperig stokbrood.

Aubergine met lenteui (Chinese Style)

Aubergine met lente ui (Chinese style
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aubergine is een getalenteerde groente, het talent zit 'm daarin dat deze groente zo veelzijdig is en zich op allerlei manieren laat bereiden. Dit is van oorsprong een Chinees recept waar ik het een en ander aan heb zitten sleutelen...proef maar!!!!
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Chinees
Ingrediënten
  • -250 gram rundergehakt (optioneel)
  • -4 aubergines
  • -4 lente-ui
  • -2 eetlepels zwarte gefermenteerde Chinese boontjes
  • -4 eetlepels zonnebloemolie
  • Voor de saus:
  • -8 eetlepels sesamolie
  • -4 eetlepels zwarte Chinese azijn (Chinkiang, géén zoete)
  • -2 theelepels sambal manis
  • -2 geperste tenen knoflook
  • -2 eetlepels Thaise vissaus
Bereiding
  1. -Vermeng alle delen van de saus.
  2. -Was en droog de aubergine en lente-ui.
  3. -Snij de aubergine in de lengte door, leg de helften met het platte vlak op de snijplank en snij de helften in de lengte in drie delen en snij die overdwars in gelijke stukken doe die in een braadslede en vermeng met alle zonnebloemolie en de Chinese zwarte boontjes.
  4. -Rooster de aubergine en boontjes in een oven op 180 graden drie kwartier, schep het geheel elk kwartier even om (voorkomt aankoeken).
  5. -Snij ondertussen de lente-ui in schuin gesneden niet te dunne stukken.
  6. -Bak ondertussen het gehakt rul in een wok, zet vuur uit als het gaar is.
  7. -Na 3 kwartier aubergine en boontjes toevoegen aan het gehakt in de wok, warm het geheel even goed op, zet vuur uit en voeg de saus en lente-ui toe en roer het heel door.
  8. -Eet met gekookte (zilvervlies) Pandan rijst.

Pompoen, geroosterd

Pompoen, geroosterd
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Eerlijk is eerlijk, dit is geen recept van mijzelf maar van Jamie Oliver uit zijn eerste boek "The Naked Chef' en nog altijd een van mijn favorieten. Eenvoudig en erg lekker. Eet het eventueel met een salade met bijvoorbeeld geitenkaas.
Auteur:
Seizoen: Hoofdgerecht
Ingrediënten
  • 1 biologische flespompoen of 'Butternut Squash'
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels gedroogde oregano of Herbes de Provence
  • 0,5 theelepel venkelzaad
  • 2 kleine gedroogde rode pepers
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
  1. Was en droog de pompoen, de schil laten zitten
  2. Snij de pompoen over de lengte in 8 delen
  3. Rangschik de delen op een bakplaat
  4. Meng en stamp alle overige ingrediënten in een vijzel fijn en besmeer daarmee de pompoen
  5. Zet voor een half uur in de oven op 180 graden, tijd kan variëren.

 

Week zonder vlees

Hieronder een link naar een naar mijn idee redelijk genuanceerd artikel over ‘De Week Zonder Vlees’…

https://nos.nl/op3/artikel/2220527-waarom-wekt-de-week-zonder-vlees-zo-veel-irritatie-op.html

Ansjovis mayonaise

Ansjovis mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper. Deze ansjovis mayonaise is lekker over een verse salade of voor over vlees bij de barbecue.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 200 gram basis mayonaise
  • 4 ansjovisjes, (eventueel ontzouten in wat melk)
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepels kappertjes
  • platte peterselie
Bereiding
  1. Prak enkele ansjovis met een vork zeer fijn
  2. Meng ze samen met wat uitgeperste knoflook, uitgelekte kappertjes en fijngehakte peterselie door enkele eetlepels basis mayonaise.

 

Mayonaise (basis)

Mayonaise (basis)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 1 eierdooier
  • zonnebloemolie
  • mosterd
  • witte azijn of citroensap
  • zout
Bereiding
  1. Neem een ei (op kamertemperatuur dus) en scheid de dooier van het eiwit, bewaar het eiwit voor bijvoorbeeld het maken van een merengue of vries het in voor later.
  2. Doe de eierdooier is een schaal en klop even flink door, voeg een theelepel mosterd toe en klop dit door de dooier.
  3. Giet nu uiterst langzaam een paar druppels zonnebloemolie door het mengsel en blijf kloppen zodat er een binding ontstaat. Zodra de binding er is en er een emulsie ontstaat voeg je steeds meer olie toe…..blijf stug kloppen…..Je staat versteld van de hoeveelheid olie die er in gaat….
  4. Breng, zodra de mayonaise een goeie dikte heeft bereikt, voor de smaak een beetje witte azijn of citroensap en een snufje zout toe. Is de mayonaise te dik, voeg dan wat lauw water of yoghurt toe.
  5. Gebruik desnoods een beetje olijfolie voor de smaak, 100% olijfolie maakt de mayonaise immens bitter en is écht niet lekker!
  6. Mislukt het aan het begin? Geen nood, voeg wat lauwwarm water aan een deel van de al geklopte dooier toe en klop opnieuw, kijk of er een binding ontstaat……Lukt dat niet dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen, voeg bij succes het al reeds geklopte ei er beetje bij beetje aan toe.
  7. N.B.: Gebruik gepasteuriseerde eieren als je de mayonaise serveert aan ouderen en kinderen, dit om een eventuele salmonella besmetting te vermijden.
  8. Mayonaise zonder verse kruiden is 4 á 5 dagen houdbaar, mét kruiden 2 á 3 dagen.

 

Wasabi mayonaise

Wasabi mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper. Dit is de wasabi mayonaise, erg lekker bij vis en diverse sushi's.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Japans
Ingrediënten
  • wasabi poeder naar smaak
  • zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels soja saus
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
Bereiding
  1. Voeg aan de basis mayonaise de vermelde ingrediënten (behalve de wasabi) stapsgewijs en naar smaak toe, het kan namelijk snel té zout en té pittig worden. Proef dus tussendoor en voeg als laatste het wasabi poeder naar smaak toe.

 

Vega vega vega???

Veel te doen over veganisme maar eh…. roept iedereen niet maar wat…???

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2204524-veganisme-is-populair-maar-is-het-ook-gezond.html