Archives for

Bami

Bami (dun)

Bami
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Wat mij betreft het ultieme bami recept. Ik heb er lang aan geschaafd maar het is en blijft een ratjetoe. Ik ben dus dicht bij het oorspronkelijke idee gebleven. heb alleen de Indische en Surinaamse invloeden een beetje door elkaar gehusseld. Gewoon proberen en maak er dan weer lekker je eigen versie van.....
Auteur:
Seizoen: Alle seizoenen
Cuisine: Indonesisch/Surinaams
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • 500 gram bami
  • 100 gram gedroogde garnaaltjes (ebi, verkrijgbaar bij de toko)
  • 400 gram kipfilet
  • 100 gram gerookt spek
  • 2 uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 1 á 2 madame Jeanette pepers
  • Laos, verse, ongeveer een stukje van 3 cm (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 theelepeltje trassi (garnalenpasta, verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 theelepel Gula Djawa (Javaanse suiker, verkrijgbaar bij de toko)
  • 2 theelepels Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1 eetlepel gehakte verse selderij
  • 1 flinke scheut zoete ketjap
  • 500 gram groente, zorg voor minstens drie verschillende zoals witte kool, worteltjes en boontjes bijvoorbeeld
Bereiding
  1. Laat de gedroogde garnaaltjes wellen in een kopje heet water.
  2. Kook de bami al dente in een pan water, de bami moet al dente zijn ivm de verder verwerking. Kook de bami liever iets korter. Ik gebruik altijd dunne eiermie.
  3. Spoel de bami na de kooktijd af onder koud water, schep er een halve eetlepel olie doorheen om het plakken te vermijden en zet apart.
  4. Maak de uien schoon en snipper die fijn
  5. Was en droog de Madame Jeanette pepers haal het steeltje eraf en verwijder eventueel de zaadlijsten en snij ze superfijn.
  6. Maak de knoflook schoon en hak die fijn.
  7. Was en droog de laos en snij die superfijn.
  8. Was en droog de selderij en snij die fijn.
  9. Snij de kipfilet en het spek in kleine blokjes, verwarm een wok en bak hierin zachtjes de kip en het spek.
  10. Voeg als de kip bijna gaar is de fijngehakte uien, knoflook, pepertjes en laos toe en laat even mee fruiten, voeg dan de trassi , het 5 kruiden poederen de Gula Djawa toe en schep alles goed om. Laat alles op zacht vuur even bakken. Breng het geheel op smaak met de ketjap. (het geheel moet een redelijk bruine kleur hebben).
  11. Bovenstaande is de basissaus. Hieraan kun je 500 gram verschillende groente aan toe voegen. Laat de groenten even meestoven of blancheer ze even door ze een minuut in kokend water te leggen en ze dan af te laten koelen in ijskoud water.
  12. Bak ze daarna dan zachtjes mee in de saus en voeg de bami toe. Zorg er in ieder geval voor dat de groente knapperig blijft!!! Schep alles goed om en garneer met de fijngehakte selderij.
  13. NB: Pas op met de Madame Jeanette, het zijn hete pepers!!!

Knoflookboter

KnoflookoventjeC

 

Knoflookboter
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze boter kun je voor van alles gebruiken kip, vis, vlees of op geroosterd brood. Ook kun je de boter verwerken in een sausje, hij is echt onwijs lekker en de variaties zijn eindeloos! De knoflook caramelliseert en wordt daardoor zoetig, de indringende knoflooksmaak verdwijnt en maakt plaats voor een zachte, romige smaak.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 bol knoflook
  • beetje olijfolie
  • 125 gram boter
  • 10 stengels platte peterselie
  • 1 lenteui
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de boter in een schaaltje op kamertemperatuur komen.
  3. Zet het knoflookoventje even in een badje water.
  4. Snij het topje van de bovenkant van de knoflookbol. Doe de bol in het knoflookoventje (of aluminiumfolie).
  5. Giet er een scheutje olijfolie op.
  6. Zet het oventje gedurende 30 minuten in de oven.
  7. Was lente ui en peterselie en snij heel fijn.
  8. Haal de knoflookbol uit de oven en laat afkoelen.
  9. Pers nu de teentjes boven de boter uit, voeg de lente ui en peterselie toe en prak alles fijn.
  10. Breng op smaak met peper en zout

Eiersalade a la Moeder de Haas

eierenC

Eiersalade a la Moeder de Haas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept is afkomstig van Moeder de (Paas)Haas, het circuleert al jaren rond en is een succesnummer op feestjes en borrels. De eieren krijgen bijval van Garam Masala (Hindoestaanse kerrie) en rauwe uien. Probeer dit recept, organiseer desnoods een feestje.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 10 kakelverse eieren van goede komaf
  • garam masala
  • 2 middelgrote uien
  • 200 ml mayonaise
  • peper en zout
Bereiding
  1. Kook de eieren hard (ongeveer 10 minuten, niet langer anders worden ze groen)
  2. Giet de eieren af en laat ze schrikken in ijskoud water
  3. Pel de ui en snipper hem zeer zeer fijn
  4. Pel en stamp de eieren samen met de uien fijn
  5. Voeg de mayonaise toe en roer alles goed door, zorg dat het geheel een creme achtige substantie krijgt die goed op een toastje blijft liggen
  6. Voeg de kerrie toe, proef ondertussen, de kerrie mag een beetje overheersen, maar niet teveel, anders krijgt het geheel een bittere smaak!
  7. Breng op smaak met peper en zout

Knoflookmayonaise (Aioli)

knoflookC

 

Aioli (knoflookmayonaise)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aïoli schijnt van origine afkomstig te zijn uit Catalonië, die weerbarstige Spaanse provincie. Een Catalaan op mijn werk heeft mij verzekerd dat er geen druppel olijfolie aan te pas komt!!! Wel zonnebloemolie! Zal wel zo zijn, maar het is ook een kwestie van smaak, denk ik. Alhoewel ik erg van uitgesproken olijfolie hou en de aïoli ook al vaker zo heb gemaakt , is de versie met zonnebloemolie inderdaad lekkerder. Indien je de aïoli alleen met olijfolie maakt krijgt die een uitgesproken bittere smaak waar je echt een liefhebber van moet zijn. En Spanjaarden gooien niet alles in hun kostbare olijfolie! Ik kan het weten...heb er een tijd gewerkt en gewoond, dus geloof me! Zorg er voor dat alle ingediënten op kamertemperatuur zijn. Bovendien is een keukenmachine of staafmixer onontbeerlijk bij het maken van deze heerlijke knoflookmayonaise. Anders roer je je suf! Aïoli is heerlijk bij vlees en vis van de grill en bij zelfgebakken aardappeltjes!!!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Spaans
Ingrediënten
  • 1 eierdooier
  • zonnebloemolie
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 halve theelepel mosterd (Dyon)
  • 2 á 3 tenen geperste knoflook
  • zout
Bereiding
  1. Doe de eierdooier in een keukenmachine en laat de machine draaien, zet hem tijdens het gehele bereidingsproces niet meer uit.
  2. Voeg de theelepel azijn toe
  3. Voeg nu in eerste instantie druppel voor druppel de olie toe
  4. Als de substantie cremig wordt, voeg dan geleidelijk en langzaam meer olie toe totdat een mayonaise achtige structuur ontstaat.
  5. Voeg de mosterd en de geperste knoflook toe en breng het geheel op smaak met een beetje zout (niet teveel!)

Jungle curry van kip/biefstuk

wokC

 

Jungle curry van kip/biefstuk
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is werkelijk een werelds gerecht, afkomstig uit Thailand. Van origine is het vreselijk pittig....heb dus maar een "aangepaste" versie ervan gemaakt, toch nog pittig maar niet te. Om het "af te blussen" kun je eventueel wat klappermelk (kokosmelk) toevoegen. Maak het met kip of met biefstuk.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • Voor de knoflookpasta:
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels geschraapte grachai (soort gember, te koop bij de toko)
  • 1 rawitt (kleine rode lombokpeper)
  • snufje zout
  • Voor de curry pasta:
  • 3 zeer fijn gehakte rawitts
  • 1 zeer fijn gehakte lange groene chili peper
  • 1 zeer fijn gehakte eetlepel laos (verse)
  • 2 zeer fijn gehakte eetlepels sereh
  • 1 zeer fijn gehakte eetlepel fijngehakte grachai
  • 4 zeer fijn gehakte eetlepels rode ui
  • 3 eetlepels zeer fijn gehakt knoflook
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 3 a 4 appel aubergine (Toko)
  • 150 gram erwten aubergine (Toko)
  • 100 gram kouseband of boontjes
  • 1 blikje minimaiskolfjes
  • 1 blikje bamboereepjes
  • 3 ingescheurde djeruk purutblaadjes (Toko)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • ½ liter bouillon van rund of kip
  • Een handvol Thaise zoete basilicumblaadjes (Toko)
  • 2 eetlepels verse groene peperkorrels (Toko)
  • Eventueel 1 dl klappermelk
  • 400 gram kip/biefstuk
Bereiding
  1. Maal de ingredienten voor de knoflookpasta en de curry in een vijzel tot een pasta.
  2. Snij de appel aubergine in partjes en leg ze in zout water apart.
  3. Ontdoe de erwten aubergines van het steeltje en was ze.
  4. Snij de kouseband in stukjes van 2,5 cm lengte en was ze.
  5. Giet de maiskolfjes af en snij in stukjes van 2 cm.
  6. Giet de bamboe af.
  7. Snij de kip of de biefstuk in reepjes van 1,5 cm.
  8. Doe de olie in een wok of pan en laat hem warm worden,
  9. fruit dan als eerste de knoflookpasta en daarna de currypasta.
  10. Als het goed begint te geuren voeg dan de bouillon en de djeruk purutblaadjes toe
  11. en laat een paar minuten zachtjes koken.
  12. Voeg de vissaus toe, dan vervolgens de uitgelekte appel aubergine, de erwten aubergine,
  13. de kouseband, de mais, de groene peperkorrels en het vlees. Laat het vlees gaar worden, eventueel nu de klappermelk toevoegen.
  14. Vlak voor het opdienen de basilicum toevoegen.

Uiensoep met rozemarijn

uienschaal

 

Uiensoep met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Uien behoor je eigenlijk altijd in huis te hebben, ze horen naar mijn idee tot de standaardvoorraad in een keuken. Deze soep is erg lekker met vers gebakken stokbrood. Wil je er een maaltijdsoep van maken, gebruik dan wat meer uien.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 1 liter (groente) bouillon
  • kwart liter droge witte wijn
  • 4 middelgrote uien
  • bloem
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • fijngehakte blaadjes van 1 takje rozemarijn
  • Vers gemalen peper
Bereiding
  1. Pel de ui en snij in ringen
  2. Doe 25 gram boter en een 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien lichtbruin.
  3. Voeg de bloem toe en roer goed door.
  4. Blus alles af met de witte wijn. Voeg dan de bouillon en de andere ingrediënten toe en laat alles gedurende een half uur tot drie kwartier zacht koken.
  5. Serveer de soep met vers gemalen peper.

Knoflooksoep met bladpeterselie

plakjes knoflook

 

Knoflooksoep met bladpeterselie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze soep heb ik jaren geleden in een restaurant in Lagos, Portugal gegeten. Er gaat een bende knoflook in!!! De typisch scherpe smaak van de knoflook verdwijnt als je hem maar lang genoeg laat koken, en dat is nu juist de bedoeling van deze soep. Deze soep blijft helder, je kunt er ook een cremesoep van maken. Zet dan de staafmixer in de soep en voeg wat kookroom toe.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 liter (verse) bouillon van groente, vlees en/of kip.
  • 25 tenen knoflook, gesneden in schijfjes.
  • Paar stengeltjes fijngehakte verse bladpeterselie.
  • Versgemalen peper.
Bereiding
  1. Maak de bouillon en laat hierin de in schijfjes gesneden knoflook minstens drie kwartier zacht koken.
  2. Serveer de soep met de fijngesneden bladpeterselie en de versgemalen peper.

Kikkererwtensoep met rozemarijn


Kikkererwtensoep met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Het recept van deze soep (Sopa di cecci) heb ik van Gabriella en Marco, Italiaanse vrienden uit Turijn. Het is heel simpel, heel lekker en heel voedzaam. Ik heb hem zelf wat lekkerder gemaakt door de truffelolie eraan toe te voegen. Eet de soep met knapperig stokbrood. Ofschoon je deze soep in alle seizoenen kunt maken is het voor mijn gevoel een echt najaarsrecept.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 500 gram kikkererwten
  • de naalden van 2 takjes rozemarijn
  • 2 bouillonblokjes
  • beetje truffelolie
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
Bereiding
  1. Was de erwten en Wel een nacht in water
  2. Spoel de erwten af en breng ze met anderhalve liter water aan de kook
  3. Hak de knoflook en rozemarijn fijn en laat meekoken
  4. Breng de soep op smaak met peper en zout en een paar druppels truffelolie

Fruitsalade , oosters (Rudjak djawa)

Slabestek

 

Fruitsalade , oosters (Rudjak djawa)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze oosterse fruitsalade kent oneindig veel variaties. Doe er er maar in wat er te koop is, voorwaarde is wel dat er altijd banaan, zure appel en komkommer in zit. Maak er maar een lekker mix van. Het geheim zit hem in de dressing.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • De dressing:
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel trasi (garanalenpasta)
  • 1 eetlepel tamarindepulp
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels water
  • half blokje gula djawa (of 1,5 eetlepel bruine suiker)
  • Seizoenfruit, zoals aalbessen, kruisbessen, appels, peren.
  • Exotisch fruit zoals mango, papaya, banaan.
Bereiding
  1. Meng de ingredienten voor de dressing met elkaar en giet de dressing over het schoongemaakte en in stukken gesneden fruit.

Sladressing met gembersiroop

Slabestek

 

Sladressing met gembersiroop
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De volgende dressing is overheerlijk op allerlei salades. Proef maar!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 3 delen goede olijfolie
  • 1 deel witte balsamico azijn
  • 1 deel pittige mosterd
  • 1 deel gembersiroop
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Pers het knoflook en vermeng met de mosterd, daarna met de azijn, gembersiroop en de olie.
  2. Breng verder op smaak met zout en peper.