Archives for

Pompoensoep met Garam Masala

Pompoensoep met Garam Masala
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Pompoenen zijn lekker en veelzijdig. Je kunt er puree van maken of ze roosteren. Of een soep als deze, met die heerlijk geurende Garam Masala, de Hindoestaanse kerrie
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Indian
Ingrediënten
  • 1 kilo (schoongemaakte en in blokjes gesneden) pompoen
  • 1 liter bouillon (groente-), eventueel gemaakt van 2 bouillonblokjes
  • 1 gesnipperde middelgrote ui
  • 1 fijngehakte rode peper
  • 1 stuk geschilde en fijngehakte gember van een duimdikte breed
  • 1 eetlepel Garam Masala kerrie
  • zonnebloemolie
Bereiding
  1. Doe in een soeppan een plensje olie
  2. Fruit in de olie het pepertje en de ui zachtjes aan.
  3. Voeg de pompoen toe en roer goed door.
  4. Voeg de bouillon toe en de Garam Masala en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  5. Haal een deel van de ingrediënten, bijvoorbeeld een grote opscheplepel voor soep uit de pan en hou apart.
  6. Pureer de rest van de soep met een staafmixer en voeg het apart gelaten deel dan weer toe.
  7. breng op smaak met eventueel nog wat kerrie en zout en peper.
  8. Eet er lekker vers (Turks) brood bij....

 

Pompoen soep

 Pompoen C

Pompoen soep
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Pompoen..., daar moet je niet teveel mee doen, da's mijn motto!!! Je kunt de pompoen roosteren en als hartige hap serveren maar als soepie is het leuk als je de smaak ervan bewaart en/of extra aanzet, in dit geval met de room. Bij deze een recept.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
  • Vruchtvlees van een pompoen
  • 0,5 liter bouillon (groente- of vlees bouillon)
  • klontje boter
  • 1 deciliter slagroom
  • peper en zout
Bereiding
  1. Snij de pompoen in helften en schraap met een lepel de pitten eruit.
  2. Snij elke helft in drie delen en verwijder de schil met een dunschiller, snij deze delen in stukken.
  3. Bak de boter in een pan en sauteer de in stukken gesneden pompoen.
  4. Breng een halve liter water met een bouillonblokje aan de kook.
  5. Doe de pompoen als die zacht en gaar is over in de pan met het water.
  6. Laat nog even inkoken en breng van de kook af.
  7. Pureer het geheel met een staafmixer.
  8. Voeg de slagroom toe als de soep van de kook af is.
  9. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Pompoenquiche met Indiase curry en koriander

Pompoen C

 

Pompoenquiche met Indiase curry en koriander
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Pompoen leent zich voor van alles en nog wat en is prachtig van kleur. In deze quiche komt de pompoen uitermate goed tot zijn recht met de Indiase curry en de verse koriander. Gebruik een quichevorm met een doornede van 20 cm.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: India
Ingrediënten
  • 1 kleine (biologische) pompoen van ongeveer 800 gram
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 9 bosuitjes in stukjes van 3 cm
  • 1,5 eetlepel Indiase (milde) curry
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 5 plakjes bladerdeeg (diepvries) ontdooid
  • 15 gram verse koriander
Bereiding
  1. Pompoen in plakken snijden, schil eraf halen en zaadjes verwijderen
  2. Het vruchtvleees (ongeveer 500 gram) in blokjes van 1,5 cm snijden
  3. In braadpan olie verhitten en pompoen al omscheppend 3 minuten bakken.
  4. Bosuitjes en currypasta toevoegen en het geheel nog 1 minuut bakken.
  5. Laat het mengsel iets afkoelen.
  6. In een kom de eieren en de slagroom loskloppen.
  7. Verwarm de oven voor op 225 Celcius, vet de quichevorm in met wat boter of olie.
  8. Op een met bloem bestoven werkblad de plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot een dunne ronde lap van 30 cm in doorsnee. Bekleed de quichevorm met het deeg.
  9. Snij de koriander middelfijn en schep de helft door de pompoen.
  10. Schep het pompoenmengsel in de vorm en verdeel het eiermengsel erover heen.
  11. Plaats de quiche 1 richel onder het midden in de oven en bak de quiche in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
  12. Haal de quiche uit de oven en laat hem 10 minuten staan.
  13. Garneer de quiche met de overgebleven koriander.

Knolselderij of Waldorf Salade

Waldorf saladeCv

 

Waldorf Salade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Waldorf Salade, een klassieker! Een niet zo'n moeilijk te maken voorafje. de kunst zit 'm in het snijwerk. Als de knolselderij en de appel in mooie gelijkmatige julienne reepjes is gesneden levert dat een mooi resultaat op.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Verenigde Staten
Ingrediënten
  • 600 gram geschilde knolselderij
  • 600 gram geschilde appel
  • 40 gram walnoten plus 4 halve delen walnoot
  • 240 gram mayonaise
  • 200 gram yoghurt
  • 1 kleine krop sla
  • 4 sneetjes witbrood
  • Gembersiroop
  • Snufje kerrie
Bereiding
  1. Meng de mayonaise met de yoghurt.
  2. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat gembersiroop en een snufje kerrie, de saus mag niet geel worden.
  3. Snijd de knolselderij en de appel in juliënne. Blancheer de knolselderij kort in ruim kokend water.
  4. Na afkoelen door de saus mengen. De appel gelijk na het juliënne snijden ook door de saus mengen.
  5. Was en droog de sla goed. Drapeer alles op de borden, allereerst de sla, dan de rest.
  6. Garneer met grofgehakte walnoten.
  7. Snijd het brood in gelijke blokjes en bak ze in wat olie tot croutons. Zout de croutons licht.
  8. Garneer de salade vlak voor het serveren met de croutons.

Zuurkool met vis, ui en tomatenpuree (Solyanka)


Zuurkool met vis, ui en tomatenpuree
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Laat je niet afschrikken door deze combinatie. Dit gerecht is werkelijk erg lekker. Het schijnt uit oost Europa afkomstig te zijn, ze noemen het daar een Solyanka. Er zijn verschillende Solyanka gerechten, deze is met koolvisfilet.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Russisch
Ingrediënten
  • 1 pak ontdooide diepvries koolvisfilet
  • 2 middelgrote uien
  • 4 eetlepels (olijf)olie of 30 gram boter
  • 500 gram zuurkool
  • 1 blik tomatenpuree
  • 1,5 deciliter droge witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels zwarte (droge) olijven
  • 4 grote augurken
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 laurierblad
  • peper en zout
Bereiding
  1. Ontdooi de koolvis.
  2. Was de aardappelen en snij ze in hapklare stukken en stoom ze bijna gaar. Ze moeten als je er met een vork in prikt nog een beetje hard zijn. Doe ze over in een ovenschaal en verdeel ze gelijkmatig over de bodem.
  3. Pel en snipper de uien en de knoflook fijn
  4. Hak de augurken in stukjes
  5. Smoor de ui en de knoflook in de olie of boter.
  6. Voeg de tomatenpuree, het laurierblad, de wijn en wat peper uit de molen toe en roer het geheel door en laat alles 15 minuten zachtjes stoven.
  7. Leg de ontdooide koolvis op de aardappelen, leg er de zuurkool op en verdeel over de ovenschaal.
  8. Verdeel de tomatensaus gelijkmatig over de zuurkool.
  9. Verdeel augurken, kappertjes en olijven over het geheel en zet de schaal gedurende een half uur op 160 graden in een voorverwarmde oven.
  10. Nb: Pas op met zout aangezien de ingrediënten nogal zout zijn. Voeg desnoods zout aan tafel toe.

Linzensoep ‘Ankara’ (Mercimek corbasi)

TurkszoutvaatjeC

 

Turkse linzensoep 'Ankara' (Mercimek corbasi)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Regelmatig bezocht ik in mijn stad een Turks restaurant genaamd Ankara. Dit uitstekende restaurant bestond al zeker meer dan 20 jaar en serveerde als voorafje een appetizer van het huis een geweldige soep gemaakt van groene linzen, echt heerlijk! En die soep wilde ik thuis natuurlijk ook!!! Een tijdje geleden ben ik aan het experimenteren geslagen... hierbij een recept dat aardig in de buurt komt van die soep. Proberen dus!!!
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Turks
Ingrediënten
  • 250 gram groene linzen
  • 1 winterwortel
  • 2 tomaten
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 ui
  • 1 kleine eetlepel kardemom,
  • 1 kleine eetlepel kummel (karwij)
  • 1 kleine eetlepel gehakte verse munt
  • 1 kleine eetlepel gehakte platte peterselie
  • 1 kleine eetlepel Turkse gemalen rode peper (pul biber)
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels citroensap
  • beetje zout
  • 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
  1. Was de linzen en breng ze in een liter water met de bouillonblokjes zachtjes aan de kook.
  2. Ontvel de tomaten. Kerf de schil in met een mesje en dompel ze gedurende een minuut in kokend water. Haal het schilletje eraf en snij de tomaten in stukjes. Voeg ze toe aan de linzen.
  3. Hak de wortel en de ui zeer fijn en voeg toe aan de zacht kokende linzen.
  4. Stamp de kummel zaadjes in een vijzel en meng met de kardemom, gehakte munt en gemalen rode peper en voeg toe aan de linzen.
  5. Voeg de kruidnagel, het ingescheurde laurierblad en de citroensap toe en laat alles gaar worden.
  6. Voeg als de soep gaar is de peterselie toe, verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer niet al te fijn. Roer er de olijfolie doorheen.
  7. Breng op smaak met een beetje zout.

Zoervleesj/zuurvlees

gietijzerenpanc

 

Zoervleesj/zuurvlees
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Zoervleesj oftewel zuurvlees is een heerlijke Limburgse variant op stoofvlees. Aangezien de hoeveelheid azijn neem ik aan dat het al een zeer oud recept is. Het is zeer zeker het proberen waard. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid azijn, het toegevoegde zoet maakt dat weer ruimschoots goed. Eten met gebakken aardappelen, koolsalade en een lekkere klodder mayo.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 1 kilo sukadelappen
  • 2 deciliter azijn
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 gekneusde jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 4 in ringen gesneden middelgrote uien
  • 1 flinke snee (2 cm dik) peperkoek
  • 1 eetlepel marmite
  • 2 eetlepels olie
  • 1 flinke eetlepel stroop
  • 1 eetlepel suiker
Bereiding
  1. Snij de sukadelappen in grote dobbelstenen en doe laat het vlees gedurende 8 tot 10 uur
  2. marineren in de azijn met daarin de laurier, peper, zout, jeneverbessen en kruidnagels.
  3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenrol.
  4. Neem een flinke braadpan en verwarm de olie hoog. Als de olie heet is het vlees beetje bij beetje toevoeg en bruin bakken. Zet het gas daarna lager, voeg de uien toe en fruit die lichtbruin.
  5. Temper dan het gas en voeg de azijn met de laurier etc. toe. Voeg dan de peperkoek, maramite, stroop en suiker toe.
  6. Laat het geheel 1,5 uur stoven met het deksel op de pan.
  7. De saus moet redelijk ingedikt zijn. Haal daarvoor na 1,5 uur het vlees uit de pan en laat de saus indikken, desnoods wat bindmiddel gebruiken (maizena).

Lamsvlees stoofpot met groenten in tajin

TajineC

 

Lamsvlees stoofpot met groenten in tajin
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Marokkaanse stoofschotel bereid in een zogenaamde Tajin. Heerlijk exotisch eten dat past bij Hollandse winters. De geur veranderd je huis in een Kashba.........
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Marokkaans
Ingrediënten
  • 700 gram lams(stoof)vlees
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 2 tenen knoflook
  • 3 middelgrote aardappelen
  • 2 tomaten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 aubergine
  • 50 gram rozijnen (en/of naar believen gedroogde vijgen, dadels)
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen korianderzaadjes
  • een paar saffraandraadjes
  • verse bladpeterselie
  • zout en peper
  • (olijf)olie
Bereiding
  1. Doe het vlees in een vergiet, spoel het af en dep droog.
  2. Maak een mengsel van het paprikapoeder, kaneel- en gemberpoeder en de gemalen korianderzaadjes. Doe bij dit mengsel een theelepel zout en wat gemalenpeper uit de molen. Verdeel het mengsel in 2 gelijke delen.
  3. Wel de saffraandraadjes in een beetje warm water
  4. Bak het vlees in een beetje olie met de helft van het kruidenmengsel een beetje bruin aan en hou apart.
  5. Voeg de saffraandraadjes toe met het water waarin het is geweld en roer alles door.
  6. Snij alle groenten in vrij grove stukken, hak de peterselie grof.
  7. Wel de rozijnen in heet water gedurende 15 minuten.
  8. Leg nu het vlees op de bodem van de tajin/sudderpan.
  9. Meng alle grof gesneden groenten en de peterselie door elkaar, voeg de uitgelekte rozijnen toe en verdeel over het vlees, strooi er dan de rest van de helft van het kruidenmengsel overheen.
  10. Sluit de pan en laat het geheel zeker 2,5 tot 3 uur stoven. Gebruik de kleinst mogelijke vlam en eventueel een sudderplaatje.

Pompoensoep met sinaasappel en peterselie

Pompoen C

 

Pompoensoep met sinaasappel en peterselie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Zoals ik al zei, met pompoen ....kun je veeeeeeel doen!!!
Auteur:
Seizoen: Herfst/Winter
Ingrediënten
  • Een pompoen van ongeveer 2 kilo
  • 150 gr uien
  • 150 gr aardappelen
  • 40 gr boter
  • sap en geraspte schil van een halve, onbespoten sinaasappel(biologische winkel)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout en verse peper
  • 250 ml room
  • tabasco
  • 1-2 eetlepels limoensap
  • suiker,1/2 bosje peterselie
Bereiding
  1. Om de pompoen beter te kunnen schillen is het raadzaam hem/haar heel 10 minuten in kokend water te leggen.
  2. Pompoen halveren, pitten en vezels verwijderen.De helften in parten snijden, schillen en in dobbelsteentjes snijden en 800 gr. pompoenvlees afwegen.
  3. Aardappelen schillen en ook in dobbelsteentjes snijden.
  4. Uien schillen en fijn snijden.
  5. Dit alles in gesmolten boter ongeveer 2 minuten stoven.
  6. Sinaasappelschil, sinaasappelsap en bouillon toevoegen.
  7. Laat de soep een kleine 25 minuten koken.
  8. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
  10. Voeg de room toe en laat de soep nog even doorkoken.
  11. Breng de soep op smaak met zout,peper, tabasco, limoensap en suiker.
  12. Hak de peterselie fijn en roer ⅔ door de soep.
  13. Stooi de overige peterselie vlak voor het opdienen over de soep.