Archives for

Salade Nicoise


Salade Nicoise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze overheerlijke wereldberoemde salade heeft al een keer op mijn facebook pagina gestaan en vanaf nu ook hier te vinden. De foto's tonen de "opbouw" van de salade, uiteraard kun je er je eigen draai aan geven......
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • Ingrediënten:
  • 1 krop gewassen en in stukken gescheurde Romana of ijsbergsla
  • 4 gesneden tomaten
  • 4 voorgekookte en in stukken gesneden aardappelen
  • 1 blikje artisjokharten
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 blikjes goedgekeurde tonijn
  • 1 blikje uitgelekte ansjovis (bewaar de olie voor de vinaigrette)
  • 1 ui in dunne ringen gesneden
  • 2 hardgekookte eieren
  • Voor de vinaigrette:
  • 3 delen olie (waarvan 1 deel afkomstig van de ansjovis), 1 deel azijn, mosterd, 1 teen geperste knoflook, peper en zout
Bereiding
  1. Meng alle delen voor de vinaigrette en roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout en giet de vinaigrette als laatste over de salade.
  2. Lekker met knapperig stokbrood.

 

Aubergine puree

aubergineC

 

Aubergine puree
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Van aubergine kun je allerlei lekkers maken. Neem nu deze tapenade, die super makkelijk te maken is en bijvoorbeeld ook kan dienen als saus voor pasta. Maak hem dan wat dunner door er een beetje water aan toe te voegen.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 grote aubergine
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie
  • 2 eetlepels gehakte oregano
  • sap van een halve citroen
  • eventueel fijngehakt rood pepertje voor de pit
  • vers gemalen peper
  • zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en bak de aubergine gedurende 30 á40 minuten.
  2. Hak ondertussen de peterselie en de oregano, het eventuele pepertje en vermeng alles met het citroensap en de olijfolie.
  3. Haal de aubergine uit de oven en laat afkoelen, snij hem dan in de lengte doormidden en haal het zacht geworden vruchtvlees uit de schil. Gooi de schil weg.
  4. Prak het vruchtvlees fijn en voeg er het olijfoliemengsel aan toe. Meng alles goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en smeer op een toastje of versgebakken stokbrood.

Spinazie met rundvleesreepjes in oestersaus

wokC

 

Spinazie met rundvleesreepjes in oestersaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Spinazie is altijd lekker, het heeft zo'n heerlijke aardse smaak. Maar als je de spinazie niet goed wast eet je meer aarde dan je lief is. Meerdere malen in schoon water wassen is dus het devies. Daarna goed laten uitlekken, desnoods drogen in de slacentrifuge. Dat voorkomt dat tijdens het bereiden het gerecht te nat is, er komt immers veel water vrij bij het bereiden van de spinazie.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 1 kilo (wilde) bladspinazie.
  • 1 ui
  • 400 gram in reepjes gesneden biefstuk
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel sojasaus (geen ketjap)
  • oestersaus
Bereiding
  1. Laat de reepjes vlees een kwartiertje marineren in de sojasaus
  2. Was de spinazie en hak die in grove stukken
  3. Snipper de ui en pers de knoflook
  4. Roerbak de ui en knoflook even en roerbak de reepjes biefstuk mee totdat ze bijna gaar zijn.
  5. Haal dit alles uit de pan (wok) en hou apart.
  6. Roerbak in een weinig olie de uitgelekte spinazie totdat die redelijk slap is. Voeg dan de met de ui en de knoflook geroerbakte biefreepjes weer toe en breng op smaak met de oestersaus. Pas op, niet teveel, de saus is namelijk vrij zout.
  7. Serveer met noedels of witte rijst.

Asperges gegratineerd met kaas

aspergeswitC

 

Asperges gegratineerd met kaas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Het is aspergetijd....eten dus dat witte goud. Hier een simpel basisgerecht...altijd lekker. Dit gerecht is bestemd voor 2 personen.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 1 kilo asperges
  • 75 gram boter
  • 100 gram pittig belegen of oude kaas
Bereiding
  1. Schil de asperges
  2. Kook ze in 20 tot 25 minuten gaar
  3. Laat ze uitdruipen
  4. Smelt ondertussen de boter en rasp de kaas
  5. Doe de asperges in een lage ovenschaal, giet de boter er over en strooi er de geraspte kaas over.
  6. Laat het geheel gedurende 10 minuten gratineren op 220 graden celcius.

Aardappelpuree met rucola


Rucola1C

 

Aardappelpuree met rucola
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een erg lekkere variant op puree met raapsteeltjes, samen met de oude kaas zorgt de rucola voor wat meer pit!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
  • 750 gram aardappels
  • 500 gram rucola
  • 1 ui
  • 250 gram oude kaas
  • 1 - 2 eetlepels boter
  • olijfolie (ongeveer 1 eetlepel)
  • melk, ongeveer een ¼ liter
  • zout en peper
Bereiding
  1. Schil de aardappelen, was de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Jonge aardappelen hoeven niet geschild en gaan schoengeboend in stukken in de puree.
  3. Kook de aardappelen met een flinke bodem water gaar in circa 20 - 30 minuten.
  4. Was ondertussen de rucola en centrifugeer droog.
  5. Snij de oude kaas in blokjes kleiner dan een dobbelsteen.
  6. Snipper de ui en fruit de ui in een beetje olijfolie, hou apart.
  7. Controleer of de aardappelen door en door gaar zijn, giet ze af en laat ze op een zacht vuurtje even uitdampen.
  8. Met een pureestamper de aardappelen fijnstampen.
  9. Maak stukjes van de boter en roer die door de puree, voeg daarna voldoende warme melk toe als nodig is voor een gladde puree.
  10. Doe de uitgelekte rucola en de gefruite ui bij de puree en roer goed door.
  11. Roer als laatste de blokjes kaas erdoor.
  12. Laat de puree al roerend weer goed warm worden.
  13. Breng de puree op smaak met peper en zout.
  14. Voeg nog wat melk toe als de puree tijdens het opwarmen dikker wordt. De blokjes kaas smelten een beetje door de hitte van de puree, maar blijven als blokjes kaas herkenbaar.

Risotto van groene asperges

GroeneaspergesC

 

Risotto van groene asperges
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een heerlijk gerecht voor het voorjaar. Risotto maken is een lavoro pianissimo, oftewel een langzaam klusje....maar meer dan de moeite waard! Je kunt niet weglopen bij het bereiden van risotto, echt erbij blijven is dus gewenst. Dit komt omdat tijdens het gaar worden van de rijst je steeds moet opletten dat er genoeg vocht in de pan zit, zodat die opgenomen kan worden door de rijst.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Italiaans
Ingrediënten
  • 400 gram risotto rijst
  • 1 kilo groene asperges
  • 2 uien
  • 5 eetlepels olijfolie en ongeveer 50 gram boter
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas (Niet uit een pakje!!! Hoevaak moet ik dat nog zeggen!)
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • peper en zout
Bereiding
  1. Maak groentebouillon en hou die aan de kook tijdens het maken van de risotto.
  2. Snipper de ui.
  3. Snij de asperges in grove schuin gesneden stukken, was de stukjes en laat uitlekken.
  4. Smelt de boter zachtjes in een pan met dikke bodem en voeg de olie hieraan toe, fruit hierin de uien zachtjes aan. Doe er dan de rijst bij en bak de rijst zachtjes glazig.
  5. Voeg dan de asperges toe en roer het geheel door.
  6. Blus alles af met een deciliter witte wijn en wacht totdat de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg pas dan met een opscheplepel voor soep de bouillon toe en wacht wederom totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen.
  7. Pas op dat zich op de bodem van de pan geen aanzetsel vormt. Roer dus ook goed over de bodem.
  8. Voeg wederom bouillon toe. Dit laatste meerdere keren herhalen. Proef ondertussen of de rijst gaar is, maar let op... de rijst moet wel van binnen 'al dente' zijn.
  9. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  10. Serveren op borden en dan de kaas erover heen strooien.

Boekweit noedels met gepocheerde kip en waterkers

Gestoomdekipmetsoba2C

 

Boekweit noedels met gepocheerde kip en waterkers
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De eenvoud van dit gerecht is het recept ervan!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 400 gram kipfilet
  • 500 gram waterkers
  • 400 gram Japanse boekweitnoedels
  • 150 gram daikon (te koop in de Toko) of radijs
  • 4 eetlepels japanse sojasaus
  • 4 eetlepels japanse rijstazijn
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 theelepels wasabipoeder
  • 1 teen knoflook
  • 3 plakjes gember
  • 2 lenteuitjes
Bereiding
  1. Maak de wasabipoeder met een 2 theelepels water aan tot een cementachtig papje en dek het af.
  2. Snij de knoflook en de gember in plakjes, snij de lentui grof.
  3. Spoel de kipfilet af, breng in een met ruim gevulde pan met water samen met het bouillonblokje, knoflook, gember en lenteui aan de kook.
  4. Zet het gas uit als de kipfilet kookt en laat de pan 1 uur met gesloten deksel staan.
  5. Was de waterkers en snij in grove stukken.
  6. Was en schil de daikon en snij in zeer dunne plakjes.
  7. Kook de boekweitnoedels kort (proef) en spoel ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  8. Maak een dressing van de sojasaus, rijstazijn en de olie.
  9. Verdeel en verspreid de waterkers over de borden. Verdeel hierover de noedels.
  10. Haal de kipfilet uit de pan, droog af en snij schuin in mooie dunne plakken, verdeel op de borden.
  11. Leg er de dungesneden plakjes daikon bij en een tipje van de wasabi.
  12. Overgiet de borden met de dressing.

Aubergine-courgettesalade met feta en kappertjes

aubergine geroosterd

 

Aubergine-courgettesalade met feta en kappertjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een lekkere lente en zomersalade die ook uitermate geschikt is als (vegetarisch) hoofdgerecht. Eet er dan lekker knapperig brood bij. Of serveer met al dente spaghetti. Laat deze salade een paar uur marineren om op smaak te komen, dan is hij het lekkerst.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 2 grote aubergines
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 300 gram feta (of vraag in een Turkse winkel naar Tulum, nog lekkerder!)
  • sap van een citroen
  • een eetlepel honing
  • 1 potje kappertjes
  • 100 gram zwarte droge olijven
  • 2 eetlepels fijngehakte oregano
  • olijolie
  • vocht van de kappertjes
  • 1 eetlepel Turkse gemalen peper (pul biber)
  • zout en peper
Bereiding
  1. Was de groente en snij in 1 cm dikke plakken, spreid ze uit en bestrooi ze met zout.
  2. Veeg na 10 minuten het vocht er met keukenpapier van af, draai alles om en herhaal dit proces.
  3. Snij ondertussen de ui in flitterdunne ringen.
  4. Maak een dressing van 100 mililiter olijfolie, honing, het vocht van de kappertjes en het sap van een citroen.
  5. Meng er de fijngehakte oregano, de Turkse gemalen peper en de kappertjes doorheen en breng op smaak met peper en zout.
  6. Grill de aubergine en courgette in een grillpan. Bestrijk ze voor het grillen met een beetje olijfolie.
  7. Leg de aubergine en courgette om en om en dakpansgewijs in een platte schaal, giet er de dressing overheen
  8. Verkruimel de feta over de salade en garneer met de ui en de zwarte olijven.

Witlofsalade met fruit

Witlof solo

 

Witlofsalade met fruit
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een heerlijk frisse salade met heerlijk fruit erbij.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 4 ons witlof
  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • handjevol rozijnen
  • handjevol notenmix van pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, walnoten, hazelnoten e.d.
  • handjevol gedroogde abrikozen
  • 5 volle eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels gembersiroop
Bereiding
  1. Wel de rozijnen en abrikozen in warm water en laat ze uitlekken. Snij de abrikozen in dunne stukjes
  2. Rooster de notenmix in een pan met dikke bodem lichtbruin
  3. Maak al het fruit schoon en snij in stukjes
  4. Was de witlof en snij in dunne schijfjes.
  5. Doe alles bij elkaar
  6. Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt en gembersiroop. Voor een magere dressing kun je de mayonaise weglaten en meer yoghurt gebruiken.

Asperges (groene) in tempurabeslag

GroeneaspergesC

 

Asperges (groene) in Tempurabeslag
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Ook dit is een lekkere aspergevariant. En wederom supermakkelijk.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Japans
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 1 kilo groene asperges
  • 100 ml melk
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels platte peterselie
  • grof zeezout
Bereiding
  1. Schil de asperges en blancheer ze gedurende 5 minuten, giet ze af en laat afkoelen
  2. Maak een beslag van de melk en de bloem.
  3. Hak de peterselie fijn en meng door het beslag.
  4. Verwarm een flinke laag olie in een diepe brede pan , haal de asperges door het beslag en frituur ze tot goudbruin.N.B.: niet teveel tegelijk anders koelt de olie te sterk af.
  5. Bestrooi de asperges met het grove zeezout en garneer met een takje peterselie, serveer direct.