Archives for

Venkel gegratineerd

venkelC

 

Gegratineerde venkel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Als ik deze groente zie, moet ik op de een of andere manier denken aan Madame Grès, een ontwerpster uit het begin van de vorige eeuw. Zij maakte fantastische couture met veel plissé werk. Deze vrouw, geboren onder de naam Germaine Barton, studeerde aanvankelijk schilderen en beeldhouwen. Venkel lijkt door haar te zijn ontworpen, vandaar! Zo mooi! En vooral zo lekker!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer-Herfst
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 1 kilo venkelknollen
  • 100 gram geraspte kaas
  • 250 gram blauwschimmelkaas
  • melk
  • olijfolie
Bereiding
  1. Snij de venkel in dikke plakken
  2. Was de venkel en kook ze gedurende 10 minuten (de venkel moet nog 'n beetje knapperig blijven).
  3. Verwarm ondertussen een scheut melk en een scheutje olijfolie, laat hierin de schimmelkaas
  4. smelten zodat een sausje ontstaat.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden
  6. Giet de venkel af en laat uitlekken
  7. Doe de venkel over in een platte ovenschaal en giet er de saus overheen en bestrooi met de geraspte kaas.
  8. Zet de schotel ongeveer 10 minuten in de oven zodat de kaas een mooi lichtbruin kleurtje krijgt.

Nieuwe piepers met rozemarijn

RozemarijnC AardappelenC

 

Nieuwe piepers met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Gebakken piepers... lekker!!! Vooral met rozemarijn en knoflook. De lekkerste piepers die ik ken, én als het nieuwe piepers zijn hoef je ze niet te schillen, lekker makkelijk!!! Nieuwe piepers zijn er van april tot en met november.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer-Herfst
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 500 gram (nieuwe) aardappelen
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 spriet verse rozemarijn
  • zout
Bereiding
  1. Schil de (nieuwe) piepers niet maar boen ze schoon en kook ze, als je er met een vork redelijk goed in kunt prikken zijn ze voldoende gaar om verder te bereiden. Giet ze af en laat ze volledig afkoelen.
  2. Verwarm wat (olijf)olie in een pan en doe de aardappels erbij, bestrooi ze met wat zout en bak ze een beetje bruin.
  3. Snipper de ui, de knoflook, trek de naaldjes van het sprietje rozemarijn en voeg alles toe aan de aardappeltjes. Laat alles zachtjes bakken tot het gaar is.

Risotto met garnalen en venkel

venkelC

 

Risotto met garnalen en venkel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Risotto, ik kan er geen genoeg van krijgen, de variaties op dit recept zijn eindeloos. Deze variant is gemaakt met garnalen en venkel. Het scheutje Pastis versterkt de venkelsmaak die goed past bij de garnalen.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer-Herfst
Cuisine: Italiaans
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 200 gram arboriorijst
  • 200 gram gepelde diepvriesgarnalen
  • 1 venkelknol
  • 1 blikje ansjovisfilets in olie
  • 1 winterpeen
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 fijngehakte spaanse pepertjes
  • een scheutje olijfolie
  • paar draadjes saffraan (laten wellen in heet water)
  • 1 liter visbouillon (zelfgetrokken of gemaakt van 2 blokjes)
  • scheutje witte wijn (deciliter)
  • 2 eetlepels Pastis
  • 1 theelepel koenjit (optioneel)
  • 1 theelepel garnalenpasta (trassi)
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie
Bereiding
  1. Maak een liter visbouillon en hou die zacht aan de kook
  2. Let op: De diepvriesgarnalen NIET ontdooien en in een wok een paar minuten aanbakken tot bijna gaar.
  3. Laat ze afkoelen en snij ze in kleine stukjes en hou apart.
  4. Pel en snipper de ui fijn
  5. Hak de knoflooktenenen de pepertjes fijn fijn
  6. Snij de venkel in fijne stukjes (hou wat van het fijne blad achter als garnering)
  7. Snij de winterpeen in fijne stukjes
  8. Neem een pan met dikke bodem en fruit hierin de ansjovisfilets met de olie van het blikje
  9. en een extra scheutje olijfolie totdat de filets uit elkaar vallen.
  10. Doe de garnalenpasta erbij en roer die los door de olie.
  11. Voeg de rijst toe en bak die glazig, doe er daarna de fijngesnipperde ui,
  12. het fijngehakte knoflook en de pepertjes bij. Fruit dit alles zacht aan.
  13. Dan de venkel en de winterpeen bij en laat het geheel wederom even zacht fruiten.
  14. Blus alles af met een scheutje droge witte wijn en de Pastis en voeg de gewelde draadjes saffraan toe,
  15. laat de wijn verdampen.Hou het geheel op laag vuur!!!
  16. Neem met een grote soeplepel steeds een deel van de bouillon en voeg die toe aan de rijst
  17. totdat de bouillon geheel is opgenomen.
  18. Voeg daarna weer een lepel toe. Blijf ondertussen roeren.
  19. Voeg net zolang bouillon toe als nodig is. Voeg als laatste de achtergehouden garnalen toe en
  20. schep alles goed om.
  21. De rijst is ongeveer na een half uur "al dente", als het goed is is dan bijna alle bouillon
  22. verbruikt.
  23. Serveer op voorverwarmde borden en garneer er de peterselie overheen en wat van het achtergehouden blad van de venkel.