Archives for

Ansjovis mayonaise


Ansjovis mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper. Deze ansjovis mayonaise is lekker over een verse salade of voor over vlees bij de barbecue.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
 • 200 gram basis mayonaise
 • 4 ansjovisjes, (eventueel ontzouten in wat melk)
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepels kappertjes
 • platte peterselie
Bereiding
 1. Prak enkele ansjovis met een vork zeer fijn
 2. Meng ze samen met wat uitgeperste knoflook, uitgelekte kappertjes en fijngehakte peterselie door enkele eetlepels basis mayonaise.

 

 

Mayonaise (basis)

Mayonaise (basis)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
 • 1 eierdooier
 • zonnebloemolie
 • mosterd
 • witte azijn of citroensap
 • zout
Bereiding
 1. Neem een ei (op kamertemperatuur dus) en scheid de dooier van het eiwit, bewaar het eiwit voor bijvoorbeeld het maken van een merengue of vries het in voor later.
 2. Doe de eierdooier is een schaal en klop even flink door, voeg een theelepel mosterd toe en klop dit door de dooier.
 3. Giet nu uiterst langzaam een paar druppels zonnebloemolie door het mengsel en blijf kloppen zodat er een binding ontstaat. Zodra de binding er is en er een emulsie ontstaat voeg je steeds meer olie toe…..blijf stug kloppen…..Je staat versteld van de hoeveelheid olie die er in gaat….
 4. Breng, zodra de mayonaise een goeie dikte heeft bereikt, voor de smaak een beetje witte azijn of citroensap en een snufje zout toe. Is de mayonaise te dik, voeg dan wat lauw water of yoghurt toe.
 5. Gebruik desnoods een beetje olijfolie voor de smaak, 100% olijfolie maakt de mayonaise immens bitter en is écht niet lekker!
 6. Mislukt het aan het begin? Geen nood, voeg wat lauwwarm water aan een deel van de al geklopte dooier toe en klop opnieuw, kijk of er een binding ontstaat……Lukt dat niet dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen, voeg bij succes het al reeds geklopte ei er beetje bij beetje aan toe.
 7. N.B.: Gebruik gepasteuriseerde eieren als je de mayonaise serveert aan ouderen en kinderen, dit om een eventuele salmonella besmetting te vermijden.
 8. Mayonaise zonder verse kruiden is 4 á 5 dagen houdbaar, mét kruiden 2 á 3 dagen.

 

Wasabi mayonaise

Wasabi mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper. Dit is de wasabi mayonaise, erg lekker bij vis en diverse sushi's.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Japans
Ingrediënten
 • wasabi poeder naar smaak
 • zout
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels soja saus
 • 2 eetlepels scherpe mosterd
Bereiding
 1. Voeg aan de basis mayonaise de vermelde ingrediënten (behalve de wasabi) stapsgewijs en naar smaak toe, het kan namelijk snel té zout en té pittig worden. Proef dus tussendoor en voeg als laatste het wasabi poeder naar smaak toe.