Archives for

Erwtensoep

gietijzerenpanc

 

Erwtensoep
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Hier een makkelijk recept voor de winterse avonden of bijvoorbeeld het 'heerlijk avondje'..... Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Let op, het recept is voor zeker 12 personen, wat over is kan in de vriezer.
Auteur:
Seizoen: Winter
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 12
Ingrediënten
  • 4 liter water
  • 2 pakken spliterwten
  • Halve knolselderij
  • 700 gram prei
  • 2 middelgrote winterpenen
  • 6 blokjes groentebouillon
  • 600 gram aardappelen
  • 500 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 500 gram hamlappen
  • 2 rookworsten
  • Zout en peper
  • 2 pakjes roggebrood
  • 2 ons katenspek
Bereiding
  1. Was de erwten in een vergiet.
  2. Zet de erwten, de bouillonblokjes en het spek op met 4 liter water en breng langzaam aan de kook
  3. Schraap de winterpenen, schil de knolselderij en snij beide in kleine blokjes (kleiner dan een dobbelsteen) en
  4. voeg ze toe aan de soep.
  5. Schil en was de aardappelen en snij in dobbelsteentjes, voeg ze toe aan de soep.
  6. Snij de hele prei in niet te dunne schijfjes, was grondig en voeg toe aan de soep.
  7. Snij de hamlappen ongeveer in blokjes van 2 bij 2 cm en voeg ze toe aan de soep.
  8. Laat de soep zachtjes doorkoken, roer daarbij regelmatig goed over de bodem.
  9. De soep is klaar als alle ingrediënten, behalve het vlees een beetje kapot gekookt zijn.
  10. Snij dan de rookworsten in plakjes en voeg ze toe aan de soep, laat de soep dan nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
  11. Breng de soep op smaak met eventueel zout en wat peper.
  12. Besmeer de plakjes roggebrood met wat boter en verdeel er het katenspek overheen.
  13. Serveer de soep samen met het roggebrood.

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Stoofpeertjes, een lekkerder nagerecht is er bijna niet. Serveer de peertjes lauw met bijvoorbeeld kaneelijs.
Auteur:
Seizoen: Winter
Cuisine: Nederrlands
Aantal personen: 6
Ingrediënten
  • 1 kilo stoofperen
  • 1 fles droge rode wijn
  • 200 gram suiker
  • 2 kaneelstaafjes
  • 7 kruidnagels
  • 1 stuk gember (duimdik)
  • 1 theelepel gemalen kardamom
Bereiding
  1. Schil de peertjes en laat het steeltje eraan zitten.
  2. Giet de wijn en de suiker in een pan
  3. Doe de peertjes en de rest van de ingrediënten in de pan en laat alles zachtjes stoven op een laag vuurtje.
  4. Na ruim anderhalf uur zijn ze goed.
  5. De rest van de wijn kun je laten inkoken tot een siroop en bij het serveren over de peertjes (en het ijs) schenken.

Spruitjes, maar dan pittig

spruitjes C

 

Spruitjes, maar dan pittig.
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Spruitjes, ach, wie kent ze niet van vroeger... toen ze nog lekker bitter waren en je ze daarom niet lustte. Helaas is de bittere smaak nagenoeg verdwenen.
Auteur:
Seizoen: Winter
Cuisine: Hollands-Surinaams
Ingrediënten
  • 1 kilo spruitjes
  • 600 gram aardappelen
  • 250 gram champignons
  • 2 grote uien
  • 2 Madame Jeanette
  • 250 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 2 theelepels Garam Masala kerrie
  • ⅛ blok santen
  • 1 deciliter melk
  • beetje olie
  • zout
Bereiding
  1. Maak de spruitjes schoon en schil de aardappelen
  2. Kook of stoom beide tot ze bijna gaar zijn, als je er met een vork in prikt moeten ze
  3. nog een beetje weerstand geven.
  4. Pel en snipper de ui, boen de champignons schoon en snij in schijfjes.
  5. Snij de Madame Jeanette fijn (door de pittigheid niet daarna in neus, ogen of andere lichaamsopeningen zitten, maar dat doe je sowieso niet in de keuken! )
  6. Was je handen na het snijden goed of gebruik bij het fijnsnijden een vork, dat scheelt eventuele narigheid.
  7. Bak het spek zachtjes in de olie, voeg daar de ui, champignons, de Madame Jeanette en de kerrie aan toe en
  8. fruit alles door en door. Voeg er de santen aan toe , laat die smelten en giet de melk erbij.
  9. Spekjes etc. vermengen met de spruiten en de aardappelen, eventueel op maak brengen met wat zout en nog een half uurtje in een oven van 180 graden zetten.