Archives for

Aubergine met lenteui (Chinese Style)

Aubergine met lente ui (Chinese style
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aubergine is een getalenteerde groente, het talent zit 'm daarin dat deze groente zo veelzijdig is en zich op allerlei manieren laat bereiden. Dit is van oorsprong een Chinees recept waar ik het een en ander aan heb zitten sleutelen...proef maar!!!!
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Chinees
Ingrediënten
  • 250 gram rundergehakt (optioneel)
  • 4 aubergines
  • 4 lente-ui
  • 2 eetlepels zwarte gefermenteerde Chinese boontjes
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Voor de saus:
  • 8 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels zwarte Chinese azijn (Chinkiang, géén zoete)
  • 2 theelepels sambal manis
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
Bereiding
  1. Vermeng alle delen van de saus.
  2. Was en droog de aubergine en lente-ui.
  3. Snij de aubergine in de lengte door, leg de helften met het platte vlak op de snijplank en snij de helften in de lengte in drie delen en snij die overdwars in gelijke stukken doe die in een braadslede en vermeng met alle zonnebloemolie en de Chinese zwarte boontjes.
  4. Rooster de aubergine en boontjes in een oven op 180 graden drie kwartier, schep het geheel elk kwartier even om (voorkomt aankoeken).
  5. Snij ondertussen de lente-ui in schuin gesneden niet te dunne stukken.
  6. Bak ondertussen het gehakt rul in een wok, zet vuur uit als het gaar is.
  7. Na 3 kwartier aubergine en boontjes toevoegen aan het gehakt in de wok, warm het geheel even goed op, zet vuur uit en voeg de saus en lente-ui toe en roer het heel door.
  8. Eet met gekookte (zilvervlies) Pandan rijst.

Aubergine, geroosterd

aubergineC

 

Aubergine, geroosterd
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aubergine's zijn heerlijk, vooral als ze geroosterd zijn. Daarvoor kun je ze het best eerst "ontvochten" en dan grillen op barbecue of grillplaat. Wedden dat je denkt dat je vlees eet?
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 3 middelgrote aubergines
  • zout
  • 0,5 dl olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • paar stengels bladpeterselie
Bereiding
  1. Vermeng het teentje knoflook met de olie.
  2. Was de aubergine en snij ze in de lengte in duimdikke plakken.
  3. Bestrooi de plakken met zout en laat ongeveer een kwartiertje staan, dep ze droog met keukenpapier en herhaal het proces voor de andere kant.
  4. Smeer de bovenkant van de aubergineplakken in met de olijfolie en leg ze op barbecue of grill en laat ze gaar worden. Herhaal het proces voor de andere kant van de aubergines.
  5. Was , droog en hak de peterselie fijn en garneer hiermee de plakken aubergine.
  6. Lekker bij pasta of gebakken aardappeltjes met aioli.

Hollandse sla, doodgewoon lekker

kropsla

 

Hollandse sla, doodgewoon lekker
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Niks lekkerder dan doodgewone Hollandse kropsla. Beter dan die ijsbergsla, waterbommen noem ik ze. Ik hou erg van de harde bladkernen van deze sla en gebruik ze dus altijd. Liefhebbers van zachte blaadjes gooien ze dus weg.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 1 kropsla
  • 1 fijngesneden sjalotje of uitje
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 schepje suiker
Bereiding
  1. Was de sla en droog goed
  2. Scheur de sla fijn
  3. Snipper het sjalotje of de ui heel fijn en voeg alles bij elkaar.
  4. Vermeng de suiker met de olie en de azijn. Proef!!!
  5. Te zuur? Voeg dan meer olie toe.
  6. Te zacht? Voeg dan meer azijn toe.
  7. Voeg de dressing vlak voor het serveren toe aan de sla met uitje

Cous Cous salade

couscous 003Ccouscous 002C

 

Cous Cous salade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een heerlijke zomerse salade. Lekker bij gegrilde kaas, vlees of vis. Een kind kan de was doen en het is weer eens wat anders dan de overbekende aardappelsalade.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 middelgrote courgette
  • 5 peentjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel vers gehakte thijm
  • 1 eetlepel vers gehakte oregano
  • 2 eetlepels vers gehakte munt
  • 3 eetlepels vers gehakte bladpeterselie
  • 1 eetlepel Turkse gemalen peper
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • zout
Bereiding
  1. Kook de cous cous zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Snij de aubergine, de courgette, de parika's en de peentjes in hele kleine dobbelsteentjes.
  3. Snipper de ui en pers de knoflook bij de ui.
  4. Vermeng alle ingredienten en rooster ze in en pan met dikke bodem zodat ze nog een beetje knapperig zijn, doe over in een schaal.
  5. Voeg de thijm, oregano, munt, peterselie en de Turkse gemalen peper toe. Roer alles goed door.
  6. Voeg een scheut olijfolie en het sap van de citroen toe en roer weer door.
  7. Breng op smaak met zout.
  8. Zet alles gedurende een uur in de koelkast.

Tonijn, gegrild met Furikake rijst en boontjes

FurikakeC

 

Tonijn, gegrild met Furikake rijst en boontjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Furikake is een gedroogd mengsel van groente- en visextracten (zie foto). Het is een puur mengsel dat hoort bij de smaak van eerlijke rijst en goed gemarineerde tonijnsteaks. De verse boontjes maken het geheel knapperig. Voor dit gerecht dient de tonijn een uur of vier á vijf gemarineerd te worden.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Japan
Ingrediënten
  • 4 tonijnsteaks
  • 500 gram spercieboontjes
  • 400 gram rijst (liefst Pandanrijst)
  • fijngeraspte gember (ongeveer 2 cm van een wortel)
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 3 eetlepels Furikake
  • japanse sojasaus en rijstazijn
  • mierikswortelpasta
Bereiding
  1. Voor de tonijn marinade:
  2. Maak een mengsel van 2 theepels Japanse sojasaus, twee eetlepels rijstazijn, geraspte gember van 2 cm van de wortel en twee tenen geperste knoflook. Giet de marinade over de steak en keer regelmatig. Laat minstens 5 uur marineren. Dep daarna de steaks droog met keukenpapier.
  3. Kook de rijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Voor dit gerecht is Pandan rijst erg lekker.
  4. Haal de sperciebonen af (uiteinden afsnijden) en kook ze tot ze nog knapperig zijn.
  5. Rooster ondertussen de sesamzaadjes en vijzel ze. Vermeng ze met 2 theelepels soja saus, 2-3 eetlepels mirin, 2 eetlepels olie en wat zout.
  6. Dep de steaks droog en leg ze op de hete grillplaat, gril ze met een ruitjespatroon. (ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van dikte en voorkeur, de vis mag van binnen rauw zijn)
  7. Serveer de rijst met de erover heen gestrooide Furikake.
  8. Serveer de boontjes met de sesamdressing.
  9. Serveer op de borden de tonijnsteaks.
  10. Serveer in een kein schaaltje wat wasabi (scherpe mierikswortelpasta)

Sladressing, Oosters

kropslaC

oosterse sla(dressing)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een Oosterse dressing voor sla van wakame, ijsbergsla en chinese kool. Erg eigenzinnig en erg lekker. De eigenzinnigheid zit hem meer in de ingredienten die wellicht niet zo voor de hand liggend zijn. En de sla kan bij allerlei andere gerechten, niet alleen Oosters.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • Wakame (gedroogde zeewier), verkrijgbaar bij de toko.
  • Ijsbergsla
  • Chinese kool
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • schriracha (Thaise hete saus, verkrijgbaar in de toko) of sambal oelek
  • ½ eetlepel japanse sojasaus.
Bereiding
  1. Maak van de groente een salade, ⅓ deel wakame, ⅓ deel ijsbergsla en ....1/3 Chinese kool. Stem de hoeveelheden af op het aantal personen!
  2. Laat de wakame wellen in water en snij de ijsbergsla en de Chinese kool in reepjes.
  3. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan, niet te hard!!!! Ze mogen mooi goudbruin worden.
  4. Maak van de andere ingredienten een dressing en giet die over de sla.

Paprika tapenade

paprika solo1C

 

Paprika tapenade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een heerlijk zomers en mediterraan hapje, lekker op 'n toastje. Je kunt er ook een bruschetta van maken. Smeer de tapenade dan lekker dik op een stuk ciabatta en schuif het geheel even onder de hete grill. Wie het pittiger wil doet er een rood pepertje tussendoor, mét of zónder zaadjes.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 3 rode paprika's
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram gedroogde tomaten
  • 1 citroen
  • 1á 2 eetlepels tomatenpuree
  • goede olijfolie (extra vergine)
  • zout en peper
Bereiding
  1. Was, de paprika's. Verwijder de zaadlijst van de paprika's en snij ze in kleine stukjes. Bak de stukjes in een klein beetje olie, eigenlijk rooster je ze min of meer. Als ze gaan geuren zijn ze goed en kunnen ze van het vuur. het ontstane vocht in de pan gebruik je niet!
  2. Rooster de pijnboompitten in een pan goudbruin. Pas op dat ze niet zwart worden, hou het vuur dus laag, duurt wel wat langer maar je kunt beter controleren wat je doet.
  3. Snij de gedroogde tomaten al iets fijner, dan gaat het fijnmalen in de keukenmachine daarna wat makkelijker.
  4. Pers de citroen uit.
  5. Doe nu alle ingredienten in de keukenmachine en maak er een niet al te fijne pasta van, je mag de ingredienten nog een beetje herkennen.
  6. Indien de pasta te droog is voeg je wat olijfolie toe.
  7. Breng op smaak met zout en peper.