Archives for

Nasi goreng (gebakken nasi)

wokC

 

Nasi goreng (gebakken nasi)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Tijdens een kookworkshop Aziatisch koken vroeg een van mijn cursisten hoe je nu precies nasi maakt zonder gebruik te maken van een pakje? In het geheel geen vreemde vraag, maar blijkbaar weten veel mensen het niet. Ik heb geen Indonesische of Indische roots, maar ben wel in een omgeving opgegroeid met Indonesiërs en Indische mensen, hun gastvrijheid (er was altijd wat te eten) en hun heerlijke keuken. Daarom ken ik hem goed! Sedap sedap (lekker, lekker). Ik kook zeker 2 á 3 keer per week uit deze zeer gevarieerde keuken. En weet ik het even niet meer, dan bel ik mijn vrienden of raadpleeg ik mijn Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Nasi is in Indonesië een gerecht gemaakt van restanten, er bestaan vele variaties. Ik geef er hier eentje. Varieer naar hartelust, maar let wel; het gerecht moet altijd droog zijn. Was de rijst altijd goed in een kom (zeker drie keer en giet het water steeds weg) totdat het water helder is. Je spoelt in principe het overtollige zetmeel middels het water weg. Dit zorgt er voor dat de rijst lekker droog is. Dit recept is in principe niet seizoengebonden. Gebruik groenten uit het seizoen, dat kan mais, prei, paprika of wat dan ook zijn.. wat je maar wilt!
Auteur:
Seizoen: Alloe Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 500 gram goede langkorrelige rijst, geen gebroken rijst.
  • Maak eventueel een mix van rijstsoorten (bijvoorbeeld 3 delen Pandanrijst - 2 delen surinaamse rijst). Was de rijst en kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Ik hou ervan om rijst in een afgepaste hoeveelheid water te koken. Zo hoef je de rijst niet af te gieten en gaan er geen voedingsstoffen verloren.
  • De rijst moet voordat hij verder verwerkt wordt volledig zijn afgekoeld. Vochtige rijst laat zich niet bakken!
  • 400 á 500 gram vlees naar smaak, dat kan bestaan uit (gare) fijne stukjes kipfilet, (gerookte) spekblokjes en ebi (gedroogde garnalen, te koop bij de toko). Als je geen ebi hebt, gebruik dan een á anderhalve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenkoek)
  • eventueel 1 geklutst en gebakken ei
  • 350 gram fijngesneden prei
  • 1 middelgrote ui
  • 1 winterwortel
  • 1 á 2 knoflooktenen
  • klein bosje verse selderij
  • ketjap manis
  • rode peper (rawit) naar believen
  • 2 theelepels gemalen ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel gemalen djinten (komijn)
  • peper
  • zonnebloemolie
Bereiding
  1. Kook de rijst ruim van tevoren zoals beschreven in het bovenstaande ingredienten gedeelte. De rijst moet echt goed droog zijn, anders krijg je pap!
  2. Week de gedroogde garnalen gedurende 15 minuten in heet water, giet af en hak fijn.
  3. Snij de ui fijn.
  4. Snij de pepertjes en knoflook een beetje fijn.
  5. Doe de ui over in een vijzel of keukenmachine met de knoflook, de pepertjes, de ketoembar en de djinten en meng alles fijn.
  6. Maak de winterwortel schoon en snij hem in zeer fijne dobbelsteentjes (ongeveer een halve bij een halve cm grootte).
  7. Snij de prei zeer fijn, spoel de prei grondig in een vergiet en droog goed.
  8. Was en droog de selderij en droog goed.
  9. Bak het spek in zeer weinig olie gaar. Schep uit de pan en hou apart.
  10. Spoel de kipfilet onder water af en dep droog. Snij en bak de in stukjes gesneden kipfilet gaar in het vet van het spek, haal uit de pan en hou apart.
  11. Bak een geklutst ei in het vet, haal het uit de pan en hou apart.
  12. Indien er nu weinig of geen vet meer in de pan is voeg je een eetlepel olie toe en bak daarin zacht de gehakte garnalen, of, als je geen garnalen hebt het brokje trasi en de dobbelsteentjes wortel.
  13. Voeg de inhoud van de vijzel/keukenmachine toe en fruit alles zacht aan.
  14. Voeg de prei toe en bak rustig onder goed roeren, laat het vocht goed verdampen.
  15. Voeg het vlees en het ei toe, laat even mee bakken en schep er dan de droge rijst door heen. Roer het geheel goed door elkaar. De prei mag niet te gaar worden.
  16. Voeg als laatste de fijgehakte selderij toe en schep alles weer goed door.
  17. Voeg een beetje peper toe, en breng het geheel al omscheppend op smaak met de ketjap. Zorg daarbij dat het geheel mooi bruin kijkt.
  18. Liefhebbers maken het geheel af met allerlei zogenaamde sambelans (bijgerechten) erbij. Verschillende sambelans, zoals seroendeng (een zoet mengsel van droge kokos en kruiden) en bijvoorbeeld atjar tjampoer (zoetzuur van groenten) zijn kant en klaar te koop. Op mijn site zullen meer recepten van sambelans volgen. Selamat makan (smakelijk eten). Adoeh!

Jungle curry van kip/biefstuk

wokC

 

Jungle curry van kip/biefstuk
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is werkelijk een werelds gerecht, afkomstig uit Thailand. Van origine is het vreselijk pittig....heb dus maar een "aangepaste" versie ervan gemaakt, toch nog pittig maar niet te. Om het "af te blussen" kun je eventueel wat klappermelk (kokosmelk) toevoegen. Maak het met kip of met biefstuk.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • Voor de knoflookpasta:
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels geschraapte grachai (soort gember, te koop bij de toko)
  • 1 rawitt (kleine rode lombokpeper)
  • snufje zout
  • Voor de curry pasta:
  • 3 zeer fijn gehakte rawitts
  • 1 zeer fijn gehakte lange groene chili peper
  • 1 zeer fijn gehakte eetlepel laos (verse)
  • 2 zeer fijn gehakte eetlepels sereh
  • 1 zeer fijn gehakte eetlepel fijngehakte grachai
  • 4 zeer fijn gehakte eetlepels rode ui
  • 3 eetlepels zeer fijn gehakt knoflook
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 3 a 4 appel aubergine (Toko)
  • 150 gram erwten aubergine (Toko)
  • 100 gram kouseband of boontjes
  • 1 blikje minimaiskolfjes
  • 1 blikje bamboereepjes
  • 3 ingescheurde djeruk purutblaadjes (Toko)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • ½ liter bouillon van rund of kip
  • Een handvol Thaise zoete basilicumblaadjes (Toko)
  • 2 eetlepels verse groene peperkorrels (Toko)
  • Eventueel 1 dl klappermelk
  • 400 gram kip/biefstuk
Bereiding
  1. Maal de ingredienten voor de knoflookpasta en de curry in een vijzel tot een pasta.
  2. Snij de appel aubergine in partjes en leg ze in zout water apart.
  3. Ontdoe de erwten aubergines van het steeltje en was ze.
  4. Snij de kouseband in stukjes van 2,5 cm lengte en was ze.
  5. Giet de maiskolfjes af en snij in stukjes van 2 cm.
  6. Giet de bamboe af.
  7. Snij de kip of de biefstuk in reepjes van 1,5 cm.
  8. Doe de olie in een wok of pan en laat hem warm worden,
  9. fruit dan als eerste de knoflookpasta en daarna de currypasta.
  10. Als het goed begint te geuren voeg dan de bouillon en de djeruk purutblaadjes toe
  11. en laat een paar minuten zachtjes koken.
  12. Voeg de vissaus toe, dan vervolgens de uitgelekte appel aubergine, de erwten aubergine,
  13. de kouseband, de mais, de groene peperkorrels en het vlees. Laat het vlees gaar worden, eventueel nu de klappermelk toevoegen.
  14. Vlak voor het opdienen de basilicum toevoegen.

Fruitsalade , oosters (Rudjak djawa)

Slabestek

 

Fruitsalade , oosters (Rudjak djawa)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze oosterse fruitsalade kent oneindig veel variaties. Doe er er maar in wat er te koop is, voorwaarde is wel dat er altijd banaan, zure appel en komkommer in zit. Maak er maar een lekker mix van. Het geheim zit hem in de dressing.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • De dressing:
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel trasi (garanalenpasta)
  • 1 eetlepel tamarindepulp
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels water
  • half blokje gula djawa (of 1,5 eetlepel bruine suiker)
  • Seizoenfruit, zoals aalbessen, kruisbessen, appels, peren.
  • Exotisch fruit zoals mango, papaya, banaan.
Bereiding
  1. Meng de ingredienten voor de dressing met elkaar en giet de dressing over het schoongemaakte en in stukken gesneden fruit.

Pasta (spaghetti) met kip en Thaise basilicum

ChilipepertjesCwokC

 

Pasta met kip en Thaise basilicum
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een snel en overheerlijk gerecht! Wel voor liefhebbers van pittig eten!!!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 1 pot Chili Paste with basil leaves (merk: Exotic Food)
  • 250 gram spaghetti
  • 2 kipfilets
  • groenten (bv broccoli, paksoi, winterpeen of een combinatie daarvan)
  • (arachide) olie
Bereiding
  1. Kip fijn snijden en op hoog vuur wokken,
  2. Stoom de groente al dente en kook ondertussen de pasta al dente
  3. Als alles gaar is de pasta mee-wokken, groente en inhoud potje toevoegen.
  4. Smullen maar!

Spek (Chinees) in soja saus, gember en knoflook

wokC

 

Spek( Chinees) in soja saus, gember en knoflook
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Chinezen zijn meesters in het bereiden van voedsel. Niet alleen is het smakelijk en gezond, hun manier van voedselbereiding zorgt er ook nog eens voor dat voedsel makkelijker te verteren is; het bereiden van voedsel is immers niets anders dan het toegankelijk maken voor de menselijke spijsvertering. Dat veel ingredienten 2 á 3 keer worden gekookt en/of bewerkt heeft daar onder andere mee te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld ook met spek. Spek is in de regel moeilijk te verteren, het is vet en ligt zwaar op de maag. Ik ben nooit een fan geweest van varkensvlees, laat staan van spek. Maar ik ben "om" sinds ik deze bereidingswijze heb leren kennen. Probeer het en je weet het!!! Echt doen!!!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 500 gram spek
  • 5 eetlepels japanse soja saus
  • 1 stam prei/lenteui
  • 1 teen knoflook
  • 6 fijngesneden plakken gember
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel saké of medium sherry
  • 2 eetlepels olie
Bereiding
  1. Was het spek en breng het in een pan water met de knoflook en 3 plakjes gember aan de kook.
  2. Laat het gedurende 20 minuten zacht koken.
  3. Haal het uit de pan en droog het goed af.
  4. Snij het spek hier en daar met een scherp mes in.
  5. Doe de sojasaus in een schaal en leg het spek hierin en laat het een uurtje marineren. Haal het spek uit de saus en laat uitlekken.
  6. Verwarm de olie.
  7. Bak het spek zachtjes bruin in de olie. Haal het uit de olie. (Gebruik het restantje olie/vet voor het bakken van bijvoorbeeld bami of nasi).
  8. Snij de prei of de lenteui fijn.
  9. Vermeng het restant van de soja saus met 2 theelepels suiker en de eetlepel saké of sherry, voeg het spek toe aan dit mengsel.
  10. Verwarm een wok met een beetje olie en wok het spek, daarna de prei/lenteui en 3 fijngehakte plakken gember Schep regelmatig om.
  11. Gebruik het spek als los onderdeel van een (Oosterse) maaltijd of verwerk het in bami of nasi.

Mosselen met Thaise rode curry, groenten en rijst

mosselenC

 

Mosselen met Thaise rode curry, groenten en rijst
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Mosselen....da's lekker!!! De manieren van bereiden zijn talloos. Hier een "Thaise" variant, wel aan de pittige kant, dus pas op....
Auteur:
Seizoen: Zomer-Herfst-Winter
Cuisine: Aziatisch
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 2 kilo mosselen.
  • 2 flinke eetlepels Thaise rode curry pasta.
  • 2 stammetjes prei
  • 1 rode paprika
  • 3 winterpenen
  • stukje verse gember van een duimdikte
  • 2 rode kleine pepertjes
  • ⅛ blok santen
  • 1 tot 1,5 dl water
  • 200 gram basmati rijst
Bereiding
  1. Schil de wortel en snij in dunne plakken
  2. Snij de prei in duimdikke schijfjes en was
  3. Snij de paprika in niet al te fijne reepjes
  4. Schil de gember en hak samen met de pepertjes fijn.
  5. Kook ondertussen de rijst en hou warm.
  6. Stort de mosselen in een spoelbak en spoel ze af onder koud stromend water.
  7. Breng de mosselen tijdens het spoelen met beide handen in beweging.
  8. Conroleer de mosselen stuk voor stuk en verkoop ze een tik door ze op het aanrecht te tikken, als ze sluiten zijn ze ok.
  9. Gooi kapotte en niet sluitende mosselen weg.
  10. Laat de mosselen uitlekken.
  11. Los de santen op in water, laat alles zacht koken en voeg hier de 2 eetlepels rode currypasta, gember en pepertjes aan toe.
  12. Het is de bedoeling dat een dunne saus ontstaat.
  13. Doe de mosselen in een pan en voeg de groenten en de saus eraan toe. Breng de mosselen op hoog vuur aan de kook en laat ze vanaf het kookmoment ongeveer 2 tot 3 minuten doorkoken. Schud de pan af en toe even op.
  14. Serveer de mosselen met de rijst, groenten en een beetje van het kookvocht.

Koolrabi verwerkt in Indonesische sajoer

koolrabiC

 

Koolrabi verwerkt in Indonesische sajoer
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Koolrabi is volop verkrijgbaar in de lente. Deze groente is lekker zoet en past prima in een Indonesische sajoer. Een sajoer is bijna een soort soep van groenten, eventueel gemengd met vlees, vis of tahoe. Van bijna alle groente kan men een sajoer maken, zorg er wel voor dat ze altijd een beetje knapperig zijn. Serveer als bijgerecht van een rijsttafel.
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 250 gram koolrabi
  • 100 gram taugé
  • 1 middelgrote ui
  • 1 theelepel sambal (oelek)
  • half theelepeltje trasi (garnalenpasta)
  • ⅛e blok santen (kokosvet)
  • halve liter bouillon (groente of vleesbouillon)
  • 1 geperste teen knoflook
  • olie
Bereiding
  1. Maak de bouillon en los daarin de santen op.
  2. Verwijder stelen en bladeren van de koolrabi
  3. Schil de koorabi en snij de koolrabi in frites vorm
  4. Snipper de ui
  5. Stamp de ui samen met de sambal, trasi en knoflook fijn en fruit dit mengsel licht in een beetje olie
  6. Voeg de koolrabi toe en laat mee fruiten
  7. Voeg de bouillon toe en laat alles zachtjes gaar worden (proeven!)
  8. Was de taugé onder heet water, laat uitlekken en doe bij de sajoer die net van het vuur af is. Roer het geheel goed door.

Spinazie met rundvleesreepjes in oestersaus

wokC

 

Spinazie met rundvleesreepjes in oestersaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Spinazie is altijd lekker, het heeft zo'n heerlijke aardse smaak. Maar als je de spinazie niet goed wast eet je meer aarde dan je lief is. Meerdere malen in schoon water wassen is dus het devies. Daarna goed laten uitlekken, desnoods drogen in de slacentrifuge. Dat voorkomt dat tijdens het bereiden het gerecht te nat is, er komt immers veel water vrij bij het bereiden van de spinazie.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 1 kilo (wilde) bladspinazie.
  • 1 ui
  • 400 gram in reepjes gesneden biefstuk
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel sojasaus (geen ketjap)
  • oestersaus
Bereiding
  1. Laat de reepjes vlees een kwartiertje marineren in de sojasaus
  2. Was de spinazie en hak die in grove stukken
  3. Snipper de ui en pers de knoflook
  4. Roerbak de ui en knoflook even en roerbak de reepjes biefstuk mee totdat ze bijna gaar zijn.
  5. Haal dit alles uit de pan (wok) en hou apart.
  6. Roerbak in een weinig olie de uitgelekte spinazie totdat die redelijk slap is. Voeg dan de met de ui en de knoflook geroerbakte biefreepjes weer toe en breng op smaak met de oestersaus. Pas op, niet teveel, de saus is namelijk vrij zout.
  7. Serveer met noedels of witte rijst.

Broccoli in ketjapsaus met gedroogde garnalen

Broccolistronk liggend C

 

Broccoli in ketjapsaus met gedroogde garnalen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een supersimpel oosters gerechtje. Snel klaar en gezond. Gebruik de stronk van de broccoli, gooi dus niet weg.
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 1 stronk broccoli van ongeveer 500 gram
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram gedroogde garnalen (toko)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zoete ketjap
  • sambal brandal of badjak
Bereiding
  1. Wel de gedroogde garnalen in een beetje heet water gedurende 30 minuten
  2. Snij de roosjes van de broccoli en snij de stronk in stukjes en was alles schoon in een vergiet, laat goed uitlekken.
  3. Snipper de ui en voeg daar de uitgeperste knoflook aan toe
  4. Fruit op matig vuur de ui en de knoflook in de olie totdat het begint te geuren. Voeg dan als eerste de in stukjes gesneden broccolistronk toe en laat alles ongeveer 5 minuten rustig bakken. Voeg dan de roosjes toe en bak ze mee zodat ze wat zachter worden. Proef zo nu en dan, alles moet wel nog een beetje knapperig zijn.
  5. Laat de garnalen goed uitlekken, voeg ze bij de broccoli en laat ze even mee bakken.
  6. Breng het geheel op smaak met ketjap en de sambal.
  7. Serveer dit gerecht met Pandan rijst.
  8. Als de saus te dun is, maak dan een papje van een lepel maizena en 3 eetlepels medium sherry en voeg toe aan het gerecht dit nadat de ketjap en sambal zijn toegevoegd.

Boekweit noedels met gepocheerde kip en waterkers

Gestoomdekipmetsoba2C

 

Boekweit noedels met gepocheerde kip en waterkers
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De eenvoud van dit gerecht is het recept ervan!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 400 gram kipfilet
  • 500 gram waterkers
  • 400 gram Japanse boekweitnoedels
  • 150 gram daikon (te koop in de Toko) of radijs
  • 4 eetlepels japanse sojasaus
  • 4 eetlepels japanse rijstazijn
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 theelepels wasabipoeder
  • 1 teen knoflook
  • 3 plakjes gember
  • 2 lenteuitjes
Bereiding
  1. Maak de wasabipoeder met een 2 theelepels water aan tot een cementachtig papje en dek het af.
  2. Snij de knoflook en de gember in plakjes, snij de lentui grof.
  3. Spoel de kipfilet af, breng in een met ruim gevulde pan met water samen met het bouillonblokje, knoflook, gember en lenteui aan de kook.
  4. Zet het gas uit als de kipfilet kookt en laat de pan 1 uur met gesloten deksel staan.
  5. Was de waterkers en snij in grove stukken.
  6. Was en schil de daikon en snij in zeer dunne plakjes.
  7. Kook de boekweitnoedels kort (proef) en spoel ze af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  8. Maak een dressing van de sojasaus, rijstazijn en de olie.
  9. Verdeel en verspreid de waterkers over de borden. Verdeel hierover de noedels.
  10. Haal de kipfilet uit de pan, droog af en snij schuin in mooie dunne plakken, verdeel op de borden.
  11. Leg er de dungesneden plakjes daikon bij en een tipje van de wasabi.
  12. Overgiet de borden met de dressing.