Nasi goreng (gebakken nasi)
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Tijdens een kookworkshop Aziatisch koken vroeg een van mijn cursisten hoe je nu precies nasi maakt zonder gebruik te maken van een pakje? In het geheel geen vreemde vraag, maar blijkbaar weten veel mensen het niet. Ik heb geen Indonesische of Indische roots, maar ben wel in een omgeving opgegroeid met Indonesiërs en Indische mensen, hun gastvrijheid (er was altijd wat te eten) en hun heerlijke keuken. Daarom ken ik hem goed! Sedap sedap (lekker, lekker). Ik kook zeker 2 á 3 keer per week uit deze zeer gevarieerde keuken. En weet ik het even niet meer, dan bel ik mijn vrienden of raadpleeg ik mijn Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. Nasi is in Indonesië een gerecht gemaakt van restanten, er bestaan vele variaties. Ik geef er hier eentje. Varieer naar hartelust, maar let wel; het gerecht moet altijd droog zijn. Was de rijst altijd goed in een kom (zeker drie keer en giet het water steeds weg) totdat het water helder is. Je spoelt in principe het overtollige zetmeel middels het water weg. Dit zorgt er voor dat de rijst lekker droog is. Dit recept is in principe niet seizoengebonden. Gebruik groenten uit het seizoen, dat kan mais, prei, paprika of wat dan ook zijn.. wat je maar wilt!
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Alloe Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
- 500 gram goede langkorrelige rijst, geen gebroken rijst.
- Maak eventueel een mix van rijstsoorten (bijvoorbeeld 3 delen Pandanrijst - 2 delen surinaamse rijst). Was de rijst en kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Ik hou ervan om rijst in een afgepaste hoeveelheid water te koken. Zo hoef je de rijst niet af te gieten en gaan er geen voedingsstoffen verloren.
- De rijst moet voordat hij verder verwerkt wordt volledig zijn afgekoeld. Vochtige rijst laat zich niet bakken!
- 400 á 500 gram vlees naar smaak, dat kan bestaan uit (gare) fijne stukjes kipfilet, (gerookte) spekblokjes en ebi (gedroogde garnalen, te koop bij de toko). Als je geen ebi hebt, gebruik dan een á anderhalve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenkoek)
- eventueel 1 geklutst en gebakken ei
- 350 gram fijngesneden prei
- 1 middelgrote ui
- 1 winterwortel
- 1 á 2 knoflooktenen
- klein bosje verse selderij
- ketjap manis
- rode peper (rawit) naar believen
- 2 theelepels gemalen ketoembar (koriander)
- 1 theelepel gemalen djinten (komijn)
- peper
- zonnebloemolie
Bereiding
- Kook de rijst ruim van tevoren zoals beschreven in het bovenstaande ingredienten gedeelte. De rijst moet echt goed droog zijn, anders krijg je pap!
- Week de gedroogde garnalen gedurende 15 minuten in heet water, giet af en hak fijn.
- Snij de ui fijn.
- Snij de pepertjes en knoflook een beetje fijn.
- Doe de ui over in een vijzel of keukenmachine met de knoflook, de pepertjes, de ketoembar en de djinten en meng alles fijn.
- Maak de winterwortel schoon en snij hem in zeer fijne dobbelsteentjes (ongeveer een halve bij een halve cm grootte).
- Snij de prei zeer fijn, spoel de prei grondig in een vergiet en droog goed.
- Was en droog de selderij en droog goed.
- Bak het spek in zeer weinig olie gaar. Schep uit de pan en hou apart.
- Spoel de kipfilet onder water af en dep droog. Snij en bak de in stukjes gesneden kipfilet gaar in het vet van het spek, haal uit de pan en hou apart.
- Bak een geklutst ei in het vet, haal het uit de pan en hou apart.
- Indien er nu weinig of geen vet meer in de pan is voeg je een eetlepel olie toe en bak daarin zacht de gehakte garnalen, of, als je geen garnalen hebt het brokje trasi en de dobbelsteentjes wortel.
- Voeg de inhoud van de vijzel/keukenmachine toe en fruit alles zacht aan.
- Voeg de prei toe en bak rustig onder goed roeren, laat het vocht goed verdampen.
- Voeg het vlees en het ei toe, laat even mee bakken en schep er dan de droge rijst door heen. Roer het geheel goed door elkaar. De prei mag niet te gaar worden.
- Voeg als laatste de fijgehakte selderij toe en schep alles weer goed door.
- Voeg een beetje peper toe, en breng het geheel al omscheppend op smaak met de ketjap. Zorg daarbij dat het geheel mooi bruin kijkt.
- Liefhebbers maken het geheel af met allerlei zogenaamde sambelans (bijgerechten) erbij. Verschillende sambelans, zoals seroendeng (een zoet mengsel van droge kokos en kruiden) en bijvoorbeeld atjar tjampoer (zoetzuur van groenten) zijn kant en klaar te koop. Op mijn site zullen meer recepten van sambelans volgen. Selamat makan (smakelijk eten). Adoeh!