Archives for

Salade Nicoise


Salade Nicoise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze overheerlijke wereldberoemde salade heeft al een keer op mijn facebook pagina gestaan en vanaf nu ook hier te vinden. De foto's tonen de "opbouw" van de salade, uiteraard kun je er je eigen draai aan geven......
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • Ingrediënten:
  • 1 krop gewassen en in stukken gescheurde Romana of ijsbergsla
  • 4 gesneden tomaten
  • 4 voorgekookte en in stukken gesneden aardappelen
  • 1 blikje artisjokharten
  • 100 gram zwarte olijven
  • 2 blikjes goedgekeurde tonijn
  • 1 blikje uitgelekte ansjovis (bewaar de olie voor de vinaigrette)
  • 1 ui in dunne ringen gesneden
  • 2 hardgekookte eieren
  • Voor de vinaigrette:
  • 3 delen olie (waarvan 1 deel afkomstig van de ansjovis), 1 deel azijn, mosterd, 1 teen geperste knoflook, peper en zout
Bereiding
  1. Meng alle delen voor de vinaigrette en roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout en giet de vinaigrette als laatste over de salade.
  2. Lekker met knapperig stokbrood.

 

Ansjovis mayonaise


Ansjovis mayonaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper. Deze ansjovis mayonaise is lekker over een verse salade of voor over vlees bij de barbecue.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 200 gram basis mayonaise
  • 4 ansjovisjes, (eventueel ontzouten in wat melk)
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepels kappertjes
  • platte peterselie
Bereiding
  1. Prak enkele ansjovis met een vork zeer fijn
  2. Meng ze samen met wat uitgeperste knoflook, uitgelekte kappertjes en fijngehakte peterselie door enkele eetlepels basis mayonaise.

 

 

Mayonaise (basis)

Mayonaise (basis)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 1 eierdooier
  • zonnebloemolie
  • mosterd
  • witte azijn of citroensap
  • zout
Bereiding
  1. Neem een ei (op kamertemperatuur dus) en scheid de dooier van het eiwit, bewaar het eiwit voor bijvoorbeeld het maken van een merengue of vries het in voor later.
  2. Doe de eierdooier is een schaal en klop even flink door, voeg een theelepel mosterd toe en klop dit door de dooier.
  3. Giet nu uiterst langzaam een paar druppels zonnebloemolie door het mengsel en blijf kloppen zodat er een binding ontstaat. Zodra de binding er is en er een emulsie ontstaat voeg je steeds meer olie toe…..blijf stug kloppen…..Je staat versteld van de hoeveelheid olie die er in gaat….
  4. Breng, zodra de mayonaise een goeie dikte heeft bereikt, voor de smaak een beetje witte azijn of citroensap en een snufje zout toe. Is de mayonaise te dik, voeg dan wat lauw water of yoghurt toe.
  5. Gebruik desnoods een beetje olijfolie voor de smaak, 100% olijfolie maakt de mayonaise immens bitter en is écht niet lekker!
  6. Mislukt het aan het begin? Geen nood, voeg wat lauwwarm water aan een deel van de al geklopte dooier toe en klop opnieuw, kijk of er een binding ontstaat……Lukt dat niet dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen, voeg bij succes het al reeds geklopte ei er beetje bij beetje aan toe.
  7. N.B.: Gebruik gepasteuriseerde eieren als je de mayonaise serveert aan ouderen en kinderen, dit om een eventuele salmonella besmetting te vermijden.
  8. Mayonaise zonder verse kruiden is 4 á 5 dagen houdbaar, mét kruiden 2 á 3 dagen.

 

Uiensoep met rozemarijn

uienschaal

 

Uiensoep met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Uien behoor je eigenlijk altijd in huis te hebben, ze horen naar mijn idee tot de standaardvoorraad in een keuken. Deze soep is erg lekker met vers gebakken stokbrood. Wil je er een maaltijdsoep van maken, gebruik dan wat meer uien.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 1 liter (groente) bouillon
  • kwart liter droge witte wijn
  • 4 middelgrote uien
  • bloem
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • fijngehakte blaadjes van 1 takje rozemarijn
  • Vers gemalen peper
Bereiding
  1. Pel de ui en snij in ringen
  2. Doe 25 gram boter en een 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien lichtbruin.
  3. Voeg de bloem toe en roer goed door.
  4. Blus alles af met de witte wijn. Voeg dan de bouillon en de andere ingrediënten toe en laat alles gedurende een half uur tot drie kwartier zacht koken.
  5. Serveer de soep met vers gemalen peper.

Eendenborstfilet met rode kool en sinaasappelsaus

gietijzerenpanc

 

Eendenborstfilet met rode kool en sinaasappelsaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Eendeborstfilet...weer eens wat anders! Het is lekker mals vlees, lijkt een beetje op biefstuk maar malser met minder "bite". Dit klassieke Franse recept is nog altijd delicieux! Gebruik een biologisch geteelde sinaasappel voor het maken van de saus.
Auteur:
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 2 tamme eendeborstfilets
  • de schil en het vruchtvlees van een biologische sinaasappel (zonder het wit) en een beetje jus d'orange
  • 200 gram pruimedanten (half gedroogde pruimen)
  • droge rode wijn
  • aardappel (puree)
  • 500 gram rode kool
  • 1 appel
  • 1 laurierblad
  • kruidnagel
  • azijn
  • suiker
  • peper en zout
  • olie en boter
Bereiding
  1. Snij de rode kool fijn en doe over in een pan, schil en snij de appel in stukjes en voeg toe aan de rode kool. Voeg verder een laurierblad, kruidnagel, suiker, zout, peper en een scheut water met een beetje azijn er aan toe toe. Laat het geheel stoven en hou warm.
  2. Verwarm de oven op 110 graden celcius
  3. Laat de pruimedanten in een scheut wijn een keer aan de kook komen en laat afkoelen
  4. Maak op de vetkant een aantal insnijdingen in de eendeborstfilet, snij tot op het randje, dat voorkomt het kromtrekken van het vlees en bestrooi met zout en peper
  5. Bak de eendeborstfilet gedurende 5 minuten op de huidzijde, keer daarna en bak nog een minuut of twee aan de vleeszijde, giet een beetje vet uit de pan en doe de eend gedurende 25 minuten in een middelwarme oven (160 graden), keer regelmatig.
  6. Doe een klontje boter bij het resterende vet in de pan, laat smelten en voeg een takje thijm toe en het vruchtvlees en de schil van een sinaasappel, eventueel aangevuld met jus d'orange. Laat dit geheel indikken tot het een beetje stroperig wordt.
  7. Maak ondertussen een puree van de aardappels en hou warm.
  8. Haal de eendeborstfilet uit de oven en laat even rusten. Snij dan het vlees in schuine plakken en serveer op de borden met de rode kool, aardappel(puree). Giet de sinaasapppelsaus over de borden en dien op.
  9. N.B: de eendefilet mag een beetje rosé zijn!