Archives for

Knoflookboter

KnoflookoventjeC

 

Knoflookboter
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze boter kun je voor van alles gebruiken kip, vis, vlees of op geroosterd brood. Ook kun je de boter verwerken in een sausje, hij is echt onwijs lekker en de variaties zijn eindeloos! De knoflook caramelliseert en wordt daardoor zoetig, de indringende knoflooksmaak verdwijnt en maakt plaats voor een zachte, romige smaak.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 bol knoflook
  • beetje olijfolie
  • 125 gram boter
  • 10 stengels platte peterselie
  • 1 lenteui
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de boter in een schaaltje op kamertemperatuur komen.
  3. Zet het knoflookoventje even in een badje water.
  4. Snij het topje van de bovenkant van de knoflookbol. Doe de bol in het knoflookoventje (of aluminiumfolie).
  5. Giet er een scheutje olijfolie op.
  6. Zet het oventje gedurende 30 minuten in de oven.
  7. Was lente ui en peterselie en snij heel fijn.
  8. Haal de knoflookbol uit de oven en laat afkoelen.
  9. Pers nu de teentjes boven de boter uit, voeg de lente ui en peterselie toe en prak alles fijn.
  10. Breng op smaak met peper en zout

Lamsvlees stoofpot met rode kool

gietijzerenpanc

 

Lamsvlees stoofpot met rode kool
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Stoofpotten zijn mijn favoriet... altijd lekker en makkelijk. Uit een aardewerken pot of zware gietijzeren pan komen de lekkerste. Vuur lekker laag houden! Geen slowcooker nodig. Terwijl het gerecht ondertussen gaar stooft kun je heerlijk andere dingen doen.
Auteur:
Cuisine: Mediterraan
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 400 gram lams (stoof)vlees
  • 2 grote uien
  • 5 middelgrote aardappelen
  • 700 gram verse rode kool
  • 1 grote goudreinet
  • beetje olijfolie en roomboter
  • handjevol geconfijte gember
  • 1 afgestreken eetlepel Marmite
  • 4 eetlepels suiker
  • sap van 1 citroen
  • 4 laurierbladeren
  • de naalden van 1 takje rozemarijn
  • 3 kruidnagels
  • gemalen cardamon
  • port
  • zout en peper
Bereiding
  1. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in kleine blokjes
  2. Leg op de bodem van de pan het in stukken gesneden vlees
  3. Giet er een beetje olijfolie over heen en leg hier en daar een klein beetje roomboter en hier en daar een beetje Marmite.
  4. Hak de geconfijte gember in kleine stukjes
  5. Strooi wat zout en peper en wat cardemon over het vlees en doe er de gember en een scheut port bij
  6. Bedek het geheel met 4 laurierbladeren
  7. Snij de uien in halve ringen en verdeel ze over het vlees
  8. Leg op de uien de aardappelblokjes
  9. Leg op de aardappelen de rode kool.
  10. Caramelliseer de suiker in een pan met dikke bodem tot vloeibare suiker.
  11. Giet de gecaramelliseerde suiker over de gehele schotel.
  12. Werk de schotel af door de de dun gesneden schijfjes appel dakpansgewijs op elkaar te leggen
  13. Als laatste de afgeriste rozemarijnnaaldjes en kruidnagel toevoegen. Sprenkel het citroensap over het geheel en strooi er wat zout en peper overheen.
  14. Laat de schotel 5 a 6 uur zachtjes stoven

Aubergine puree

aubergineC

 

Aubergine puree
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Van aubergine kun je allerlei lekkers maken. Neem nu deze tapenade, die super makkelijk te maken is en bijvoorbeeld ook kan dienen als saus voor pasta. Maak hem dan wat dunner door er een beetje water aan toe te voegen.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 grote aubergine
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie
  • 2 eetlepels gehakte oregano
  • sap van een halve citroen
  • eventueel fijngehakt rood pepertje voor de pit
  • vers gemalen peper
  • zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en bak de aubergine gedurende 30 á40 minuten.
  2. Hak ondertussen de peterselie en de oregano, het eventuele pepertje en vermeng alles met het citroensap en de olijfolie.
  3. Haal de aubergine uit de oven en laat afkoelen, snij hem dan in de lengte doormidden en haal het zacht geworden vruchtvlees uit de schil. Gooi de schil weg.
  4. Prak het vruchtvlees fijn en voeg er het olijfoliemengsel aan toe. Meng alles goed door elkaar.
  5. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en smeer op een toastje of versgebakken stokbrood.

Knoflooksoep met bladpeterselie

plakjes knoflook

 

Knoflooksoep met bladpeterselie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze soep heb ik jaren geleden in een restaurant in Lagos, Portugal gegeten. Er gaat een bende knoflook in!!! De typisch scherpe smaak van de knoflook verdwijnt als je hem maar lang genoeg laat koken, en dat is nu juist de bedoeling van deze soep. Deze soep blijft helder, je kunt er ook een cremesoep van maken. Zet dan de staafmixer in de soep en voeg wat kookroom toe.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 liter (verse) bouillon van groente, vlees en/of kip.
  • 25 tenen knoflook, gesneden in schijfjes.
  • Paar stengeltjes fijngehakte verse bladpeterselie.
  • Versgemalen peper.
Bereiding
  1. Maak de bouillon en laat hierin de in schijfjes gesneden knoflook minstens drie kwartier zacht koken.
  2. Serveer de soep met de fijngesneden bladpeterselie en de versgemalen peper.

Kikkererwtensoep met rozemarijn


Kikkererwtensoep met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Het recept van deze soep (Sopa di cecci) heb ik van Gabriella en Marco, Italiaanse vrienden uit Turijn. Het is heel simpel, heel lekker en heel voedzaam. Ik heb hem zelf wat lekkerder gemaakt door de truffelolie eraan toe te voegen. Eet de soep met knapperig stokbrood. Ofschoon je deze soep in alle seizoenen kunt maken is het voor mijn gevoel een echt najaarsrecept.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 500 gram kikkererwten
  • de naalden van 2 takjes rozemarijn
  • 2 bouillonblokjes
  • beetje truffelolie
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
Bereiding
  1. Was de erwten en Wel een nacht in water
  2. Spoel de erwten af en breng ze met anderhalve liter water aan de kook
  3. Hak de knoflook en rozemarijn fijn en laat meekoken
  4. Breng de soep op smaak met peper en zout en een paar druppels truffelolie

Pasta met witvis en citroen

WitvisC

 

Pasta met witvis en citroen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Pasta, vis en citroen........een werkelijk goddelijke combinatie. Neem een biologisch geteelde citroen aangezien de schil van de citroen wordt gebruikt.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 500 gram witvis. (check eventueel op: www.goedevis.nl wat nog gevangen mag worden en wat niet).
  • schil en sap van een hele (biologische) citroen.
  • 1 middelgrote ui
  • 400 gram spaghetti (van harde tarwe)
  • 1visbouillonblokje
  • 1 laurierblad
  • verse bladpeterselie (steeltje of 10)
  • olijfolie
  • peper en zout.
Bereiding
  1. Spoel de vis af en dep hem droog, snij de vis in stukken.
  2. Wrijf de vis in met wat zout.
  3. Rasp de citroen (zonder het wit!!!)
  4. Snij de ui in snippers en fruit in de olie licht aan, voeg de citroenrasp toe en fruit licht mee. Voeg het bouillonblokje toe, het citroensap, laurierblad en een beetje water (of droge witte wijn), voeg dan de vis toe. Sluit de pan en laat alles 15 minuten zachtjes stoven.
  5. Kook ondertussen de spaghetti al dente (beetgaar) hak in de tussentijd de peterselie niet al te fijn, herkenbare blaadjes zijn leuker.
  6. Laat de spaghetti uitlekken, serveer op borden. Verdeel hierover de vis met de ontstane saus. Verdeel de gehakte peterselie over de borden en voorzie elk bord van versgemalen peper uit de molen.
  7. Degene met het laurierblad op het bord ruimt op en of wast

Aubergine, geroosterd

aubergineC

 

Aubergine, geroosterd
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aubergine's zijn heerlijk, vooral als ze geroosterd zijn. Daarvoor kun je ze het best eerst "ontvochten" en dan grillen op barbecue of grillplaat. Wedden dat je denkt dat je vlees eet?
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 3 middelgrote aubergines
  • zout
  • 0,5 dl olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • paar stengels bladpeterselie
Bereiding
  1. Vermeng het teentje knoflook met de olie.
  2. Was de aubergine en snij ze in de lengte in duimdikke plakken.
  3. Bestrooi de plakken met zout en laat ongeveer een kwartiertje staan, dep ze droog met keukenpapier en herhaal het proces voor de andere kant.
  4. Smeer de bovenkant van de aubergineplakken in met de olijfolie en leg ze op barbecue of grill en laat ze gaar worden. Herhaal het proces voor de andere kant van de aubergines.
  5. Was , droog en hak de peterselie fijn en garneer hiermee de plakken aubergine.
  6. Lekker bij pasta of gebakken aardappeltjes met aioli.

Sardines gemarineerd in chermoula

SardinesinchermoulaC (Custom)

 

Sardines gemarineerd in chermoula
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit Marokkaanse gerecht is een echt "fishy" gerecht, het is wel even een karweitje. Vooral het schoonmaken van de sardines, maar dan heb je ook wat lekkers. Dit recept is bestemd voor 2 personen. Het is een lekker pittig recept, geschikt voor de warme zomerse dagen, maar ook voor dagen dat je naar de zomer verlangt!
Auteur:
Seizoen: Zomer-Herfst-Winter
Cuisine: Mediterraan
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 500 gram verse sardines.
  • half bosje koriander
  • half bosje platte peterselie
  • een handvol basilicumblaadjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel djinten
  • 1 eetlepel fijngehakte gedroogde pepertjes
  • 1 theelepel fijngemalen korianderzaadjes
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • sap van een citroen
  • olijfolie
  • zout
Bereiding
  1. Maak de sardines als volgt schoon:
  2. Ontschub de sardien(gaat goed met een scherp kartelmesje).
  3. Laat je de vis heel , snij hem dan open aan de buikzijde en verwijder de ingewanden. Of verwijder de kop van de sardien, gooi weg en snij met een dun en scherp mes de vis aan de buikzijde tot aan de staartzijde open.
  4. Verwijder de ingewanden en de ruggegraat en gooi weg.
  5. Spoel de vis onder koud stromend water schoon en maak droog met keukenpapier.
  6. Bestrooi de vis met een beetje zout.
  7. Pureer alle ingredienten tot een dikke saus, marineer hierin de schoongemaakte sardines gedurende een aantal uurtjes.
  8. Grill ze een paar minuten in een grillpan of in een voorverwarmde oven. (220° C). Uiteraard kunnen ze ook op de barbecue.
  9. De chermoula marinade kun je ook voor andere vette vissoorten en voor inktvis gebruiken.
  10. Dit gerecht is lekker met gebakken aardappeltjes of couscous.

Cous Cous salade

couscous 003Ccouscous 002C

 

Cous Cous salade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een heerlijke zomerse salade. Lekker bij gegrilde kaas, vlees of vis. Een kind kan de was doen en het is weer eens wat anders dan de overbekende aardappelsalade.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 middelgrote courgette
  • 5 peentjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel vers gehakte thijm
  • 1 eetlepel vers gehakte oregano
  • 2 eetlepels vers gehakte munt
  • 3 eetlepels vers gehakte bladpeterselie
  • 1 eetlepel Turkse gemalen peper
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • zout
Bereiding
  1. Kook de cous cous zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Snij de aubergine, de courgette, de parika's en de peentjes in hele kleine dobbelsteentjes.
  3. Snipper de ui en pers de knoflook bij de ui.
  4. Vermeng alle ingredienten en rooster ze in en pan met dikke bodem zodat ze nog een beetje knapperig zijn, doe over in een schaal.
  5. Voeg de thijm, oregano, munt, peterselie en de Turkse gemalen peper toe. Roer alles goed door.
  6. Voeg een scheut olijfolie en het sap van de citroen toe en roer weer door.
  7. Breng op smaak met zout.
  8. Zet alles gedurende een uur in de koelkast.

Paprika tapenade

paprika solo1C

 

Paprika tapenade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een heerlijk zomers en mediterraan hapje, lekker op 'n toastje. Je kunt er ook een bruschetta van maken. Smeer de tapenade dan lekker dik op een stuk ciabatta en schuif het geheel even onder de hete grill. Wie het pittiger wil doet er een rood pepertje tussendoor, mét of zónder zaadjes.
Auteur:
Seizoen: Zomer
Cuisine: Mediterraan
Ingrediënten
  • 3 rode paprika's
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram gedroogde tomaten
  • 1 citroen
  • 1á 2 eetlepels tomatenpuree
  • goede olijfolie (extra vergine)
  • zout en peper
Bereiding
  1. Was, de paprika's. Verwijder de zaadlijst van de paprika's en snij ze in kleine stukjes. Bak de stukjes in een klein beetje olie, eigenlijk rooster je ze min of meer. Als ze gaan geuren zijn ze goed en kunnen ze van het vuur. het ontstane vocht in de pan gebruik je niet!
  2. Rooster de pijnboompitten in een pan goudbruin. Pas op dat ze niet zwart worden, hou het vuur dus laag, duurt wel wat langer maar je kunt beter controleren wat je doet.
  3. Snij de gedroogde tomaten al iets fijner, dan gaat het fijnmalen in de keukenmachine daarna wat makkelijker.
  4. Pers de citroen uit.
  5. Doe nu alle ingredienten in de keukenmachine en maak er een niet al te fijne pasta van, je mag de ingredienten nog een beetje herkennen.
  6. Indien de pasta te droog is voeg je wat olijfolie toe.
  7. Breng op smaak met zout en peper.