Archives for

Aardappelpuree met rucola


Rucola1C

 

Aardappelpuree met rucola
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een erg lekkere variant op puree met raapsteeltjes, samen met de oude kaas zorgt de rucola voor wat meer pit!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
  • 750 gram aardappels
  • 500 gram rucola
  • 1 ui
  • 250 gram oude kaas
  • 1 - 2 eetlepels boter
  • olijfolie (ongeveer 1 eetlepel)
  • melk, ongeveer een ¼ liter
  • zout en peper
Bereiding
  1. Schil de aardappelen, was de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Jonge aardappelen hoeven niet geschild en gaan schoengeboend in stukken in de puree.
  3. Kook de aardappelen met een flinke bodem water gaar in circa 20 - 30 minuten.
  4. Was ondertussen de rucola en centrifugeer droog.
  5. Snij de oude kaas in blokjes kleiner dan een dobbelsteen.
  6. Snipper de ui en fruit de ui in een beetje olijfolie, hou apart.
  7. Controleer of de aardappelen door en door gaar zijn, giet ze af en laat ze op een zacht vuurtje even uitdampen.
  8. Met een pureestamper de aardappelen fijnstampen.
  9. Maak stukjes van de boter en roer die door de puree, voeg daarna voldoende warme melk toe als nodig is voor een gladde puree.
  10. Doe de uitgelekte rucola en de gefruite ui bij de puree en roer goed door.
  11. Roer als laatste de blokjes kaas erdoor.
  12. Laat de puree al roerend weer goed warm worden.
  13. Breng de puree op smaak met peper en zout.
  14. Voeg nog wat melk toe als de puree tijdens het opwarmen dikker wordt. De blokjes kaas smelten een beetje door de hitte van de puree, maar blijven als blokjes kaas herkenbaar.

Pompoen soep

 Pompoen C

Pompoen soep
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Pompoen..., daar moet je niet teveel mee doen, da's mijn motto!!! Je kunt de pompoen roosteren en als hartige hap serveren maar als soepie is het leuk als je de smaak ervan bewaart en/of extra aanzet, in dit geval met de room. Bij deze een recept.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
  • Vruchtvlees van een pompoen
  • 0,5 liter bouillon (groente- of vlees bouillon)
  • klontje boter
  • 1 deciliter slagroom
  • peper en zout
Bereiding
  1. Snij de pompoen in helften en schraap met een lepel de pitten eruit.
  2. Snij elke helft in drie delen en verwijder de schil met een dunschiller, snij deze delen in stukken.
  3. Bak de boter in een pan en sauteer de in stukken gesneden pompoen.
  4. Breng een halve liter water met een bouillonblokje aan de kook.
  5. Doe de pompoen als die zacht en gaar is over in de pan met het water.
  6. Laat nog even inkoken en breng van de kook af.
  7. Pureer het geheel met een staafmixer.
  8. Voeg de slagroom toe als de soep van de kook af is.
  9. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Groenteconsomme in agar agar met stukjes groente

DecemberagarC

 

Groenteconsomme in agar agar met stukjes groente
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit voorgerecht of hapje is leuk om te maken en kan in allerlei sferen worden geserveerd. Op de foto is een kerstvariant te zien. Eigenlijk is het een soepje in vaste vorm. Agar agar is een gelatine achtig bindmiddel gemaakt van zeewier en is totaal smaakloos en daardoor neutraler dan gelatine. Zorg dat de consommé goed is ingekookt en daardoor op smaak is, proeven dus!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
  • 1 grote ui
  • 5 stengels bleekselderij
  • 3 winterpenen
  • 2 grote stammen prei
  • 2 stukjes gedroogde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • foelieblaadjes
  • 5 laurierblaadjes
  • 2 gedroogde rode pepertjes
  • paar takjes thijm en rozemarijn
  • paar stelen bladpeterselie
  • peperkorrels
  • zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 gram agar agar poeder (toko)
Bereiding
  1. Maak alle ingrediënten voor zover nodig schoon.
  2. Doe de olie in een grote pan en smoor de groente een beetje in de olie, voeg dan de rest van de ingredienten toe (met uitzondering van de agar agaren de blapeterselie) en giet er anderhalve liter water bij.
  3. Laat alles ongeveer 2 a 3 uur zacht koken.
  4. Schuim de bouillon regelmatig af en giet na de kooktijd door een vergiet.
  5. Doe de bouillon opnieuw in de (schone) pan en doe er 2 eiwitten bij. Verwarm de bouillon al roerend tegen de kook.
  6. De eiwitten vangen alle onzuiverheden in de bouillon. Verwarm zodoende de bouillon nog een half uurtje. Doe de bouillon nu door een zeef waarin een stuk kaasdoek of theedoek ligt. Je hebt nu een consommé. Breng op smaak met zout.
  7. Breng 2,5 deciliter van de consommé met 3 gram agar agar poeder nét aan de kook en giet uit over een groot oppervlak zodat je ongeveer een 3mm dikke laag krijgt. Laat een halfuurtje afkoelen in koelkast. Steek of snij vormpjes uit de agar en leg op de borden. Snij zeer dunne plakjes van de groente en steek of snij er vormpjes van. Blancheer stukjes groente beetgaar (wortel, champignon, stronk van broccoli, rode biet etc.) en leg die op en of onder de geleivormpjes. Hak de bladpeterselie fijn en strooi er als laatste overheen.