Archives for

Venkel gegratineerd

venkelC

 

Gegratineerde venkel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Als ik deze groente zie, moet ik op de een of andere manier denken aan Madame Grès, een ontwerpster uit het begin van de vorige eeuw. Zij maakte fantastische couture met veel plissé werk. Deze vrouw, geboren onder de naam Germaine Barton, studeerde aanvankelijk schilderen en beeldhouwen. Venkel lijkt door haar te zijn ontworpen, vandaar! Zo mooi! En vooral zo lekker!
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer-Herfst
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 1 kilo venkelknollen
  • 100 gram geraspte kaas
  • 250 gram blauwschimmelkaas
  • melk
  • olijfolie
Bereiding
  1. Snij de venkel in dikke plakken
  2. Was de venkel en kook ze gedurende 10 minuten (de venkel moet nog 'n beetje knapperig blijven).
  3. Verwarm ondertussen een scheut melk en een scheutje olijfolie, laat hierin de schimmelkaas
  4. smelten zodat een sausje ontstaat.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden
  6. Giet de venkel af en laat uitlekken
  7. Doe de venkel over in een platte ovenschaal en giet er de saus overheen en bestrooi met de geraspte kaas.
  8. Zet de schotel ongeveer 10 minuten in de oven zodat de kaas een mooi lichtbruin kleurtje krijgt.

Eiersalade a la Moeder de Haas

eierenC

Eiersalade a la Moeder de Haas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept is afkomstig van Moeder de (Paas)Haas, het circuleert al jaren rond en is een succesnummer op feestjes en borrels. De eieren krijgen bijval van Garam Masala (Hindoestaanse kerrie) en rauwe uien. Probeer dit recept, organiseer desnoods een feestje.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 10 kakelverse eieren van goede komaf
  • garam masala
  • 2 middelgrote uien
  • 200 ml mayonaise
  • peper en zout
Bereiding
  1. Kook de eieren hard (ongeveer 10 minuten, niet langer anders worden ze groen)
  2. Giet de eieren af en laat ze schrikken in ijskoud water
  3. Pel de ui en snipper hem zeer zeer fijn
  4. Pel en stamp de eieren samen met de uien fijn
  5. Voeg de mayonaise toe en roer alles goed door, zorg dat het geheel een creme achtige substantie krijgt die goed op een toastje blijft liggen
  6. Voeg de kerrie toe, proef ondertussen, de kerrie mag een beetje overheersen, maar niet teveel, anders krijgt het geheel een bittere smaak!
  7. Breng op smaak met peper en zout

Nieuwe piepers met rozemarijn

RozemarijnC AardappelenC

 

Nieuwe piepers met rozemarijn
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Gebakken piepers... lekker!!! Vooral met rozemarijn en knoflook. De lekkerste piepers die ik ken, én als het nieuwe piepers zijn hoef je ze niet te schillen, lekker makkelijk!!! Nieuwe piepers zijn er van april tot en met november.
Auteur:
Seizoen: Lente-Zomer-Herfst
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 500 gram (nieuwe) aardappelen
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 spriet verse rozemarijn
  • zout
Bereiding
  1. Schil de (nieuwe) piepers niet maar boen ze schoon en kook ze, als je er met een vork redelijk goed in kunt prikken zijn ze voldoende gaar om verder te bereiden. Giet ze af en laat ze volledig afkoelen.
  2. Verwarm wat (olijf)olie in een pan en doe de aardappels erbij, bestrooi ze met wat zout en bak ze een beetje bruin.
  3. Snipper de ui, de knoflook, trek de naaldjes van het sprietje rozemarijn en voeg alles toe aan de aardappeltjes. Laat alles zachtjes bakken tot het gaar is.

Erwtensoep

gietijzerenpanc

 

Erwtensoep
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Hier een makkelijk recept voor de winterse avonden of bijvoorbeeld het 'heerlijk avondje'..... Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Let op, het recept is voor zeker 12 personen, wat over is kan in de vriezer.
Auteur:
Seizoen: Winter
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 12
Ingrediënten
  • 4 liter water
  • 2 pakken spliterwten
  • Halve knolselderij
  • 700 gram prei
  • 2 middelgrote winterpenen
  • 6 blokjes groentebouillon
  • 600 gram aardappelen
  • 500 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 500 gram hamlappen
  • 2 rookworsten
  • Zout en peper
  • 2 pakjes roggebrood
  • 2 ons katenspek
Bereiding
  1. Was de erwten in een vergiet.
  2. Zet de erwten, de bouillonblokjes en het spek op met 4 liter water en breng langzaam aan de kook
  3. Schraap de winterpenen, schil de knolselderij en snij beide in kleine blokjes (kleiner dan een dobbelsteen) en
  4. voeg ze toe aan de soep.
  5. Schil en was de aardappelen en snij in dobbelsteentjes, voeg ze toe aan de soep.
  6. Snij de hele prei in niet te dunne schijfjes, was grondig en voeg toe aan de soep.
  7. Snij de hamlappen ongeveer in blokjes van 2 bij 2 cm en voeg ze toe aan de soep.
  8. Laat de soep zachtjes doorkoken, roer daarbij regelmatig goed over de bodem.
  9. De soep is klaar als alle ingrediënten, behalve het vlees een beetje kapot gekookt zijn.
  10. Snij dan de rookworsten in plakjes en voeg ze toe aan de soep, laat de soep dan nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
  11. Breng de soep op smaak met eventueel zout en wat peper.
  12. Besmeer de plakjes roggebrood met wat boter en verdeel er het katenspek overheen.
  13. Serveer de soep samen met het roggebrood.

Veldslasalade met mayonaise/yoghurtdressing

veldslaC

 

Veldslasalade met mayonaise/yoghurtdressing
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Veldsla is volop verkrijgbaar in januari t/m maart. Deze heerlijke bladgroente kondigt als het ware het naderende voorjaar aan!
Auteur:
Seizoen: Late Winter-Lente
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 200 gram veldsla
  • 1 teen geperste knoflook
  • 0,5 deciliter mayonaise
  • 0,5 deciliter (stand) yoghurt
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 2 eetlepels azijn
  • peper en zout
Bereiding
  1. Was de veldsla grondig en maak de sla daarna zeer goed droog (slacentrifuge)
  2. Snij de worteltjes van de blaadjes
  3. Maak een dressing van de overige ingredienten
  4. Meng de dressing vlak voor het serveren door de sla

Pastasalade met nieuwe haring en rode biet

Slabestek

 

Pastasalade met nieuwe haring en rode biet
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De "nieuwe" haring liet dit jaar op zich wachten vanwege het koude voorjaar. Geen punt, ook haring uit het vat kan hiervoor worden gebruikt. Eventueel kan men de zoute haring vervangen door zure uit een pot, ook dat is een lekkere variant op dit recept. Laat in dat geval de azijn van de augurken en de zilveruitjes achterwege. De gembersiroop maakt dit gerecht zeer speciaal, maar de siroop mag niet overheersen. Een vleugje gember is genoeg!
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 250 gram gekookte rode bieten
  • 250 gram fusili pasta
  • 5 worteltjes
  • de helft van een middelgrote stronk bleekselderij
  • 1 zure appel (Granny)
  • halve pot augurken
  • halve pot zilveruitjes
  • 1 bosje platte peterselie
  • 6 nieuwe haringen
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels volle yoghurt
  • azijn van de augurken en zilveruitjes
  • gembersiroop
Bereiding
  1. Kook de fusili al dente, spoel af met koud water
  2. Snij de gekookte bieten in dobbelsteentjes
  3. Hak de worteltjes in superkleine blokjes
  4. Was de bleekselderij en snij in dunne schijfjes
  5. Schil de appel en snij in kleine blokjes
  6. Snij de augurken in stukjes, laat de zilveruitjes heel
  7. Hak de peterselie fijn
  8. Snij de haring in grove stukjes
  9. Meng de mayonaise met de yoghurt, voeg er een beetje azijn van de augurken en zilveruitjes aan toe.
  10. Breng op smaak met gembersiroop.
  11. Vermeng alle ingredienten met de dressing. Het geheel moet lekker smeuiig zijn.

Sladressing met gembersiroop

Slabestek

 

Sladressing met gembersiroop
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De volgende dressing is overheerlijk op allerlei salades. Proef maar!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 3 delen goede olijfolie
  • 1 deel witte balsamico azijn
  • 1 deel pittige mosterd
  • 1 deel gembersiroop
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Pers het knoflook en vermeng met de mosterd, daarna met de azijn, gembersiroop en de olie.
  2. Breng verder op smaak met zout en peper.

Bladspinaziesalade met spek en kaas

Spinaziesalade03 (Custom)

 

Salade van wilde bladspinazie met spek en kaas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Deze salade van rauwe spinazie is heerlijk en makkelijk te maken. Echt een toppertje uit mijn keuken.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: nederlands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 100 gram gekookte pasta (fusilli of penne)
  • 250 gram wilde bladspinazie
  • 150 gram gerookte sprekreepjes
  • 75 gram blauwschimmelkaas of feta
  • 2 tenen knoflook
  • 1 dl goede (olijf)olie
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • handvol geroosterde walnoten of 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 2 eetlepels zwarte (droge) olijven
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Kook de pasta en hou apart
  2. Rooster de walnoten/pijnboompitten en hou apart
  3. Bak de spekjes uit en hou apart
  4. Was en droog de spinazie goed en hak in grove stukken
  5. Meng de spinazie met de gekookte pasta, de verbrokkelde kaas en spekjes
  6. Pers de knoflook en maak van de rest van de ingrediënten een dressing en giet die over de salade, schep de salade vervolgens goed door.
  7. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Garneer met de walnoten of de pijnboompitten en zwarte olijven

Rabarber volgens Marijke

rabarber002C rabarberinpanC -

 

Rabarber volgens Marijke
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Recept voor de bereiding van heerlijke zoetzure rabarber, volgens Marijke Akkers, de vrouw van mijn collega Henk. Beiden zijn dol op koken! Bij dit recept is de werkwijze van doorslaggevend belang! Alleen op deze manier wordt een frisse zoetzure rabarber verkregen die zijn rode kleur behoudt! Goed opletten.... aangezien de rabarber moet worden gekookt met de deksel op de pan! Erbij blijven dus. Bijgerecht voor vier personen.
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 1 pond gewassen en in stukken gesneden rabarber.
  • Ongeveer 1 kopje suiker.
  • Gebruik een pan met goed sluitend deksel!
Bereiding
  1. Verwijder de bladeren met het bovenste stukje van de stelen. Was de stelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm.
  2. Laat de witte stukken aan de onderkant eraan, dit gedeelte is het meest zoete van de stengel.
  3. Doe de stukken in de pan met een klein bodempje water. Zet de pan op hoog vuur met het deksel erop. De pan moet nu op hoog vuur blijven tot het geheel kookt. Opletten totdat de deksel gaat bewegen. Als je ervan overtuigd bent dat de rabarber kookt, moet het gas klein worden gezet. Je mag wel even snel kijken onder de deksel! Dan met weer de deksel erop op klein gas wachten tot de rabarber weer aan de kook is gekomen. Let op het zgn. klepperen van de deksel! Als de rabarber weer kookt is deze gaar genoeg en kan de deksel definitief van de pan.
  4. Afwerking:
  5. Roer nu voorzichtig met een vork en maak daarbij de grove stukken fijn maar pas op, maak er geen pap van, de fijne draadstructuur moet behouden blijven. Roer er nu de suiker door. De hoeveelheid zoals genoemd is ook sterk afhankelijk van de eigen smaak.

Pasta met groene asperges en venkel/gorgonzola dressing

GroeneaspergesC

 

Asperges, groene met pasta en venkel/gorgonzola dressing
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een overheerlijk voorjaarsrecept dat je eigenlijk elke dag wel zou willen eten. En.....heel snel klaar.
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 500 gram groene asperges
  • een halve venkelknol
  • 250 gram Gorgonzola
  • half potje kappertjes
  • olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 400 gram pasta (tagliatelle of spaghetti)
  • zout en peper
  • (eventueel water en maizena)
Bereiding
  1. Was de asperges, snij indien nodig de harde onderkanten er af.
  2. Snij de venkel in reepjes, niet te dun, niet te dik. Was de venkel.
  3. Droog de groenten.
  4. Kook ondertussen de pasta volgens de verpakking al dente.
  5. Doe een beetje olijfolie in een pan en smoor de groenten, voeg als ze nog hard zijn de Gorgonzola en de kappertjes toe, breng op smaak met het citroensap, de peper en zout. Indien je de saus die ontstaat wat wilt binden maak je een papje van 2 eetlepels water en 1 eetlepel maizena. laat het geheel dan een beetje indikken (moet koken zodat de maizena bindt). Voeg eventueel vocht van de kappertjes toe.
  6. Verdeel de pasta over de borden en verdeel het groentemengsel erover.