Turkse linzensoep 'Ankara' (Mercimek corbasi)
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Regelmatig bezocht ik in mijn stad een Turks restaurant genaamd Ankara. Dit uitstekende restaurant bestond al zeker meer dan 20 jaar en serveerde als voorafje een appetizer van het huis een geweldige soep gemaakt van groene linzen, echt heerlijk! En die soep wilde ik thuis natuurlijk ook!!! Een tijdje geleden ben ik aan het experimenteren geslagen... hierbij een recept dat aardig in de buurt komt van die soep. Proberen dus!!!
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Turks
Ingrediënten
- 250 gram groene linzen
- 1 winterwortel
- 2 tomaten
- 2 bouillonblokjes
- 1 ui
- 1 kleine eetlepel kardemom,
- 1 kleine eetlepel kummel (karwij)
- 1 kleine eetlepel gehakte verse munt
- 1 kleine eetlepel gehakte platte peterselie
- 1 kleine eetlepel Turkse gemalen rode peper (pul biber)
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels citroensap
- beetje zout
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
- Was de linzen en breng ze in een liter water met de bouillonblokjes zachtjes aan de kook.
- Ontvel de tomaten. Kerf de schil in met een mesje en dompel ze gedurende een minuut in kokend water. Haal het schilletje eraf en snij de tomaten in stukjes. Voeg ze toe aan de linzen.
- Hak de wortel en de ui zeer fijn en voeg toe aan de zacht kokende linzen.
- Stamp de kummel zaadjes in een vijzel en meng met de kardemom, gehakte munt en gemalen rode peper en voeg toe aan de linzen.
- Voeg de kruidnagel, het ingescheurde laurierblad en de citroensap toe en laat alles gaar worden.
- Voeg als de soep gaar is de peterselie toe, verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer niet al te fijn. Roer er de olijfolie doorheen.
- Breng op smaak met een beetje zout.