Bami
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Wat mij betreft het ultieme bami recept. Ik heb er lang aan geschaafd maar het is en blijft een ratjetoe. Ik ben dus dicht bij het oorspronkelijke idee gebleven. heb alleen de Indische en Surinaamse invloeden een beetje door elkaar gehusseld. Gewoon proberen en maak er dan weer lekker je eigen versie van.....
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Alle seizoenen
Cuisine: Indonesisch/Surinaams
Aantal personen: 4
Ingrediƫnten
- 500 gram bami
- 100 gram gedroogde garnaaltjes (ebi, verkrijgbaar bij de toko)
- 400 gram kipfilet
- 100 gram gerookt spek
- 2 uien
- 3 grote tenen knoflook
- 1 Ć” 2 madame Jeanette pepers
- Laos, verse, ongeveer een stukje van 3 cm (verkrijgbaar bij de toko)
- 1 theelepeltje trassi (garnalenpasta, verkrijgbaar bij de toko)
- 1 theelepel Gula Djawa (Javaanse suiker, verkrijgbaar bij de toko)
- 2 theelepels Chinees 5-kruidenpoeder
- 1 eetlepel gehakte verse selderij
- 1 flinke scheut zoete ketjap
- 500 gram groente, zorg voor minstens drie verschillende zoals witte kool, worteltjes en boontjes bijvoorbeeld
Bereiding
- Laat de gedroogde garnaaltjes wellen in een kopje heet water.
- Kook de bami al dente in een pan water, de bami moet al dente zijn ivm de verder verwerking. Kook de bami liever iets korter. Ik gebruik altijd dunne eiermie.
- Spoel de bami na de kooktijd af onder koud water, schep er een halve eetlepel olie doorheen om het plakken te vermijden en zet apart.
- Maak de uien schoon en snipper die fijn
- Was en droog de Madame Jeanette pepers haal het steeltje eraf en verwijder eventueel de zaadlijsten en snij ze superfijn.
- Maak de knoflook schoon en hak die fijn.
- Was en droog de laos en snij die superfijn.
- Was en droog de selderij en snij die fijn.
- Snij de kipfilet en het spek in kleine blokjes, verwarm een wok en bak hierin zachtjes de kip en het spek.
- Voeg als de kip bijna gaar is de fijngehakte uien, knoflook, pepertjes en laos toe en laat even mee fruiten, voeg dan de trassi , het 5 kruiden poederen de Gula Djawa toe en schep alles goed om. Laat alles op zacht vuur even bakken. Breng het geheel op smaak met de ketjap. (het geheel moet een redelijk bruine kleur hebben).
- Bovenstaande is de basissaus. Hieraan kun je 500 gram verschillende groente aan toe voegen. Laat de groenten even meestoven of blancheer ze even door ze een minuut in kokend water te leggen en ze dan af te laten koelen in ijskoud water.
- Bak ze daarna dan zachtjes mee in de saus en voeg de bami toe. Zorg er in ieder geval voor dat de groente knapperig blijft!!! Schep alles goed om en garneer met de fijngehakte selderij.
- NB: Pas op met de Madame Jeanette, het zijn hete pepers!!!