Appel-kruimeldeegdessert
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Wil je wel eens iets bakken, maar heb je nog nooit gebakken omdat je denkt dat het moeilijk is? Ben je bang dat het geheel zal mislukken doordat je het gebak niet uit de vorm krijgt of bijvoorbeeld de bodem niet gaar is??? Door dit recept is de oplossing nabij! Het gaat hier namelijk om gebak zónder bodem. De truc van dit recept is dat de vulling van het gebak onderop ligt en de bodem eigenlijk bovenop de vulling ligt. Eigenlijk een omgedraaide vlaai. Het gerecht wordt dan ook geserveerd vanuit de (hete) bakvorm, gebruik in ieder geval een platte vorm die hittebestendig is en in de oven kan. Gebruik stevige appelsoorten zoals goudreinet of elstar.
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 125 gram (room)boter
- 100 gram suiker
- snufje zout
- 3 middelgrote appels
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 eetlepel korianderzaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 halve theelepel kaneel
- sap van een halve citroen
- Calvados (appelbrandy uit Frankrijk), ongeveer 2 eetlepels
Bereiding
- Was rozijnen en laat ze wellen in warm water.
- Stamp in een vijzel de korianderzaadjes fijn, vermeng dit met de kaneel, kardemom en de gemberpoeder.
- Vermeng de bloem met 100 gram suiker en het snufje zout, snij 100 gram koude boter met een mes in stukken en kneed alles met de hand door elkaar. Het is de bedoeling dat je kruimels maakt van het deeg. Ga door totdat er mooie kruimels ontstaan. Zet het geheel even terug in de koelkast.
- Schil de appel en snij in stukjes (dobbelsteenformaat).
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de rest van de boter (25 gram) in een pan met dikke bodem, voeg de suiker toe en laat een beetje bruin worden. Voeg dan de appel en rozijnen toe, laat alles even zacht bakken. Voeg de Calvados en het sap van de citroen en het kruidenmengsel toe. Let op, het geheel moet niet te vochtig worden.
- Doe het appelmengsel over in de platte ovenvorm en bedek met het kruimeldeeg. .
- Bak het geheel totdat het kruimeldeeg mooi goudbruin is. Serveer koud of warm (met slagroom of vanille ijs).