Mijn schoonzus Marie-Louise kan van die heerlijk lekkere cakes bakken. Dit is er een mooi voorbeeld van en die kregen wij van haar cadeau en uiteraard vroeg ik haar het recept.
Het is een mooie zware cake, bijna een appeltaart, niet te zoet en heel erg lekker. Ik heb de cake gemaakt en die was bijna net zo lekker… 😉
Overigens is de hoeveelheid geschikt voor een brood of cake bakblik van 25 cm lang, 13 cm breed en 7,5 cm hoog.
Ingrediënten:
- 350 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 70 gram suiker plus een zakje vanillesuiker
- kleine theelepel zout
- 100 gram rozijnen
- 100 gram grof gehakte noten (wal- peca- en/of hazelnoten)
- rasp van de schil van een biologische citroen
- 2 eieren
- kwart liter melk
- 60 gram gesmolten boter
- 2 middelgrote appels, bijvoorbeeld Pink Lady
- optioneel: 1 appel als garnering
Bereidingswijze:
- Bekleed het bakblik met bakpapier
- Mix alle droge ingrediënten in een beslagkom
- Smelt op laag vuur de 60 gram boter
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Schil en snij 2 appels in stukjes ter grootte van een dobbelsteen
- Snij en schil een appel in mooie schijven van een halve centimeter dikte en hou apart
- Breek en kluts de eieren en roer er de enigszins afgekoelde boter bij, giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar
- Giet het mengsel in het bakblik
- Optioneel: garneer de cake bovenop met de apart gehouden appel
- Afbakken in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 60-70 minuten, afhankelijk van de oven.
- Controleer met een satèprikker de gaarheid door de prikker in het midden van de cake te steken, als de prikker er schoon en droog uitkomt is de cake gaar.