Focaccia/pizzadeeg

FocacciaC

Focaccia/pizzadeeg
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Focaccia komt oorspronkelijk uit Genua, het brood dankt zijn naam aan het latijnse woord 'focus' (haard). Dit deeg kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt er een focaccia (plat brood) of broodjes (focaccini?) van maken of je rolt het deeg nog platter uit waardoor het uitermate geschikt is als pizzabodem. Je hebt dan met dit recept genoeg deeg voor een grote bakplaat van 30 x 40 cm. Als je van dit deeg een focaccia wilt maken, stop er dan van alles in; zongedroogde tomaten, fijngehakte rozemarijn, stukjes olijf en/of pesto. De focaccia op de foto is gegarneerd met gehalveerde cherry tomaatjes. Eet dit brood als het net knapperig vers uit de oven komt. Hier volgt het basisrecept.
Auteur:
Seizoen: Alle seizoenen
Cuisine: Italiaans
Ingrediƫnten
 • 250 gram bloem
 • 3,5 gram gedroogde gist (= een half zakje)
 • 170 ml lauw water
 • 4 gram zout
 • 1 a 2 eetlepelsolijfolie
 • grof zeezout
Bereiding
 1. Zeef de bloem.
 2. Voeg de helft van de bloem en alle gist toe en roer alles door.
 3. Voeg het water al roerende toe. Laat dit zogenaamde voordeeg een half uur tot een uur staan.
 4. Voeg dan de rest van de bloem, het zout en de olijfolie toe en ga dan al knedend verder totdat het deeg niet meer plakt en elastisch is. Kneed zeker 10 minuten.
 5. Breng het deeg in vorm:
 6. Bestuif het werkvlak met bloem, maak van het deeg een
 7. vierkant en vouw 2 zijkanten naar elkaar toe, vouw vervolgens de andere kanten naar elkaar toe en kneed wederom. Herhaal dit een paar keer. Sla het deeg gelijkmatig plat in een vorm van ongeveer 10 x 15 cm (als pizzabodem rol je het deeg iets kleiner uit dan het formaat van de bakplaat, het deeg heeft dan een dikte van ongeveer een halve centimeter).
 8. Leg het deeg in vorm op de bakplaat en laat een uur narijzen. Na de narijs is het deeg ongeveer verdubbeld. Duw met een vinger hier en daar diep in het deeg, overgiet het brood met een dun straaltje olijfolie en bestrooi het deeg matig met grof zeezout.
 9. Verwarm de oven voor op 230 graden en zet op de bodem een vuurvaste schaal gevuld met water (dit zorgt voor mooi knapperig bakresultaat), bak het deeg gedurende 10 minuten, verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood dan nog een kwartier.
 10. Suggestie's voor het brood: gehakte rozemarijnnaaldjes, gefruite uien en knoflook, kleine stukjes kaas, gehakte zongedroogde tomaten, pesto, stukjes gebakken paprika, gehakte olijven, gehalveerde cherrytomaatjes (in de bovenkant van het deeg gedrukt).

Comments are closed.