Knoflookmayonaise (Aioli)

knoflookC

 

Aioli (knoflookmayonaise)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Aïoli schijnt van origine afkomstig te zijn uit Catalonië, die weerbarstige Spaanse provincie. Een Catalaan op mijn werk heeft mij verzekerd dat er geen druppel olijfolie aan te pas komt!!! Wel zonnebloemolie! Zal wel zo zijn, maar het is ook een kwestie van smaak, denk ik. Alhoewel ik erg van uitgesproken olijfolie hou en de aïoli ook al vaker zo heb gemaakt , is de versie met zonnebloemolie inderdaad lekkerder. Indien je de aïoli alleen met olijfolie maakt krijgt die een uitgesproken bittere smaak waar je echt een liefhebber van moet zijn. En Spanjaarden gooien niet alles in hun kostbare olijfolie! Ik kan het weten...heb er een tijd gewerkt en gewoond, dus geloof me! Zorg er voor dat alle ingediënten op kamertemperatuur zijn. Bovendien is een keukenmachine of staafmixer onontbeerlijk bij het maken van deze heerlijke knoflookmayonaise. Anders roer je je suf! Aïoli is heerlijk bij vlees en vis van de grill en bij zelfgebakken aardappeltjes!!!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Spaans
Ingrediënten
 • 1 eierdooier
 • zonnebloemolie
 • 1 theelepel witte azijn
 • 1 halve theelepel mosterd (Dyon)
 • 2 á 3 tenen geperste knoflook
 • zout
Bereiding
 1. Doe de eierdooier in een keukenmachine en laat de machine draaien, zet hem tijdens het gehele bereidingsproces niet meer uit.
 2. Voeg de theelepel azijn toe
 3. Voeg nu in eerste instantie druppel voor druppel de olie toe
 4. Als de substantie cremig wordt, voeg dan geleidelijk en langzaam meer olie toe totdat een mayonaise achtige structuur ontstaat.
 5. Voeg de mosterd en de geperste knoflook toe en breng het geheel op smaak met een beetje zout (niet teveel!)

Comments are closed.