Risotto met capucijners, ham en saffraan

 

 

Capucijners, risotto, met ham en saffraan
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Risotto, ik kan er geen genoeg van krijgen, de variaties op dit recept zijn eindeloos. Deze variant is gemaakt met oerhollandse capucijners. Risotto van de Lage Landen dus, alhoewel.....???
Auteur:
Seizoen: Lente
Cuisine: Italiaans
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 1 pond verse en gedopte capucijners
  • (gedopt blijft er ongeveer 250 gram over, genoeg voor 2 personen)
  • 200 gram arboriorijst
  • 125 gram verse champignons
  • 1 middelgrote ui
  • 100 gram parma ham of jamon serano (dus geen gerookte ham)
  • 50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • klontje boter en een scheutje olijfolie
  • paar draadjes saffraan (laten wellen in heet water)
  • 1 liter kippenbouillon (zelfgetrokken of gemaakt van 2 blokjes)
  • scheut witte wijn
Bereiding
  1. Dop de capucijners en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken,
  2. let op, ze moeten nog een beetje knapperig zijn. Giet ze af en hou ze apart.
  3. Maak een liter kippenbouillon en hou die zacht aan de kook
  4. Pel en snipper de ui fijn
  5. Snij de champignons in fijne schijfjes
  6. Snij de ham in fijne stukjes
  7. Verwarm het klontje boter en het scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem, fruit hierin de ui en de rijst glazig, doe er daarna de ham bij en laat het geheel even heel zacht bakken.
  8. Blus alles af met een scheutje witte wijn.
  9. Voeg de champignons toe en daarna de gewelde draadjes saffraan.
  10. Neem met een grote soeplepel steeds een deel van de bouillon en voeg die toe aan de rijst totdat de bouillon geheel is opgenomen.
  11. Voeg daarna weer een lepel toe. Blijf ondertussen roeren.
  12. Voeg net zolang bouillon toe als nodig is.
  13. De rijst is ongeveer na een half uur "al dente", als het goed is is dan bijna alle bouillon verbruikt.
  14. Voeg op het laatst de capucijners toe, roer alles goed door en voeg als laatste de geraspte parmezaanse kaas toe. Ook weer goed doorroeren.
  15. Serveer op voorverwarmde borden en draai er versgemalen peper overheen.

Comments are closed.