Eendenborstfilet met rode kool en sinaasappelsaus

gietijzerenpanc

 

Eendenborstfilet met rode kool en sinaasappelsaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Eendeborstfilet...weer eens wat anders! Het is lekker mals vlees, lijkt een beetje op biefstuk maar malser met minder "bite". Dit klassieke Franse recept is nog altijd delicieux! Gebruik een biologisch geteelde sinaasappel voor het maken van de saus.
Auteur:
Cuisine: Frans
Ingrediënten
  • 2 tamme eendeborstfilets
  • de schil en het vruchtvlees van een biologische sinaasappel (zonder het wit) en een beetje jus d'orange
  • 200 gram pruimedanten (half gedroogde pruimen)
  • droge rode wijn
  • aardappel (puree)
  • 500 gram rode kool
  • 1 appel
  • 1 laurierblad
  • kruidnagel
  • azijn
  • suiker
  • peper en zout
  • olie en boter
Bereiding
  1. Snij de rode kool fijn en doe over in een pan, schil en snij de appel in stukjes en voeg toe aan de rode kool. Voeg verder een laurierblad, kruidnagel, suiker, zout, peper en een scheut water met een beetje azijn er aan toe toe. Laat het geheel stoven en hou warm.
  2. Verwarm de oven op 110 graden celcius
  3. Laat de pruimedanten in een scheut wijn een keer aan de kook komen en laat afkoelen
  4. Maak op de vetkant een aantal insnijdingen in de eendeborstfilet, snij tot op het randje, dat voorkomt het kromtrekken van het vlees en bestrooi met zout en peper
  5. Bak de eendeborstfilet gedurende 5 minuten op de huidzijde, keer daarna en bak nog een minuut of twee aan de vleeszijde, giet een beetje vet uit de pan en doe de eend gedurende 25 minuten in een middelwarme oven (160 graden), keer regelmatig.
  6. Doe een klontje boter bij het resterende vet in de pan, laat smelten en voeg een takje thijm toe en het vruchtvlees en de schil van een sinaasappel, eventueel aangevuld met jus d'orange. Laat dit geheel indikken tot het een beetje stroperig wordt.
  7. Maak ondertussen een puree van de aardappels en hou warm.
  8. Haal de eendeborstfilet uit de oven en laat even rusten. Snij dan het vlees in schuine plakken en serveer op de borden met de rode kool, aardappel(puree). Giet de sinaasapppelsaus over de borden en dien op.
  9. N.B: de eendefilet mag een beetje rosé zijn!

Comments are closed.