Eendenborstfilet met knoflook

gietijzerenpanc

 

Eendenborstfilet met knoflook
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Je moet maar niet aan Donald D. denken als je dit gaat maken. Om je gerust te stellen, het is tamme eend, dus van de kweek. neem wel eentje van biologische kwalteit. Beetje duurder maar lekkerder!
Auteur:
Seizoen: Herfst
Cuisine: Frankrijk
Ingrediënten
  • Twee stukken tamme Eendenborst.
  • 2 tenen in fijne plakjes gesneden knoflook
  • Boter of olie
  • Zout en peper
Bereiding
  1. Snijd de vetlaag van de eendenborst kruislings in tot op het vlees. Vergeet vooral de zijkanten niet goed in te snijden, dit voorkomt dat het vlees kromtrekt tijdens het bakken. Pikeer het vlees met plakjes knoflook. Daarvoor de scherpe punt van het mes in het vlees steken en een plakje knoflook er langs naar binnen laten glijden.
  2. Verwijder de zeentjes en vliezen van de achterkant van het vlees.
  3. Bak het vlees zonder boter of olie zachtjes op de vetkant. Dit duurt ongeveer tien minuten. Als het vet bruin is, is er ook genoeg vet uit gelopen om de achterkant in dat vet te bakken. Nu voorzichtig verder bakken, zet daarvoor de koekenpan schuin op de waakvlam tot à point (58-60 °C). Controleer af en toe de temperatuur met een vleesthermometer. Eendenborst mag namelijk niet rood zijn, wel roze. Het mag absoluut niet te gaar worden, want dan wordt het taai. Zout en peper worden pas na het bakken toegevoegd.

Comments are closed.