Falafel

Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en is een geweldige ‘vleesvervanger’. Ik denk dat het gerecht zo goed als ingeburgerd is in Nederland en dat is maar goed ook want wat is dit lekker! Ik kan er geen genoeg van krijgen en maak de falafel sinds kort zelf. Je moet alleen even plannen want de kikkererwten moeten 2 dagen geweld worden in water. Dus….effe plannen en daarna verwennen……;-)

Er bestaan honderden falafel recepten, je kunt je eigen draai eraan geven door te variëren met de kruiden. Dit is een ieder geval mijn versie en is ruim voldoende voor 4 personen:

 

Ingrediënten:

  • 250 gram kikkererwten, 2 dagen geweld in ruim water
  •  1 middelgrote halve gesnipperd ui
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 7 stelen fijngehakte koriander
  • 7 stelen fijngehakte platte peterselie
  • 1 fijngesneden rode peper
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • zout en peper
  • borrelglaasje water

 

Verder nodig:

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Frituurolie en 8 Pitabroodjes
  • Romaine sla
  • Oven en frituurpan of wok

 

Bereidingswijze:

  • Spoel en droog de kikkererwten en meng alle ingrediënten (behalve de frituurolie en de pitabroodjes) met elkaar met behulp van een keukenmachine of staafmixer, het moet en beetje een pasta worden, vergelijkbaar met pindakaas maar dan minder smeuïg. Breng op smaak met zout en peper en proef!
  • Vorm van de pasta met behulp van 2 lepels quenelles oftewel smal ovalen balletjes. Ze mogen uiteraard niet te droog zijn en uit elkaar vallen, vorm ze desnoods een beetje bij met de palmen van je hand en leg ze klaar op een bord of vel keukenpapier. Zijn ze te droog voeg dan eerst een half borrelglaasje (of meer) water toe en roer dit door het mengsel.
  • Voorverwarm de oven en bak de pitabroodjes zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak  5 tot 6 balletjes tegelijk totdat ze mooi goudbruin zijn. Hou de gebakken balletjes in de oven warm.

Serveer de falafel met de pitabroodjes, knoflooksaus, chilisaus en fijngesneden romaine sla, fijngesneden tomaat en stukjes komkommer

Comments are closed.