Groente gestoomd met zeewier in sesam-sojasaus
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Het stomen van groente is heerlijk. Neem hiervoor groente uit het seizoen en van min of meer gelijke hardheid. Zorg ook dat de stukken allemaal min of meer van gelijke dikte zijn. Zachtere groente kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd. Zorg wel dat de groente nog een beetje knapperig blijft na het stomen. Dit gerecht is geinspireerd op de Japanse keuken en het heeft een hele pure smaak. Eet het met simpel gekookte rijst. Eventueel kunnen er gebakken garnalen of stukjes kip aan worden toegevoegd. Het zeewier is verkrijgbaar in de toko
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
- 2 winterpenen
- 1 stronk broccoli
- halve witte kool/chinese kool
- 1 stronk paksoi
- 2 paprika's
- 1 stuk gember van een duimdikte
- 2 eetlepels gebroken krulwier (Otomegusa Fueru Wakame = Japanse zeewier)
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 kleine rode pepertjes
- zonnebloemolie en sesamolie
- 1 eetlepel maizena en 5 eetlepels sake (Japanse rijstwijn) of medium dry sherry
Bereiding
- Rooster de sesamzaadjes in een pan met dikke bodem tot lichtbruin en maal ze fijn in en vijzel
- Was de groente
- Laat de zeewier even weken in heet water en giet af
- Snij de winterpenen in schuine schijven
- Snij de roosjes van de broccoli en snij de stengel in dunne lange repen
- Snij de paprika in grove geometrische stukken
- Snij de paksoi grof
- Snij de witte kool/chinese kool grof
- Doe alle groente (ook het zeewier) bij elkaar en stoom alles beetgaar
- Hak de gember, pepertjes en de knoflook fijn
- Verwarm een eetlepel olie in een pannetje en fruit hierin op laag vuur de gember, pepertjes en knoflook
- Voeg de sojasaus toe
- Voeg het papje van de maizena en de sake toe en voeg dan de gevijzelde sesamzaadjes toe. Roer alles goed door en hou de gebonden saus warm op laag vuur
- Doe de de groente in een voorverwarmde schaal en giet er de saus overheen, sprenkel er nog een beetje sesamolie overheen