Kabeljauw, droog gebakken met kruiden en ketjap

gietijzerenpanc

 

Kabeljauw, droog gebakken met kruiden en ketjap
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
In een ver verleden heb ik ooit eens heel droog gebakken vis gegeten met mie, gekruid met ketjap en bereid met Indonesische kruiden. Helaas, na wat kookboeken te hebben nageslagen kon ik het recept niet vinden, of het moet het recept van piendang ketjap zijn, maar dat bevat meer water. Uiteindelijk heb ik maar een eigen variant bedacht, ook erg lekker dacht ik zo....laat maar weten.
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Indonesisch-Nederlands
Ingrediënten
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel serehpoeder
  • 3 kleine rode pepertjes (rawit)
  • 1 blaadje djeruk purut
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • stukje verse laos
  • 1 winterwortel
  • 1 stam prei
  • twee eetlepels gedroogde garnalen (ebi)
  • veel ketjap en sap van een halve limoen/citroen
Bereiding
  1. Laat de garnalen weken in warm water gedurende 20 minuten. Droog ze daarna af.
  2. Spoel de kabeljauwfilets af, dep ze droog en bak ze op matig vuur in een pan met een beetje olie gortdroog.
  3. Tijdens dit bakproces valt de filet helemaal uit elkaar, verwijder nog eventuele graten. Voeg de garnalen toe en laat ze even mee bakken. Haal de helemaal "pluizig" gebakken vis uit de pan en hou apart.
  4. Hak de wortel en de prei fijn.
  5. Hak de knoflook, uien, pepertjes en laos fijn en maal het mengsel fijn in een vijzel.
  6. Bak dit mengsel in een beetje olie op matig vuur.
  7. Doe er dan de fijngehakte wortel, prei en sereh- en gemberpoeder bij.
  8. Laat alles even bakken (het geheel moet droog blijven) met het purutblad, doe dan de vis er weer bij en breng alles op smaak met het sap van de halve citroen/limoen en veel ketjap.
  9. Kook de mie volgens aanwijziging op de verpakking en vermeng met de visschotel.

Comments are closed.