Risotto met gedroogde paddestoelen en pancetta

gietijzerenpanc

 

Risotto met gedroogde paddestoelen en pancetta
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is een heerlijk gerecht voor de najaarsperiode. Risotto maken is een lavoro pianissimo, oftewel een langzaam klusje....maar meer dan de moeite waard!
Auteur:
Seizoen: Herfst
Cuisine: Italiaans
Ingredi├źnten
  • 400 gram risotto rijst
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 middelgrote winterpeen
  • 1 middelgrote venkelknol
  • 5 eetlepels olie en ongeveer 50 gram boter
  • 20 gram gedroogde paddestoelen (Funghi porcini)
  • 125 gram champignons
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas (Niet uit een pakje!!! Hoevaak moet ik dat nog zeggen!)
  • 250 gram pancetta (Italiaans spek van de buik van het varken). Niet te vervangen door gerookt spek.
  • De naaldjes van 1 takje rozemarijn
  • 2 bouillonblokjes van paddestoel
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • paar druppels truffelolie
  • peper en zout
Bereiding
  1. Maak groentebouillon en hou die aan de kook tijdens het maken van de risotto.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Hak de winterpeen in minuscule dobbelsteentjes.
  4. Snij de venkel en champignons in zeer fijne stukjes.
  5. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn.
  6. Smelt de boter zachtjes in een pan met dikke bodem en voeg de olie hieraan toe, fruit hierin de uien en knoflook zachtjes aan.
  7. Doe er dan de rijst bij en bak de rijst zachtjes glazig.
  8. Voeg dan de wortel, de venkel, champignons, gedroogde paddestoelen, bouillonblokjes van paddestoel en gehakte rozemarijn toe en roer het geheel door.
  9. Blus alles af met een deciliter wite wijn en wacht totdat de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg pas dan met een opscheplepel voor soep de bouillon toe en wacht wederom totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen. Pas op dat zich op de bodem van de pan geen aanzetsel vormt. Roer dus ook goed over de bodem.
  10. Voeg wederom bouillon toe. Dit laatste meerdere keren herhalen. Proef ondertussen of de rijst gaar is, maar let op... de rijst moet wel van binnen 'al dente' zijn.
  11. Voeg een paar druppels truffelolie toe en roer de risotto door.
  12. Breng eventueel op smaak met peper en zout
  13. Serveren op warme borden en dan de kaas erover heen strooien.

Comments are closed.