Risotto van groene asperges
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Dit is een heerlijk gerecht voor het voorjaar. Risotto maken is een lavoro pianissimo, oftewel een langzaam klusje....maar meer dan de moeite waard! Je kunt niet weglopen bij het bereiden van risotto, echt erbij blijven is dus gewenst. Dit komt omdat tijdens het gaar worden van de rijst je steeds moet opletten dat er genoeg vocht in de pan zit, zodat die opgenomen kan worden door de rijst.
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Lente-Zomer
Cuisine: Italiaans
Ingrediënten
- 400 gram risotto rijst
- 1 kilo groene asperges
- 2 uien
- 5 eetlepels olijfolie en ongeveer 50 gram boter
- 200 gram geraspte Parmezaanse kaas (Niet uit een pakje!!! Hoevaak moet ik dat nog zeggen!)
- 1,2 liter groentebouillon
- 1 deciliter droge witte wijn
- peper en zout
Bereiding
- Maak groentebouillon en hou die aan de kook tijdens het maken van de risotto.
- Snipper de ui.
- Snij de asperges in grove schuin gesneden stukken, was de stukjes en laat uitlekken.
- Smelt de boter zachtjes in een pan met dikke bodem en voeg de olie hieraan toe, fruit hierin de uien zachtjes aan. Doe er dan de rijst bij en bak de rijst zachtjes glazig.
- Voeg dan de asperges toe en roer het geheel door.
- Blus alles af met een deciliter witte wijn en wacht totdat de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg pas dan met een opscheplepel voor soep de bouillon toe en wacht wederom totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen.
- Pas op dat zich op de bodem van de pan geen aanzetsel vormt. Roer dus ook goed over de bodem.
- Voeg wederom bouillon toe. Dit laatste meerdere keren herhalen. Proef ondertussen of de rijst gaar is, maar let op... de rijst moet wel van binnen 'al dente' zijn.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Serveren op borden en dan de kaas erover heen strooien.