Spek (Chinees) in soja saus, gember en knoflook

wokC

 

Spek( Chinees) in soja saus, gember en knoflook
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Chinezen zijn meesters in het bereiden van voedsel. Niet alleen is het smakelijk en gezond, hun manier van voedselbereiding zorgt er ook nog eens voor dat voedsel makkelijker te verteren is; het bereiden van voedsel is immers niets anders dan het toegankelijk maken voor de menselijke spijsvertering. Dat veel ingredienten 2 á 3 keer worden gekookt en/of bewerkt heeft daar onder andere mee te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld ook met spek. Spek is in de regel moeilijk te verteren, het is vet en ligt zwaar op de maag. Ik ben nooit een fan geweest van varkensvlees, laat staan van spek. Maar ik ben "om" sinds ik deze bereidingswijze heb leren kennen. Probeer het en je weet het!!! Echt doen!!!
Auteur:
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Aziatisch
Ingrediënten
  • 500 gram spek
  • 5 eetlepels japanse soja saus
  • 1 stam prei/lenteui
  • 1 teen knoflook
  • 6 fijngesneden plakken gember
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel saké of medium sherry
  • 2 eetlepels olie
Bereiding
  1. Was het spek en breng het in een pan water met de knoflook en 3 plakjes gember aan de kook.
  2. Laat het gedurende 20 minuten zacht koken.
  3. Haal het uit de pan en droog het goed af.
  4. Snij het spek hier en daar met een scherp mes in.
  5. Doe de sojasaus in een schaal en leg het spek hierin en laat het een uurtje marineren. Haal het spek uit de saus en laat uitlekken.
  6. Verwarm de olie.
  7. Bak het spek zachtjes bruin in de olie. Haal het uit de olie. (Gebruik het restantje olie/vet voor het bakken van bijvoorbeeld bami of nasi).
  8. Snij de prei of de lenteui fijn.
  9. Vermeng het restant van de soja saus met 2 theelepels suiker en de eetlepel saké of sherry, voeg het spek toe aan dit mengsel.
  10. Verwarm een wok met een beetje olie en wok het spek, daarna de prei/lenteui en 3 fijngehakte plakken gember Schep regelmatig om.
  11. Gebruik het spek als los onderdeel van een (Oosterse) maaltijd of verwerk het in bami of nasi.

Comments are closed.