Tonijn, gegrild met Furikake rijst en boontjes
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Furikake is een gedroogd mengsel van groente- en visextracten (zie foto). Het is een puur mengsel dat hoort bij de smaak van eerlijke rijst en goed gemarineerde tonijnsteaks. De verse boontjes maken het geheel knapperig. Voor dit gerecht dient de tonijn een uur of vier á vijf gemarineerd te worden.
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Zomer
Cuisine: Japan
Ingrediënten
- 4 tonijnsteaks
- 500 gram spercieboontjes
- 400 gram rijst (liefst Pandanrijst)
- fijngeraspte gember (ongeveer 2 cm van een wortel)
- 2 tenen knoflook uit de pers
- 50 gram sesamzaadjes
- 3 eetlepels Furikake
- japanse sojasaus en rijstazijn
- mierikswortelpasta
Bereiding
- Voor de tonijn marinade:
- Maak een mengsel van 2 theepels Japanse sojasaus, twee eetlepels rijstazijn, geraspte gember van 2 cm van de wortel en twee tenen geperste knoflook. Giet de marinade over de steak en keer regelmatig. Laat minstens 5 uur marineren. Dep daarna de steaks droog met keukenpapier.
- Kook de rijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Voor dit gerecht is Pandan rijst erg lekker.
- Haal de sperciebonen af (uiteinden afsnijden) en kook ze tot ze nog knapperig zijn.
- Rooster ondertussen de sesamzaadjes en vijzel ze. Vermeng ze met 2 theelepels soja saus, 2-3 eetlepels mirin, 2 eetlepels olie en wat zout.
- Dep de steaks droog en leg ze op de hete grillplaat, gril ze met een ruitjespatroon. (ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van dikte en voorkeur, de vis mag van binnen rauw zijn)
- Serveer de rijst met de erover heen gestrooide Furikake.
- Serveer de boontjes met de sesamdressing.
- Serveer op de borden de tonijnsteaks.
- Serveer in een kein schaaltje wat wasabi (scherpe mierikswortelpasta)