Zoervleesj/zuurvlees

gietijzerenpanc

 

Zoervleesj/zuurvlees
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Zoervleesj oftewel zuurvlees is een heerlijke Limburgse variant op stoofvlees. Aangezien de hoeveelheid azijn neem ik aan dat het al een zeer oud recept is. Het is zeer zeker het proberen waard. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid azijn, het toegevoegde zoet maakt dat weer ruimschoots goed. Eten met gebakken aardappelen, koolsalade en een lekkere klodder mayo.
Auteur:
Seizoen: Herfst-Winter
Cuisine: Nederlands
Ingrediënten
  • 1 kilo sukadelappen
  • 2 deciliter azijn
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 gekneusde jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 4 in ringen gesneden middelgrote uien
  • 1 flinke snee (2 cm dik) peperkoek
  • 1 eetlepel marmite
  • 2 eetlepels olie
  • 1 flinke eetlepel stroop
  • 1 eetlepel suiker
Bereiding
  1. Snij de sukadelappen in grote dobbelstenen en doe laat het vlees gedurende 8 tot 10 uur
  2. marineren in de azijn met daarin de laurier, peper, zout, jeneverbessen en kruidnagels.
  3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenrol.
  4. Neem een flinke braadpan en verwarm de olie hoog. Als de olie heet is het vlees beetje bij beetje toevoeg en bruin bakken. Zet het gas daarna lager, voeg de uien toe en fruit die lichtbruin.
  5. Temper dan het gas en voeg de azijn met de laurier etc. toe. Voeg dan de peperkoek, maramite, stroop en suiker toe.
  6. Laat het geheel 1,5 uur stoven met het deksel op de pan.
  7. De saus moet redelijk ingedikt zijn. Haal daarvoor na 1,5 uur het vlees uit de pan en laat de saus indikken, desnoods wat bindmiddel gebruiken (maizena).

Comments are closed.