Kikkererwtensalade á la Ottolenghi

Deze variatie heb ik de laatste maanden een paar keer gemaakt en het is altijd weer even lekker om dit op tafel te zetten. Het is eigenlijk een soort van Falafel, maar dan in de vorm van een salade. Laat je niet weerhouden door het aantal ingrediënten want, zodra je dit gegeten hebt ga je die toch zeker weer heel snel gebruiken.

Ingrediënten

  • 200 gram uitgelekte kikkererwten uit blik
    (of 100 gram gedroogde, een nacht geweld in water en daarna plusminus 20 minuten koken, afhankelijk van de grootte van de kikkererwten.)
  • 1/2 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 200 gram radijsjes
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie + extra voor het serveren
  • 1 eetlepel sumak, verkrijgbaar bij Toko of Turkse supermarkt (apart houden en bij het serveren gebruiken)

Voor de dressing:

  • 6 eetlepels olijfolie + extra voor het serveren
  • 1 citroen voor rasp en 2 eetlepels sap
  • 1,5 eetlepel sherry azijn
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 1 theelepel suiker

 

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1,5 theelepel gemalen piment (all-spice)
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • 1,5 theelepel gedroogde chili’s

 

  • Griekse yoghurt voor het serveren
  • zout en peper

 

Bereiding

  1. Snijd de komkommer, tomaten, radijs en ui in kleine blokjes. Doe ze in een kom en voeg koriander en peterselie toe. Hussel door elkaar.
  2. Maak een dressing van 5 eetlepels olijfolie met citroensap en -rasp, sherryazijn, knoflook en suiker. Breng hem op smaak met zout en peper en giet over de salade. Meng alles goed door elkaar.
  3. Meng de kardemom, piment, komijn, rode chili’s en een 1/4 theelepel zout door elkaar in een diep bord. Schep de kikkererwten door het kruidenmengsel, zodat ze allen bedekt worden met een kruidenlaagje.
  4. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en roerbak de gekruide kikkererwten 2 a 3 minuten: Schud de pan, zodat ze gelijkmatig bakken en niet vastplakken.
  5. Verdeel de salade over borden of een grote serveerschaal. Schep de warme kikkererwten erop en sprenkel desgewenst een beetje griekse yoghurt over de salade om hem romiger te maken (ik doe dat in ieder geval wel). Sprenkel er een beetje olijfolie, wat peterselie en als laatste de sumak over. Beteavon!

 

 

Comments are closed.