Erwtensoep
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Hier een makkelijk recept voor de winterse avonden of bijvoorbeeld het 'heerlijk avondje'..... Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Let op, het recept is voor zeker 12 personen, wat over is kan in de vriezer.
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Winter
Cuisine: Nederlands
Aantal personen: 12
Ingrediënten
- 4 liter water
- 2 pakken spliterwten
- Halve knolselderij
- 700 gram prei
- 2 middelgrote winterpenen
- 6 blokjes groentebouillon
- 600 gram aardappelen
- 500 gram gerookt spek in dobbelsteentjes
- 500 gram hamlappen
- 2 rookworsten
- Zout en peper
- 2 pakjes roggebrood
- 2 ons katenspek
Bereiding
- Was de erwten in een vergiet.
- Zet de erwten, de bouillonblokjes en het spek op met 4 liter water en breng langzaam aan de kook
- Schraap de winterpenen, schil de knolselderij en snij beide in kleine blokjes (kleiner dan een dobbelsteen) en
- voeg ze toe aan de soep.
- Schil en was de aardappelen en snij in dobbelsteentjes, voeg ze toe aan de soep.
- Snij de hele prei in niet te dunne schijfjes, was grondig en voeg toe aan de soep.
- Snij de hamlappen ongeveer in blokjes van 2 bij 2 cm en voeg ze toe aan de soep.
- Laat de soep zachtjes doorkoken, roer daarbij regelmatig goed over de bodem.
- De soep is klaar als alle ingrediënten, behalve het vlees een beetje kapot gekookt zijn.
- Snij dan de rookworsten in plakjes en voeg ze toe aan de soep, laat de soep dan nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
- Breng de soep op smaak met eventueel zout en wat peper.
- Besmeer de plakjes roggebrood met wat boter en verdeel er het katenspek overheen.
- Serveer de soep samen met het roggebrood.