Groenteconsomme in agar agar met stukjes groente
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
Dit voorgerecht of hapje is leuk om te maken en kan in allerlei sferen worden geserveerd. Op de foto is een kerstvariant te zien. Eigenlijk is het een soepje in vaste vorm. Agar agar is een gelatine achtig bindmiddel gemaakt van zeewier en is totaal smaakloos en daardoor neutraler dan gelatine. Zorg dat de consommé goed is ingekookt en daardoor op smaak is, proeven dus!
Auteur: Seizoenkok
Seizoen: Alle Seizoenen
Cuisine: Nederland
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 5 stengels bleekselderij
- 3 winterpenen
- 2 grote stammen prei
- 2 stukjes gedroogde tomaten
- 2 tenen knoflook
- foelieblaadjes
- 5 laurierblaadjes
- 2 gedroogde rode pepertjes
- paar takjes thijm en rozemarijn
- paar stelen bladpeterselie
- peperkorrels
- zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 gram agar agar poeder (toko)
Bereiding
- Maak alle ingrediënten voor zover nodig schoon.
- Doe de olie in een grote pan en smoor de groente een beetje in de olie, voeg dan de rest van de ingredienten toe (met uitzondering van de agar agaren de blapeterselie) en giet er anderhalve liter water bij.
- Laat alles ongeveer 2 a 3 uur zacht koken.
- Schuim de bouillon regelmatig af en giet na de kooktijd door een vergiet.
- Doe de bouillon opnieuw in de (schone) pan en doe er 2 eiwitten bij. Verwarm de bouillon al roerend tegen de kook.
- De eiwitten vangen alle onzuiverheden in de bouillon. Verwarm zodoende de bouillon nog een half uurtje. Doe de bouillon nu door een zeef waarin een stuk kaasdoek of theedoek ligt. Je hebt nu een consommé. Breng op smaak met zout.
- Breng 2,5 deciliter van de consommé met 3 gram agar agar poeder nét aan de kook en giet uit over een groot oppervlak zodat je ongeveer een 3mm dikke laag krijgt. Laat een halfuurtje afkoelen in koelkast. Steek of snij vormpjes uit de agar en leg op de borden. Snij zeer dunne plakjes van de groente en steek of snij er vormpjes van. Blancheer stukjes groente beetgaar (wortel, champignon, stronk van broccoli, rode biet etc.) en leg die op en of onder de geleivormpjes. Hak de bladpeterselie fijn en strooi er als laatste overheen.