Archives for Werner

Pecan pine brownies

Dit recept kreeg ik via een vriend van mij die het heeft van die good old ” New York Times”…..
En….wat is dit lekker…maar wel een ‘arterial killer’ dus even opletten dat je niet alles tegelijk opeet…al zou je dat wel willen als je het eenmaal hebt geproefd….. Je kunt uiteraard diverse noten gebruiken, ik heb 50% pecannoten en 50% hazelnoten gebruikt zoals je kunt zien op de foto.

Pecan Pine brownies:

Voor het brownie beslag; 

  • 115 gram ongezouten boter
  • 115 gram pure chocolade (fijngehakte)
  • 250 gram suiker
  • twee grote eieren op kamertemperatuur
  • 130 gram bloem
  • twee eetlepels cacaopoeder
  • twee theelepels vanille extract
  • 3/4 theelepel fijn zeezout
  • Optioneel: 45 gram chocolade druppels
  • NB: Voor een iets luchtiger beslag voeg je 0,5 deciliter melk en een half theelepeltje baking soda toe.

 

Voor het Pecannoten laagje:  

  • 85 gram ongezouten gesmolten boter
  • 60 miligram honing
  • Twee eetlepels (niet geklopte) slagroom
  • Een kwart theelepel fijn zeezout
  • 200 gram geroosterde pecannoten
  • Zeezout vlokken

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175°
  • Vet een bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier, laat het bakpapier aan beide zijden wat langer zodat je het geheel na het bakken hiermee uit de vorm kunt halen om goed af te koelen. 

 

Maak de brownies:

  • Smelt boter en chocolade in een steelpannetje (liefst met dikke bodem) en meng goed door elkaar. 
  • Doe dit mengsel over in een grote beslagkom en laat afkoelen.
  • Klop de eieren door het afgekoelde chocolade- en botermengsel en roer er de bloem,  cacao, vanille en zout doorheen en eventueel de chocolade druppels.
  • Stort het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. 

 

Voor het pecannoten laagje: 

  • In een beslagkom honing, gesmolten boter ,bruine suiker, slagroom en het zeezout mengen. 
  • Gehakte Pecannoten er doorheen mengen zodat ze goed bedekt zijn met het mengsel. 
  • Verdeel dit mengsel over het beslag en besprenkel het oppervlak met de zoutvlokken. 
  • Bakken gedurende 45-55 minuten totdat het oppervlak (met name in het midden) een beetje stevig is. 
  • Af laten koelen op een rooster.

Spaanse Valentijn paprikasoep met chorizo en linzen

Voor Valentijn is dit dé leuke lekkere verrassing voor je geliefde,
niet omdat dit een hartverwarmend soepje is,
en niet alleen vanwege de mooie rode kleur natuurlijk ,
maar ook omdat…
liefde nu eenmaal door de maag gaat
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 

 

Ingrediënten:

5 rode puntpaprika’s
5 sjalotjes
halve chorizoworst
100 gram linzen
Blik gepelde tomaten van ongeveer 400 gram
3 middel grote tenen knoflook
1 kip bouillonblokje
1 groente bouillonblokje
0,6 liter water
1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder
1 flinke theelepel komijnpoeder
3 laurierblaadjes
scheutje olijfolie

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Bereidingswijze:

Was de paprika en droog ze, verwijder de zaadlijsten en snij ze in stukjes ter grootte van dobbelsteentjes
Verwijder de harde rok van de sjalotjes en snij ze in dunne plakjes
Pel de knoflook en snij in dunne plakjes
Giet een scheutje olijfolie in een wok en fruit de paprika tot lichtbruin, voeg dan de ui en knoflook toe en fruit het geheel zacht aan.
Haal het vel van de chorizo en snij de worst in kleine stukjes en doe ze in de wok en fruit even mee
Voeg het blik gepelde tomaten toe, het water, de bouillon, 3 laurierblaadjes, het gerookt paprikapoeder, de theelepel komijnpoeder en de linzen erbij en laat op laag vuur  een half uurtje zachtjes koken. Roer af en toe.
Lekker met vers gebakken stokbrood!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Zuurkool met Ananas en Garam Masala

Zuurkool is ondanks z’n zuurtje en zoutje erg lekker én licht verteerbaar. Daar kan dus wel een spekje tegenaan en …wat gegrilde ananas voor het zoet en een rood pepertje voor wat pit. Zo zijn alle smaken weer en beetje compleet vertegenwoordigd. Voeg daarbij wat garam masala en knoflook toe en je hebt een exotische variant van ‘sauerkraut’… Jawohl!

 

 

Ingrediënten:

– 3 duimdikke plakken ananas
– 400 gram aardappelen
– 400 gram zuurkool
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rood pepertje
– 250 gram gerookt spek
– flinke eetlepel garam masala
–  75 gram extra belegen kaas voor de garnering
– olijfolie

 

 

Bereidingswijze:

-Snij drie duimdikke plakken ananas, schil de plakken en verwijder de harde kern, strijk ze in met wat olie en gril ze in een grillpan totdat de plakken lichtbruine plekken aan beide zijden vertonen, snij de plakken in stukjes en hou apart.

-Schil en was de aardappelen en snij in hapklare brokken en stoom of kook de aardappelen zo dat wanneer je er met een vork in prikt ze nog een beetje weerstand geven. Giet ze af en hou apart.

-Pel en snipper de ui fijn, pel het knoflook, was het pepertje, snij het steeltje eraf en hak het pepertje fijn

-Bak het spek zachtjes uit en fruit in het vet de fijngesnipperde ui het geperste knoflook en het pepertje

-Doe de zuurkool met vocht in een ovenvaste schaal en verdeel de zuurkool met twee vorken over de schaal, voeg er de ananas, het spekmengsel en de eetlepel garam masala aan toe en vermeng alles goed. Voeg dan de aardappelen toe, schep het geheel om en verdeel alles gelijkmatig over de gehele schaal. Besprenkel met olijfolie. Snij een paar plakken kaas met de kaasschaaf, breek die in brokjes en verdeel over de schotel of rasp de kaas en verdeel over de schotel.

-Zet de schotel gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

 

 

Appelcake à la Marie-Louise

 

Mijn schoonzus Marie-Louise kan van die heerlijk lekkere cakes bakken. Dit is er een mooi voorbeeld van en die kregen wij van haar cadeau en uiteraard vroeg ik haar het recept.
Het is een mooie zware cake, bijna een appeltaart, niet te zoet en heel erg lekker. Ik heb de cake gemaakt en die was bijna net zo lekker… 😉
Overigens is de hoeveelheid geschikt voor een brood of cake bakblik van 25 cm lang, 13 cm breed en 7,5 cm hoog.

 

Ingrediënten:

  • 350 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 70 gram suiker plus een zakje vanillesuiker
  • kleine theelepel zout
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram grof gehakte noten (wal- peca- en/of hazelnoten)
  • rasp van de schil van een biologische citroen
  • 2 eieren
  • kwart liter melk
  • 60 gram gesmolten boter
  • 2 middelgrote appels, bijvoorbeeld Pink Lady
  • optioneel: 1 appel als garnering

 

Bereidingswijze:

  • Bekleed het bakblik met bakpapier
  • Mix alle droge ingrediënten in een beslagkom
  • Smelt op laag vuur de 60 gram boter
  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Schil en snij 2 appels in stukjes ter grootte van een dobbelsteen
  • Snij en schil een appel in mooie schijven van een halve centimeter dikte en hou apart
  • Breek en kluts de eieren en roer er de enigszins afgekoelde boter bij, giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar
  • Giet het mengsel in het bakblik
  • Optioneel: garneer de cake bovenop met de apart gehouden appel
  • Afbakken in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 60-70 minuten, afhankelijk van de oven.
  • Controleer met een satèprikker de gaarheid door de prikker in het midden van de cake te steken, als de prikker er schoon en droog uitkomt is de cake gaar.

 

De allerbeste wensen voor 2021

Paella (snelle)

 

 

 

Of het nu maandag, dinsdag, woensdag of etcetera is, paella mag voor mij dagelijks op het menu en in alle versies. Dit is een simpele en snelle versie met maar een paar ingrediënten, vandaar de snelle paella…..
De vis kan in deze vervangen worden met inktvis (zie foto), hou dan dezelfde hoeveelheden als de vis aan. Inktvis bak je in 5 minuten, zo vermijd je het ‘fietsenband’ effect. Voeg ‘m daarna echt op het laatst toe aan de rijst, dwz zodra de paella uit de oven komt!
NB: In tegenstelling tot de meeste recepten op mijn site is dit recept bedoeld voor 2 personen.

 

Ingrediënten:

-2 paprika’s
-1 ui
-2 tenen knoflook
-1 tomaat
-1 rode Spaanse peper
-100 gram diepvrieserwten
-100 gram Arborio rijst
-half pakje (Carmencita) paella kruiden
-paar takjes peterselie
-200 gram witvis, eventueel 50 gram gedroogde garnalen erbij weken
-1 theelepel trassiepoeder (eventueel)
-1 dl witte wijn
-0.7 liter visbouillon van anderhalf visbouillonblokje
-halve citroen in kwarten gesneden

 

Bereidingswijze:

– Maak de bouillon en hou zacht aan de kook.
-Week eventueel alvast de gedroogde garnalen in een beetje warm water
-Paprika’s schoonmaken, in reepjes snijden, in een kom doen met een klein scheutje olijfolie en de paprika’s in de kom husselen zodat ze bedekt zijn met een laagje olie.
– Rooster de paprika’s totdat ze licht zwarte randjes krijgen en zet ze daarna apart.
-Snipper de ui en hak de rode peper de knoflook en de tomaat fijn.
-Verhit een eetlepel olie in een pan met dikke bodem en bak daarin de rijst zachtjes glazig, voeg daarna de fijngehakte ui, peper, de knoflook en de tomaat toe, bak even mee en blus af met de deciliter witte wijn en laat indampen totdat het vocht is verdampt.
-Voeg nu een grote opscheplepel (voor soep) bouillon toe en voeg als die is opgenomen door de basis een tweede opscheplepel toe.
-Snij de vis in duimdik breed stukken.
-De rijst is ongeveer in 20 minuten gaar, voeg de laatste 6 minuten de vis, paella kruiden en de paprika toe en eventueel het trassiepoeder en de geweekte garnalen. Roer alles goed door.
-Voeg de erwten toe en roer opnieuw door.
-De rijst van de paella moet ‘al dente’ oftewel beetgaar zijn, dus tussentijds altijd even proeven en op tijd stoppen met verwarmen.
-Laat de pan ongeveer 25 minuten staan in een voorverwarmde oven op 180 graden.
-Serveer de paella gegarneerd met de fijngehakte peterselie en de partjes citroen.

Falafel

Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en is een geweldige ‘vleesvervanger’. Ik denk dat het gerecht zo goed als ingeburgerd is in Nederland en dat is maar goed ook want wat is dit lekker! Ik kan er geen genoeg van krijgen en maak de falafel sinds kort zelf. Je moet alleen even plannen want de kikkererwten moeten 2 dagen geweld worden in water. Dus….effe plannen en daarna verwennen……;-)

Er bestaan honderden falafel recepten, je kunt je eigen draai eraan geven door te variëren met de kruiden. Dit is een ieder geval mijn versie en is ruim voldoende voor 4 personen:

 

Ingrediënten:

  • 250 gram kikkererwten, 2 dagen geweld in ruim water
  •  1 middelgrote halve gesnipperd ui
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 7 stelen fijngehakte koriander
  • 7 stelen fijngehakte platte peterselie
  • 1 fijngesneden rode peper
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • zout en peper
  • borrelglaasje water

 

Verder nodig:

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Frituurolie en 8 Pitabroodjes
  • Romaine sla
  • Oven en frituurpan of wok

 

Bereidingswijze:

  • Spoel en droog de kikkererwten en meng alle ingrediënten (behalve de frituurolie en de pitabroodjes) met elkaar met behulp van een keukenmachine of staafmixer, het moet en beetje een pasta worden, vergelijkbaar met pindakaas maar dan minder smeuïg. Breng op smaak met zout en peper en proef!
  • Vorm van de pasta met behulp van 2 lepels quenelles oftewel smal ovalen balletjes. Ze mogen uiteraard niet te droog zijn en uit elkaar vallen, vorm ze desnoods een beetje bij met de palmen van je hand en leg ze klaar op een bord of vel keukenpapier. Zijn ze te droog voeg dan eerst een half borrelglaasje (of meer) water toe en roer dit door het mengsel.
  • Voorverwarm de oven en bak de pitabroodjes zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit de frituurolie tot 180 graden en bak  5 tot 6 balletjes tegelijk totdat ze mooi goudbruin zijn. Hou de gebakken balletjes in de oven warm.

Serveer de falafel met de pitabroodjes, knoflooksaus, chilisaus en fijngesneden romaine sla, fijngesneden tomaat en stukjes komkommer

Bananenbrood

Bananenbrood, een niet te zoet en daardoor (redelijk) gezond gebakje voor bij het ontbijt, koffie of thee.
De smaak van banaan is lekker aromatisch, ik hou ervan om de smaak wat exotischer te maken en voeg daarom wat geraspte kokos aan het brood toe, nog lekkerder, tenzij je niet van kokos houdt natuurlijk…..
Het brood maken is een makkie, bakken is echt niet zo moeilijk als het lijkt dus maak dit maar eens……en gáán met die banaan 🙂

Ingrediënten:

-1 ei
-150 gram bloem
-2 afgestreken theelepels bakpoeder
-1 theelepel kaneelpoeder
-50 gram suiker
-75 gram zonnebloemolie
-3 rijpe bananen
-2 eetlepels kokosrasp
-snufje zout
-1 dl melk

 

Bereidingswijze:

-Vermeng de bloem, het bakpoeder, zout, kaneel en suiker.
-Kluts het ei en vermeng het ei met de olie en dan met het bloemmengsel.
-Schil en prak de bananen niet te fijn, doe ze bij het mengsel en roer door.
-Het mengsel kan wat dik worden (afhankelijk van de rijpheid van de bananen), voeg dan wat van de melk toe, maar let op; het moet niet té vloeibaar zijn.
-Vet een bakvorm in of gebruik bakpapier en stort daarin de massa.
-Bak het bananenbrood gedurende 45-60 minuten op 180 graden Celsius, controleer de gaarheid door er met een
saté prikker in te steken, die moet droog uit het brood komen. Laat het brood zeker een half uur afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Tip: Ook lekker als je twee eetlepels uitgelekte boerenjongens aan het beslag toevoegt.

Nb: Maak van dit bananenbrood een appelcake door de bananen te vervangen door 3 geschilde en in stukjes gesneden appel en een eetlepel gemalen korianderzaadjes!

 

 

 

 

 

Poffertjes

Poffertjes recepten zijn er genoeg, maar maak ze svp niet van die kant- en klare mixen, een zelfgemaakt deeg is veel smakelijker en je kunt ermee variëren wat betreft onder andere de hoeveelheid boekweitmeel. Voor deze poffertjes heb ik hele boekweit genomen en tot een fijn meel in de keukenmachine

Ingrediënten:

  • Voor het poffertjesbeslag  (100-125 poffertjes)
  • 200 gr bloem
  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder (of 7 gram gist laat dit gistbeslag een uurtje rijzen)
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 450 ml melk
  • 40 gr boter, gesmolten
  • boter, om in te bakken

Bereiding:

-Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar.
-Voeg de 2 eieren en 1/3 van de melk toe en klop het geheel tot een glad geheel, zonder klontjes. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf kloppen.
-Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.

-Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur voor en vet deze in met boter. Vul de kuiltjes met beslag van buiten naar binnen (de “binnenste” zijn namelijk eerder gaar). Doe dit met een lepel of schenk het beslag eerst in een fles, dan is het gemakkelijk gieten.
-Bak de poffertjes tot de bovenkant gestold is, keer ze om ( dat is in het begin nogal even oefenen) en bak de andere kant bruin.
-Serveer de poffertjes (lauw) warm en serveer ze met gesmolten boter en poedersuiker of bijvoorbeeld een aardbeiensiroopje.

 

 

 

Kikkererwtensalade á la Ottolenghi

Deze variatie heb ik de laatste maanden een paar keer gemaakt en het is altijd weer even lekker om dit op tafel te zetten. Het is eigenlijk een soort van Falafel, maar dan in de vorm van een salade. Laat je niet weerhouden door het aantal ingrediënten want, zodra je dit gegeten hebt ga je die toch zeker weer heel snel gebruiken.

Ingrediënten

  • 200 gram uitgelekte kikkererwten uit blik
    (of 100 gram gedroogde, een nacht geweld in water en daarna plusminus 20 minuten koken, afhankelijk van de grootte van de kikkererwten.)
  • 1/2 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 200 gram radijsjes
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie + extra voor het serveren
  • 1 eetlepel sumak, verkrijgbaar bij Toko of Turkse supermarkt (apart houden en bij het serveren gebruiken)

Voor de dressing:

  • 6 eetlepels olijfolie + extra voor het serveren
  • 1 citroen voor rasp en 2 eetlepels sap
  • 1,5 eetlepel sherry azijn
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 1 theelepel suiker

 

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1,5 theelepel gemalen piment (all-spice)
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • 1,5 theelepel gedroogde chili’s

 

  • Griekse yoghurt voor het serveren
  • zout en peper

 

Bereiding

  1. Snijd de komkommer, tomaten, radijs en ui in kleine blokjes. Doe ze in een kom en voeg koriander en peterselie toe. Hussel door elkaar.
  2. Maak een dressing van 5 eetlepels olijfolie met citroensap en -rasp, sherryazijn, knoflook en suiker. Breng hem op smaak met zout en peper en giet over de salade. Meng alles goed door elkaar.
  3. Meng de kardemom, piment, komijn, rode chili’s en een 1/4 theelepel zout door elkaar in een diep bord. Schep de kikkererwten door het kruidenmengsel, zodat ze allen bedekt worden met een kruidenlaagje.
  4. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en roerbak de gekruide kikkererwten 2 a 3 minuten: Schud de pan, zodat ze gelijkmatig bakken en niet vastplakken.
  5. Verdeel de salade over borden of een grote serveerschaal. Schep de warme kikkererwten erop en sprenkel desgewenst een beetje griekse yoghurt over de salade om hem romiger te maken (ik doe dat in ieder geval wel). Sprenkel er een beetje olijfolie, wat peterselie en als laatste de sumak over. Beteavon!