Mayonaise (basis)

Mayonaise (basis)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Een zelfgemaakte mayonaise maken is zó simpel…appeltje eitje.!!! En…veel lekkerder. De truc zit ‘m daarin dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders krijg je geen homogeen mengsel en kun je opnieuw beginnen. Een keukenmachine zoals een Kitchenaid, Magimix of Kenwood zijn erg handig maar het kan ook met een goede handklopper.
Auteur:
Seizoen: Saus
Cuisine: Frans
Ingrediënten
 • 1 eierdooier
 • zonnebloemolie
 • mosterd
 • witte azijn of citroensap
 • zout
Bereiding
 1. Neem een ei (op kamertemperatuur dus) en scheid de dooier van het eiwit, bewaar het eiwit voor bijvoorbeeld het maken van een merengue of vries het in voor later.
 2. Doe de eierdooier is een schaal en klop even flink door, voeg een theelepel mosterd toe en klop dit door de dooier.
 3. Giet nu uiterst langzaam een paar druppels zonnebloemolie door het mengsel en blijf kloppen zodat er een binding ontstaat. Zodra de binding er is en er een emulsie ontstaat voeg je steeds meer olie toe…..blijf stug kloppen…..Je staat versteld van de hoeveelheid olie die er in gaat….
 4. Breng, zodra de mayonaise een goeie dikte heeft bereikt, voor de smaak een beetje witte azijn of citroensap en een snufje zout toe. Is de mayonaise te dik, voeg dan wat lauw water of yoghurt toe.
 5. Gebruik desnoods een beetje olijfolie voor de smaak, 100% olijfolie maakt de mayonaise immens bitter en is écht niet lekker!
 6. Mislukt het aan het begin? Geen nood, voeg wat lauwwarm water aan een deel van de al geklopte dooier toe en klop opnieuw, kijk of er een binding ontstaat……Lukt dat niet dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen, voeg bij succes het al reeds geklopte ei er beetje bij beetje aan toe.
 7. N.B.: Gebruik gepasteuriseerde eieren als je de mayonaise serveert aan ouderen en kinderen, dit om een eventuele salmonella besmetting te vermijden.
 8. Mayonaise zonder verse kruiden is 4 á 5 dagen houdbaar, mét kruiden 2 á 3 dagen.

 

Comments are closed.