Soy Bean Curd
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Inmiddels heb ik als ‘flextariër al heel veel ‘vleesvervangers’ in mijn keuken gebruikt. Eigenlijk ben ik er niet zo’n fan van producten die vlees ‘imiteren’, afgezien van de voedingswaarden laat vlees zich immers niet vervangen, zeker niet voor de echte liefhebbers ervan. Maar ik heb sinds een tijd een waanzinnig goed alternatief dat zich niet profileert als een vleesimitatie: soy bean curd. Bij het maken van soja(melk) ontstaat net als bij rauwe melk op de bovenlaag van de melk een zwaardere en eiwitrijkere substantie, de wrongel. Die wordt eraf geschept en gedroogd in strengen en dat is dus de soy bean curd of in goed Nederlands soja boon wrongel. Het heeft niet alleen min of meer dezelfde voedingswaarde als vlees maar (en nu komt het...) tevens de ‘bite’ van vlees!!! Ik verwerk het op dezelfde manier als vlees voor de wok of vermalen (met het sikkelmes van de Magimix) als gehakt voor bijvoorbeeld een Bolognaise saus. Er is echter een maar; je moet het spul zeker 6 tot 8 uur laten weken in water!!! Na het weken wegen 8 halve strengen ongeveer 500 gram. Ik zou zeggen: probeer dit en je staat versteld!!!!’
Auteur:
Seizoen: Alle seizoenen
Cuisine: Chinees
Ingrediënten
  • 100 gram soy bean curd
  • 150 gram peultjes
  • 150 gram winterpeen
  • 6 gedroogde chinese paddestoelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • stuk gember ter dikte van een duim
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel Chinese sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 160 ml water
  • Voor het maizenapapje:
  • 2 eetlepels water en 1,5 theelepel maizena
Bereiding
  1. Week de soya bean curd in water voor ongeveer 6 á 7 uur, goed laten uitdruipenen snij daarna in duimdikke stukken
  2. Wel de Chinese paddestoelen, verwijder de steeltjes en en snij ze in reepjes.
  3. Was de groenten en maak schoon, laat de peulen heel en snij de winterpeen in redelijk dunne schuine stukken.
  4. Schil de ui, snij in helften en snij die weer in niet te dunne stukken.
  5. Pel de knoflook, schil de gember en hak alles fijn.
  6. Doe de zonnebloemolie in een wok en zet op midelhoog vuur.
  7. Fruit de knoflook en gember, voeg daarna de paddestoelen toe en wok even mee.
  8. Voeg daarna de wortel, ui toe en als laatste de peultjes.
  9. Doe er de suiker, zout, sojasaus en sesamolie bij en roer alles goed door.
  10. Voeg dan de soy bean curd toe met het water en breng aan de kook. Laat de wok even koken met het deksel op de wok.
  11. Verwijder de deksel en voeg het maizenapapje toe, laat dit goed mee verwarmen en roer door totdat er een dunne saus ontstaat.

 

Comments are closed.