Een goede bakplaat is een must en is naar mijn mening gemaakt van dik geanodiseerd aluminium of van keramisch materiaal (pizzasteen). Beide materialen hebben het vermogen de warmte goed te geleiden waardoor het bakresultaat vele malen beter is. Vaak zijn bakplaten die geleverd worden bij ovens een sluitpost van de leveranciers. Ze zijn van te dun materiaal (roestvrijstaal of aluminium) om goed op te kunnen bakken. Glazen bakplaten zijn naar mijn idee ongeschikt. Schaf daarom een goede plaat aan. Neem de binnenmaten van je oven en schaf de grootst mogelijke aan. Voor het bakken van brood is de keramische bakplaat het best. Dit materiaal onttrekt het ‘overtollige’ vocht aan het brood.
Naar een goede keramische plaat of pizzasteen is het even zoeken geblazen. Sommige mensen nemen een ongeglazuurde tegel, maar ik zou hiermee uitkijken. De klei waaruit de steen is vervaardigd kan afkomstig zijn van verontreinigde bodem.
Goede geanodiseerde bakplaten zijn er van het Britse merk ‘Mermaid’.