Grillplaat

Grillplaat

 

Grillen is als ’t ware vetvrij bakken. Ik geef de voorkeur aan een gietijzer of aluminium plaat. Grillplaten met een Teflon laag zijn misschien oké voor vis; voor vlees zijn ze minder geschikt.

Reinig een gietijzeren plaat niet met sop, dat verhindert dat zich een patina op de plaat kan ontwikkelen die er juist voor zorgt dat de plaat steeds beter gaat bakken.

Smeer de ingrediënten in met een beetje olie en niet de plaat. Doe je dat wel dan zal het vet verbranden op de plek waar geen ingrediënten liggen. Voor het grillen van vlees, zoals bijvoorbeeld biefstuk of entrecote dient de plaat goed heet te zijn. Probeer tijdens het grillen een mooi ruitjespatroon op het vlees te maken. Vlees en vis moeten de tijd krijgen om op de richels van de plaat dicht te schroeien, laat het dus rustig liggen en kijk zo af en toe of het al omgedraaid kan worden. (hele) Vis grill ik ook op de grillplaat, maar doe dan eerst de vis in een visklem en leg dit vervolgens op de plaat. Dan gaat de vis tijdens het keren niet kapot. Ook groente en zelfs fruit kun je grillen.

Denk vanuit een barbecue idee als je wilt gaan grillen, deze twee manieren van koken lijken immers op elkaar. Overigens gaat deze plaat bij ons altijd mee op kampeervakantie. Geen vakantie zonder grillpan!

Comments are closed.