Messen

Een goed koksmes is on-ont-beerlijk. Al is een keuken klein of te krap, de spoelbak niet groot, de koelkast te klein of wat dan ook … niets is irritanter dan slechte messen. Het is de gruwel van elke kok die wat te hakken heeft in de keuken.

Maar waar moet dat mes dan aan voldoen?

Hier is de oplossing: koop een gesmeed mes en geen gestanst mes. Een gesmeed mes is in de regel vervaardigd van een stuk staal dat is uitgesmeed (en vervaardigd uit één stuk staal) en perféct in balans is. Probeer het volgende maar eens uit: een gesmeed mes kun je op je wijsvinger in balans houden op de plek (de zogenaamde krop) waar het lemmet in het heft overgaat. Deze balans zorgt ervoor dat het mes vele malen beter hanteerbaar is dan een niet uitgesmeed mes.

Voordat je het mes gebruikt zet je het even aan met een zogenaamd aanzetstaal. In een goede kookwinkel kunnen ze je uitleggen hoe dat moet, dat kan hier ook niet, dat moet je zien. Hierdoor hou je in ieder geval je mes in optimale conditie en klaar voor elke aanval!

Was messen altijd af met de hand en niet in de vaatwasser. Maak ze onmiddellijk na gebruik schoon en droog, vooral na het snijden van zure producten zoals appels en citrusvruchten bijvoorbeeld.

Er zijn veel soorten en merken messen in de handel. Kies in ieder geval de “alleskunner in de keuken” oftewel het koksmes zo groot mogelijk (van lengte). Sluit bij de aanschaf poëtisch de ogen en voel of de grip oké is en of het mes niet té zwaar is. Beslis niet te snel!

Japanse messen (bijv. van het merk GLOBAL) zijn van een ander soort staal dan de Europese én ze zijn geslepen in een kleinere hoek dan hun Europese soortgenoten. Het staal van deze messen is gevoeliger voor zogenaamd “vliegroest” dat altijd en overal in de lucht hangt en er voor zorgt dat gevoelige metalen kunnen roesten. Geen groot probleem overigens, de roestplekjes kunnen makkelijk worden verwijderd met een zacht schuursponsje.

Laat verder je messen bij tijd en wijle slijpen door een goede professionele slijper. Zo heb je een leven lang plezier van je messen! Tsjakkka en snijden maar!

Comments are closed.