Wok

wok

Een goede wok is gemaakt van goed warmtegeleidend materiaal en heeft minstens een doorsnee van 35 cm. Een gestanste plaatstalen wok trekt bij oververhitting krom in tegenstelling tot een wok van gesmeed plaatstaal. Nadeel van beiden is dat ze na elk gebruik ingevet dienen te worden, anders gaan ze namelijk roesten. Dit geldt ook voor een gietijzeren wok. Voordeel van deze wokken is de relatief goedkope aanschaf.

De Belgische pannen fabrikant Demeyere maakt een fantastische wok. Deze wok bestaat uit een kern van aluminium dat is “bekleed” met roestvrijstaal. Trekt nooit krom en bakt niet aan! Schrik niet van de prijs! Overigens, een wokring zorgt ervoor dat de wok goed op de gaspit staat.

Wokken zonder smoren:
Wok nooit teveel in een keer, de temperatuur van de wok zakt dramatisch bij té grote hoeveelheden, het vocht kan niet weg en smoren is het gevolg (wok dus in etappes). Laat de wok met de olie goed heet worden. Wok (afhankelijk van het recept) eerst vlees/vis, maak het gaar en hou apart, maak de wok (provisorisch) schoon en wok daarna de rest van de groenten, voeg als laatste vlees/vis en de smaakmakers toe. Harde ingrediënten eerst een beetje (minuutje) blancheren. Wok eerst de hardste groente (wortel, kool) want die moeten langer garen, voeg daarna de zachtere groente toe (Chinese kool, taugé, komkommer).

Gebruik nooit extra vergine olijfolie. Bij hoge temperaturen verliest die alle goede eigenschappen. Arachide olie (pinda olie) is de beste olie om in te wokken aangezien die olie zeer hoge temperaturen verdraagt.  Wok in een beetje olie, 1 á 2 eetlepels.

Eigenlijk kun je niet goed wokken tenzij je een wokbrander hebt. Zo goed als de Chinees halen we niet, die gebruiken branders van om en nabij de 30 KW. Indien je een wokbrander aanschaft let dan op hoe hoog het gasverbruik van de brander is. Hoe hoger hoe beter. Een gemiddelde huishoud wokbrander heeft een capaciteit van 3,5 – 5,5 Kw. Het merk Miele heeft in zijn zogenaamde ‘Domino’ serie een wokbrander met een capaciteit van 0,20 – 5,75 Kw. Deze brander beschikt over 2 ringbranders om goed te wokken én te sudderen. In de laagste stand is de vlam namelijk kleiner dan de vlam van een vroeger veelvuldig gebruikt petroleumstelletje.

Een wok met een Teflon laag is niet goed bestand tegen de hoge temperatuur die bij het wokken zo essentieel is.

Comments are closed.