Kookweetjes

Onder kookweetjes kun je een aantal weetjes vinden die zeer zeker kloppen en die een goede raadgever zijn bij het koken (of als er iets niet lukt), zoals:

ZELFGEMAAKTE MAYONAISE

Geschifte mayonaise ontstaat meestal doordat de ingrediënten niet allemaal op kamertemperatuur zijn en als er in het begin te snel olie bij de eierdooier is gevoegd. Je kunt dit verhelpen door er wat lauw water aan toe te voegen en dan opnieuw met het kloppen van de mayonaise te beginnen. Lukt dat niet, klop dan een nieuwe eierdooier los en voeg hetgeen je al geklopt heb langzaam aan de nieuwe dooier toe. O ja, het is natuurlijk maar een kwestie van smaak maar olijfolie maakt mayonaise erg bitter. Hou het bij zonnebloemolie en een klein scheutje olijfolie.

MIJN ROUX WORDT NIET DIKKER

Help! Mijn roux wordt niet dikker? Waarschijnlijk heb je van dezelfde lepel geproefd als waarmee je in de roux hebt geroerd. Komt die lepel terug in de roux dan tast je speeksel de binding van de roux aan. Er zit helaas niets anders op dan opnieuw te beginnen.

BLANCHEREN

Blancheren doe je in een verhouding van 1 staat op 10. Dus 100 gram product op 1 liter kokend water. Doe je het zo dan blijft het water aan de kook en dat moet ook. Bij een te grote hoeveelheid van het product zakt de temperatuur van het water te snel en duurt het weer een tijdje voordat het water weer kookt. Na het blancheren het product meteen afkoelen in ijskoud water.

KOOLLUCHT

De meeste mensen kunnen de lucht van kokende kool niet zo waarderen. Je kunt dit vermijden door een schepje kaneel op de deksel van de pan te doen. Zodoende neutraliseer je de koollucht.

Comments are closed.