Rijst … daarover kan ik mijn hele website vullen. Ik zal later meer schrijven over (soorten) rijst, maar hier zijn alvast de belangrijkste zaken die je moet weten om perfect gekookte rijst te krijgen:
Was alle rijst met uitzondering van de Italiaanse risotto soorten zoals carnaroli, arborio of baldo. In tegenstelling tot andere rijstsoorten dient deze rijst niet gewassen te worden. Het zetmeel dat aan de korrels hangt spoel je daarmee namelijk weg en dat is funest voor deze rijst. Deze rijst dient o.a. zijn overtollig zetmeel tijdens het kookproces vrij te geven en zorgt ervoor dat de rijst smeuïg wordt.
Rijst bereid op Oosterse wijze verdient een rituele en bijna meditatieve behandeling:
- Neem de gewenste hoeveelheid rijst en vermeng die met koud kraanwater.
- Was de rijst, door met je hand de rijst door het water te laten glijden. Ververs het water 3 á 4 maal en zorg dat tijdens de laatste keer het water niet meer troebel is. Herhaal het proces indien nodig.
- Doe de rijst in een pan en vul aan met water totdat er een vingerkootje water bovenop zit.
- Breng de rijst zachtjes aan de kook en laat gedurende 15 minuten koken.
- Doe het gas uit en laat de rijst gedurende 20 minuten met gesloten deksel staan.
Altijd perfecte rijst.
Een tweede manier is kostbaarder, maar makkelijker en levert rijst die vochtiger is. Koop een rijstkoker en volg de maattabel van de rijstkoker.
Tijdens het schrijven van dit stukje over rijst schoot mij een anekdote te binnen die ik de lezer niet wil onthouden:
Een vriendin van mijn moeder; een oude wijze vrouw die als Nederlandse totaal “verindischt” terugkwam uit de Gordel van Smaragd na een langdurig verblijf aldaar. Inclusief een verblijf in een kamp van Japanners. Voor haar verjaardag kreeg zij in het kamp een levende muis … het enige voedsel dat haar restte … Het was deze mevrouw die mij op het hart drukte geen rijstkorrel te verspillen, anders ben je je leven niet waard! Wel iets om te onthouden, dacht ik, toen ik dat als jonge puber hoorde!
Met dank en liefde aan mevrouw Haake.