Zuurkool is ondanks z’n zuurtje en zoutje erg lekker én licht verteerbaar. Daar kan dus wel een spekje tegenaan en …wat gegrilde ananas voor het zoet en een rood pepertje voor wat pit. Zo zijn alle smaken weer en beetje compleet vertegenwoordigd. Voeg daarbij wat garam masala en knoflook toe en je hebt een exotische variant van ‘sauerkraut’… Jawohl!
Ingrediënten:
– 3 duimdikke plakken ananas
– 400 gram aardappelen
– 400 gram zuurkool
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rood pepertje
– 250 gram gerookt spek
– flinke eetlepel garam masala
– 75 gram extra belegen kaas voor de garnering
– olijfolie
Bereidingswijze:
-Snij drie duimdikke plakken ananas, schil de plakken en verwijder de harde kern, strijk ze in met wat olie en gril ze in een grillpan totdat de plakken lichtbruine plekken aan beide zijden vertonen, snij de plakken in stukjes en hou apart.
-Schil en was de aardappelen en snij in hapklare brokken en stoom of kook de aardappelen zo dat wanneer je er met een vork in prikt ze nog een beetje weerstand geven. Giet ze af en hou apart.
-Pel en snipper de ui fijn, pel het knoflook, was het pepertje, snij het steeltje eraf en hak het pepertje fijn
-Bak het spek zachtjes uit en fruit in het vet de fijngesnipperde ui het geperste knoflook en het pepertje
-Doe de zuurkool met vocht in een ovenvaste schaal en verdeel de zuurkool met twee vorken over de schaal, voeg er de ananas, het spekmengsel en de eetlepel garam masala aan toe en vermeng alles goed. Voeg dan de aardappelen toe, schep het geheel om en verdeel alles gelijkmatig over de gehele schaal. Besprenkel met olijfolie. Snij een paar plakken kaas met de kaasschaaf, breek die in brokjes en verdeel over de schotel of rasp de kaas en verdeel over de schotel.
-Zet de schotel gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.